reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witajcie Dziewczyny Jetem od trzech tygodni cukrzycową mamą , jutro zaczynamy 30 tydzień , z małym wszystko ok , wczoraj miałam III prenatalne . Nie miałam żadnych objawów cukrzycy jak pewnie większość z Was , dopiero krzywa pokazała co i jak .
Na razie cykory ujarzmione dietą zobaczymy co dalej .
Ja też w 30 :) miałam identycznie jak Ty, po trzeciej krzywej wyszło.. na kiedy termin? :)

reklama
Nie skracanie szyjki nie ma związku z cukrzycą :)
Tusinka pod koniec ciąży raczej cukry szaleją nie normują się. Hormonów coraz więcej to i cukrzyca coraz bardziej daje się we znaki.

U mnie szyjka ma około 15mm teraz (rożnym lekarzom rożnie wychodzi) dodatkowo rozwarcie na około 1cm i rozwarcie wewnętrzne. Założyli mi pessar i lekarz powiedział, że mam normalnie funkcjonować. Według mnie 25mm, jak na ten etap ciąży, to długa szyjka.
To nie rozumiem czemu lekarz mówił że jest źle i że powinna być o 30% dłuższa.. który tc u Ciebie ?

To nie rozumiem czemu lekarz mówił że jest źle i że powinna być o 30% dłuższa.. który tc u Ciebie ?

Jak widać co lekarz to opinia. Oczywiście powinnaś słuchać się swojego lekarza prowadzącego. On wie co jest najlepsze dla Ciebie :)

Ja teraz jestem w 31tc. Do szpitala trafiłam w 29tc z powodu skracania się szyjki. Lekarz w szpitalu powiedział mi, że norma do 34tc to 25mm.

Witam wszystkie przyszle mamy :) jestem tu nowa chociaż z cukrzyca ciążowa jestem w związku od 11 tygodnia ciąży (pierwsza ciąża). Moim problemem od początku były cukry na czczo więc przy wynikach 87-95 dostałam insulinę. Zaczynałam od 4 j. teraz przyjmuje 9 j. Obecnie jestem w 29 tyg 5 dni. Jeszcze do 1,5 tygodnia wstecz wszystko było ok i systematyczne zwiększanie insuliny dawało piękne wyniki rano. Teraz zaczęły się schody. Nie mogę sobie poradzić z cukrami na czczo. Wczoraj 90 (po kolacji o 20:00 114 - kebab - pierwszy od poczatku ciąży), dzisiaj rano 101! Kolacja o 20:00 spaghetti carbonara cukier po 107, przed snem 99 więc zjadłam jeszcze jogurt naturalny z płatkami owsianymi. Jakiś czas temu gdy cukry miałam 92-93 podniosłam do 10 j. To o kilku dniach miałam 96, podniosłam znowu o 1 j. To miałam 98. Więc wróciłam do 9 j. I cukry były 87-90. Nie wiem już co robić. Diabetolog mówi żeby kombinować z posilkami i nie zwiększać za często. Macie jakieś pomysły?

Witam wszystkie przyszle mamy :) jestem tu nowa chociaż z cukrzyca ciążowa jestem w związku od 11 tygodnia ciąży (pierwsza ciąża). Moim problemem od początku były cukry na czczo więc przy wynikach 87-95 dostałam insulinę. Zaczynałam od 4 j. teraz przyjmuje 9 j. Obecnie jestem w 29 tyg 5 dni. Jeszcze do 1,5 tygodnia wstecz wszystko było ok i systematyczne zwiększanie insuliny dawało piękne wyniki rano. Teraz zaczęły się schody. Nie mogę sobie poradzić z cukrami na czczo. Wczoraj 90 (po kolacji o 20:00 114 - kebab - pierwszy od poczatku ciąży), dzisiaj rano 101! Kolacja o 20:00 spaghetti carbonara cukier po 107, przed snem 99 więc zjadłam jeszcze jogurt naturalny z płatkami owsianymi. Jakiś czas temu gdy cukry miałam 92-93 podniosłam do 10 j. To o kilku dniach miałam 96, podniosłam znowu o 1 j. To miałam 98. Więc wróciłam do 9 j. I cukry były 87-90. Nie wiem już co robić. Diabetolog mówi żeby kombinować z posilkami i nie zwiększać za często. Macie jakieś pomysły?

A jesz posilek przed snem?
Niestety nikt Ci nie da gotowej metody, bo na kazda dziala co innego :(
Ja obecnie 38+6 mam 13j insuliny i na mnie dziala ostatni posilek o 21:30, najczesciej jest to okolo 150ml mleka z platkami kukurydzianymi bez cukru.

A jesz posilek przed snem?
Niestety nikt Ci nie da gotowej metody, bo na kazda dziala co innego :(
Ja obecnie 38+6 mam 13j insuliny i na mnie dziala ostatni posilek o 21:30, najczesciej jest to okolo 150ml mleka z platkami kukurydzianymi bez cukru.
Jem wtedy gdy przed snem ok. 22:30 mam cukier poniżej 99. Zazdroszczę Ci, że jesteś już na końcówce. Ile jednostek brałas w 30 tygodniu? Miałaś zawsze cukry poniżej 90? We wtorek mam USG 30 tygodnia i mega się stresuje czy wszystko ok:(

reklama
Do góry