reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

@Tusinka i co z Twoim glukometrem? Zmieniłaś na nowy?
Ja dziś miałam badanie glukozy na czczo z krwi żylnej i wyszło 76. Zaraz po wyjściu z gabinetu zmierzyłam sobie moim glukometrem i wyszło 88. To spora różnica, a producent zapewnia, że błąd powinien mieścić się w 10%. W tym przypadku różnica wyniosła więcej niż 10%. Trochę się zawiodłam tym moim glukometrem. Z drugiej strony wole, żeby trochę zawyżał niż zaniżał. Przynajmniej wiem, że nie szkodzę dzidziusiowi. Z pomiarów glukometrem nie mam żadnych przekroczeń na czczo i po posiłkach więc na razie insulina mi nie grozi.

Niestety mój glukometr wariuje dalej.. robiłam juz kalibrację i zmieniłam paski i nadal spore różnice.. rano na czczo pokazał mi najpierw 101, minute później glukometr teściowej pokazał 82.. wiec zmierzyłam kolejny raz swoim i pokazał 86...
Będę musiała załatwić sobie nowy glukometr .. Jestem w 32 tygodniu ciąży wiec jeszcze trochę go potrzebuje..

reklama
@Tusinka i co z Twoim glukometrem? Zmieniłaś na nowy?
Ja dziś miałam badanie glukozy na czczo z krwi żylnej i wyszło 76. Zaraz po wyjściu z gabinetu zmierzyłam sobie moim glukometrem i wyszło 88. To spora różnica, a producent zapewnia, że błąd powinien mieścić się w 10%. W tym przypadku różnica wyniosła więcej niż 10%. Trochę się zawiodłam tym moim glukometrem. Z drugiej strony wole, żeby trochę zawyżał niż zaniżał. Przynajmniej wiem, że nie szkodzę dzidziusiowi. Z pomiarów glukometrem nie mam żadnych przekroczeń na czczo i po posiłkach więc na razie insulina mi nie grozi.

To u mnie jeszcze lepiej bo na glukometrze 97 a w laboratorium wyszło 62... Różnica dosłownie minuty czasu

Dziewczyny, glukometry potrafią nieźle poszaleć. Mimo ze ja mam accu check performa(czyli stosunkowo dobry, chwalony model), to różnica z badaniem krwi (pomiar zrobiony dosłownie 2 min po pobraniu) potrafiła też wyjść ponad 20 jednostek na niekorzyść. Zdążyło mi się też po lekkiej kolacji zmierzyć i wynik 153 ja od razu w nerwach więc powtarzam i po minucie z innego palca 110, a po kolejnej z trzeciego 108 więc uznałam że ten pierwszy był coś oszukany.. ale co się człowiek nastresuje to jego ;)

Szkoda, że moja lekarka nie ma takiego podejścia. Jak u mnie poród nie zacznie się przed 39 tygodniem to będą mi go wywoływać. Nie podoba mi się taka ingerencja z naturę.

Wywoływania bym wolala takze uniknąć, ale z drugiej strony zaraz będę po terminie i też już się będę stresowała o zdrowie maluszka. Wczoraj dostałam skierowanie do szpitala na 41 tydzień czyli mam się zgłosić 3 września jeżeli nic się nie ruszy. Jutro termin więc zaczynam ostro spacerować po schodach, tak więc trzymajcie kciuki aby mały się w końcu zdecydował na wyjście :p

Dziewczyny a jakie są normy poziomu cukru na czczo i po posiłkach już po ciąży. Zapomniałam zapytać diabetologa na ostatniej wizycie przed porodem.

Hej ja od trzech dni na glukometrze i diecie.
Po krzywej 75 miałam 67 na czczo 78 1h po 52 2h po
W ogóle fatalnie sie czułam w tym tyg co robilam krzywa dwa razy mdlałam non stop zalewał mnie zimny pot aż mi sie słabo robiło. Gin wysłała mnie do internisty dostałam glukometr i tu jakis cyrk z tym cukrem o 7 rano na czczo mam najmniej 118 a już dwa razy na czczo było 135 i 139 godzine po posiłku mam najmniej 116 a juz 2h po mam 139 a dziś 147 po obiedzie godzine po mam ok bo 98/99 a już dwie godziny po obiedzie mam z powrotem 135/146 i takie wartości do końca do wieczora nie wiem co o tym myśleć miałam też 160 dwie godziny po jedzeniu

reklama
Hej ja od trzech dni na glukometrze i diecie.
Po krzywej 75 miałam 67 na czczo 78 1h po 52 2h po
W ogóle fatalnie sie czułam w tym tyg co robilam krzywa dwa razy mdlałam non stop zalewał mnie zimny pot aż mi sie słabo robiło. Gin wysłała mnie do internisty dostałam glukometr i tu jakis cyrk z tym cukrem o 7 rano na czczo mam najmniej 118 a już dwa razy na czczo było 135 i 139 godzine po posiłku mam najmniej 116 a juz 2h po mam 139 a dziś 147 po obiedzie godzine po mam ok bo 98/99 a już dwie godziny po obiedzie mam z powrotem 135/146 i takie wartości do końca do wieczora nie wiem co o tym myśleć miałam też 160 dwie godziny po jedzeniu
Hej, Mnie diabetolodzy instruowali żeby mierzyć się tylko godzinę po posiłku. U siebie zauważyłam że regularne jedzenie co 3 godziny bardzo pomogło uregulować cukier. Nie jadam też pustych kalorii. I porównaj się z innym glukometrem. Jak. Cofniesz się poczytać kilka stron wstecz to tam opisana jest moja historia z niepotrzebnie podawana insulina.

Do góry