reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

ja też miałam delikatnie podwyższony po 2 h a potem cukrzyca się rozkręciła, więc dla dobra maluszka poproś o skierowanie, tak jak Natka napisała - to nic strasznego, wszystko da się opanować, im niej nerwów tym lepiej dla dzidziusia!

Ja dziś na śniadanie 3 kromeczki chleba i pokusiłam się o sok pomarańczowy do picia. Cukier 160, już wiem, że sok zdecydowanie odpada :) postanawiam poprawę!
Ja na chrzcinach u szwagra napilam sie szklanke soku Capri...cukier 150. Tez niestety mi nie służy:p

reklama
Cześć dziewczyny ☺️ Takie głupie pytanie mam.. myślicie, że pogoda wpływa na cukier? Zauważyłam, że jak się tylko zaczyna zmieniać to cukier zawsze leci u mnie w góre...

Cześć dziewczyny ☺️ Takie głupie pytanie mam.. myślicie, że pogoda wpływa na cukier? Zauważyłam, że jak się tylko zaczyna zmieniać to cukier zawsze leci u mnie w góre...
Szczerze powiem ja nie mam zielonego pojęcia:) moze jak swieci słońce wiecej sie ruszasz i jest git a jak pogoda sie psuje masz mniej ruchu i cukry wyższe... w zasadzie nie ma głupich pytań.

Z innej beczki. Drogie mamy, czy zdarzal sie Wam cukier na poziomie 60? Nie biorę insuliny i dziwi mnie taki niski poziom. Mam dzisiaj slabe cisnienie 100/60, te tak miewalyscie?

U mnie nigdy nie było aż tak niskiego cukru ☺️ Byłam dzisiaj u gonekologa i okazało się, że dziecko jest trochę za duże tzn w poniedziałek zaczynam 32 tc a dziecko jest na 32 tc i 2 dni.. zapytałam czy te pare dni robi różnice i powiedziała, że tak ale żeby się nie przejmować :eek: To chyba czas żeby przestać się tak martwić wszystkim bo zanim urodzę to oszaleje... ostatnio po kolacji mam przekroczony cukier tak 141-146 i zastatnawiam się czy nie lepiej zjeść jedna kanapkę a po godzinie dojeść druga...

U mnie nigdy nie było aż tak niskiego cukru ☺️ Byłam dzisiaj u gonekologa i okazało się, że dziecko jest trochę za duże tzn w poniedziałek zaczynam 32 tc a dziecko jest na 32 tc i 2 dni.. zapytałam czy te pare dni robi różnice i powiedziała, że tak ale żeby się nie przejmować :eek: To chyba czas żeby przestać się tak martwić wszystkim bo zanim urodzę to oszaleje... ostatnio po kolacji mam przekroczony cukier tak 141-146 i zastatnawiam się czy nie lepiej zjeść jedna kanapkę a po godzinie dojeść druga...
A gdzie błąd pomiaru usg? Przecież sa odchyly...łatwo sie mówi nie stresuj sie a i tak sie stresujemy:)

@Devushka a co dokładnie były to za kanapki? Może ilość kromek to nie kłopot tylko to co było na nich lub inne dodatki do kolacji. A za duży maluszek to znaczy że ile waży? Mój w 32 ważył ok 2kg.

Co do cukru to raz miałam odczyt Lo ale jaki był to nie mam pojęcia. Z reguły na czczo to przekracza normę 96-85. W szpitalu jednak kazali zostać przy tej samej dawce na noc także już się tak nie spinam;)

P. S. Nie wiem jakim cudem ale u mnie prosty cukier do posiłku go obniża.
Ponieważ nie mogę wstawać z łóżka do ok 35tyg to cukry trochę wzrosły po posiłku. Wczoraj jednak z okazji rocznicy dostałam od męża czekoladę i postanowiłam sobie pofolgować... Kochane cukier rano 85 jak nigdy a po śniadaniu 125 (cały paseczek milki z oreo + dwie kanapki z szynką jak zwykle). Magia... Mój mąż chyba ma rację, że każą nam jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym, a potem mamy kłopoty z pomiarem bo są dość ciężkostrawne.

Ostatnia edycja:
@Devushka a co dokładnie były to za kanapki? Może ilość kromek to nie kłopot tylko to co było na nich lub inne dodatki do kolacji. A za duży maluszek to znaczy że ile waży? Mój w 32 ważył ok 2kg.

Co do cukru to raz miałam odczyt Lo ale jaki był to nie mam pojęcia. Z reguły na czczo to przekracza normę 96-85. W szpitalu jednak kazali zostać przy tej samej dawce na noc także już się tak nie spinam;)

Ponieważ nie mogę wstawać z łóżka do ok 35tyg to cukry trochę wzrosły po posiłku. Wczoraj jednak z okazji rocznicy dostałam od męża czekoladę i postanowiłam sobie pofolgować... Kochane cukier rano 85 jak nigdy a po śniadaniu 125 (cały paseczek milki z oreo + dwie kanapki z szynką jak zwykle). Magia... Mój mąż chyba ma rację, że każą nam jeść produkty z niskim indeksem glikemicznym, a potem mamy kłopoty z pomiarem bo są dość ciężkostrawne.
Ja wyczailam jakis czas temu o jakiej porze moge sie pokusic o słodkie. Zazwyczaj kolo 16 robie sobie kawe z mlekiem bez cukru,mam bardzo niskie cisnienie,do tego dwa czy trzy ciastka albo baton w czekoladzie. Cukier po godzinie 95-105. Tak więc wszystko zmierza do tego,ze musimy sie poprostu uczyć samych siebie metoda prób i błędów.
Ja również po trzech kromkach chleba Ig na śniadanie miewam cukier ponad 140,niewazne czy z maslem,pomidorem,ogorkiem,szynka. Za kazdym razem wysoko. Robie sobie tylko jedna z szynka i pomidorem np i dokrajam sporo ogórka zielonego zeby nie byc glodnym.

reklama

Zawsze jem na kolacje to samo czyli kanapki z szynka, pomidorem i ogórkiem lub parówki do tego dwie kromki i warzywa i po parówkach zawsze niski cukier tak samo po kanapkach a ostatnio przekroczenia tak sobie myśle, że to poprostu chyba zależy od dnia... dzisiaj zjadłam kawałek tortu i do tego wypiłam kawę z mlekiem i po 1 h miałam 109 a po 2 h 93 więc chyba faktycznie coś jest z tym produktami o niskim ig nie tak..
Dzidziuś waży 1910 gram... z ciekawości sprawdziłam ile ważyło moje pierwsze dziecko w 32 tygodniu i waga pokazywała coś ponad 2 kg więc był większy ale wtedy waga wg lekarza była ok :eek:.. Czasami lekarze Nas niepotrzebnie stresuja chociaż moga to robić nieświadomie ☺️

Do góry