reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Aga
Ja juz miesiąc i 10 dni daje gluten do deseru. Przez miesiąc dawalam 3 g a później zwiekszylam. I nie wiem czy mogę już dać pełna porcję z glutenem czy jeszcze poczekać i tez zrobić to stopniowo?

Edytka
A.ile mc ma Twoja niunia?U nas na początku też była ciemieniucha w brwiach ale kostek nie było. I położna nie kazala mi odstawić nabiału i tak zrobiłam i ciemieniucha zeszła w swoim czasie. I to nie była alergia. Ale może warto zapytać lekarza.

reklama
U nas mala na początku i tak mało kaszki jadla więc u nas było stopniowo znaczy jak już miała te dwie łyżeczki to potem zaczęłam robić jej tak z 50 ml wody.A ona czasem nie wszystko zjadala i tak. Jak juz jadla lepiej to zaczelam robic wiecej kaszki a teraz to sa dni ze dwa razy je kaszke glutenowa. Jak nic się nie dzieje to ja bym po trochu robiła wieksze porcje co parę dni i obserwowala

Sylwia niunia w niedziele będzie miała 6 tygodni. Wybieram się po niedzieli do szczepienia, także lekarka zobaczy. Jakieś kupy śluzowe. I zielonkawe jakby. Od poniedziałku nie jem nic nabialowego, krostki nie zniknęły, ale jakby mniej widoczne.
Miałam coś jeszcze którejś z Was pisać ale w głowie pusto co i komu...

Edytka a te krostki to tylko na twarzy? Może to trądzik niemowlęcy? Jeśli blednie jak mała jest spokojna i na powietrzu to jest to bardzo możliwe. Moja mała miała trądzik a potem z tego jej się zrobiło łojotokowe zapalenie skóry.
Z kolei u nas po świętach też wyszły krostki-tym razem alergia po makowcu który zjadłam. Ale wtedy suche placki i krostki były na całym ciele, nie tylko na buźce. I utrzymywały się długo bo dopiero w zeszłym tygodniu zeszło całkowicie. Podobno alergen może utrzymywać się we krwi maluszka nawet do 3 tygodni.

Natka krostki mamy na brzuchu i buzi, nawet czoło w drobnych krosteczkach. I jeszcze resztka ciemieniuchy na brwiach, dzis zobaczyłam tez sucha skórkę na prawej lydce... niczym jej dodatkowym po kąpieli nie natłuszczam i nie nawilżam. Ale moze jskis krem emolium by sie przydał. Jutro planujrmy szczepienie, ja juz/dopiero tydzień na tej diecie bez nabiału i jajek, nie mam co jeść.... ale i tak nie chudne... do dermatologa to bex skierowania?

Edytka do dermatologa potrzebne skierowanie jeśli na NFZ. Jak prywatnie to nie.
Co do suchych placków to moja też miała jak ją wysypało po tym moim nieszczęsnym makowcu. U nas ciężko było się tego pozbyć a próbowałam różnymi sposobami. Nam pomógł krem z wit A+D ale z tego co wiem nie można takiego dostać w PL (ja mam z USA). Dobrym wyjściem okazała się też maść robiona, natłuszczająca z wit. A i E (to pediatra nam zapisała, ale wtedy już po tym kremie ze Stanów była spora poprawa, więc nie wiem czy to że całkiem zeszło to zasługa tej maści czy nie, ale chyba nie jest zła bo na moje popękane dłonie też pomogła :))

No i po szczepieniu. Najpierw te krostki musimy przepedzic. Z emolium emulsje mamy i bepanthen sensitive, no i taki probiotyk Latopic, wszystko wskazuje na alergie na białka. zobaczymy czy w tydzien wysypka zniknie. A moze się lekarka nie poznala, ale o tym skierowaniu zapomniałam, może dermatolog co innego by zdiagnozowala. Niunia tak nie lubi smarowania, ale krzywi się i krzyczy! Ogolnie marudne mam dziecko, moze po mamusi ;) choc w ciąży starałam się byc pogodna ;) przez sen sie tylko śmieje i do cyca, do nas zaczyna dopiero...
Ja oliwka z rossmana smarowalam sie w ciąży, rozstępów nie mam, ale mam wrażenie ze oliwka wysusza skórę. Niuni nie smarowalam bo gladziutkie ciałko miała, nawet ten brzuch nie jest suchy jedynie policzki i ogólnie cala buzia nie ładna. Mam nadzieje ze pomoże wszystko razem. Ale jak Natka pisala nie tak szybko, choć kupy juz ładniejsze, żółte a nie zielone.

reklama
W tydz to może być poprawa ale wszystko to nie koniecznie zniknie. Jeśli to np skaza to u nas trochę trwało zanim się naprawdę Buzka oczyscila z 2 tyg.

Do góry