reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Dzięki, uspokoilyscie mnie trochę z tym zezem, ale jskos dziwne to, znowu nasuwa mi sie porównanie do starszej cory która nie robila...
jutro ortopeda, ciekawe co znowu wykryje, no słuchajcie jedyny w lublinie szpital dziecięcy ktory mógłby zrobic to echo serca i wiecie kiedy termin? Listopad! Zgroza! Zrobie prywatnie bo nie bede tyle czekać.
A Ty Sylwia gdzie i za ile robilas? Podobno na Krasnickich tez robią?
Luca, mam wrazenie ze za plytko lapie ta lewa brodawke z otoczka, bo dziś czułam lekki bol podczas karmienia... z prawa jest ok, choc tez ja krotko ssie, jedynie przez sen czasem dłużej pociumka a czesto sie złości ze mleko przyplynie i pluje albo się krztusi albo placze i odsuwa. Oduczyla się ssania dla ssania, tylko zje szybko, i koniec, ale ssac smoczek to by chciała. Oszukuje ja itd daje cyca ale różnie się konczy, czesto wrzaskiem! tez mam płaskie brodawki, amelia bardzo polubila ssanuet przez kapturki i ssala tak do konca, po szpitslu samej piersi nie chciała, a julka woli sama piers, choc czasem tez ssala, szczegolnie jak nawal mialam. I moze za mało pobudzala piersi i potem nagle spadek taki. Niedlugo 6 tydz i znowu skok juz sie boje kryzysu... dzis jadła ok 23, tzn wczoraj na noc i spala do 3, potem o 5 ja chcislam pokarmic to pociągnęła ciut i w kime... dopiero wpół do 7 jadla,a czasem co 2 godziny sie budzi. tskze noce spoko a dnie różne, ale po 2 godz czasem potrafi pospac tez.
A jak karmicie, to dwie piersi do jednego karmienia czy jedna, czy różnie? Bo juz sie takich sprzecznych inf na czytałam ze nie wiem sama. Intuicja mi mówi dawaj jedna, ale czasem się chyba nie najada, zwlaszcza jak zje i uleje prawie wszystko....

reklama
Edytka ja dawałam jedną pierś i jak już nie chciał mimo pobudki i plucia to nie dawałam drugiej a czasem jak czułam i widziałam że może jeszcze to wtedy druga dawałam ale często ta jedna wystarczyła. Wiesz każde dziecko rozwija się indywidualnie więc też ciężko porównywać. Jak masz płaskie brodawki to karm może przez tą nakładke. U nas oprócz tego że mam płaskie brodawki to Michas ma tzw gotyckie podniebienie więc ciężko mu i dlatego przez nakładki tylko. Bardzo rzadko zdarzyło się i udało bez nakładek. Polecam naprawdę wizytę u doradcy laktacyjnego ale dobrego. Na prawdę polecam bo bardzo mi pomogła.

A i ja też muszę się umówić na usg echo serduszka ale jakoś tak na spokojnie bo mały miał 2 zaraz po porodzie i było ok a teraz w sumie tylko na potwierdzenie że ok ta wizyta

Margo
Trzymaj się :(

Edytka
Ja robiłam USG serca małemu u dr. Sadurskiej i jak ją się umawialam to nie było problemu z terminem ale to dlatego że to było prywatnie. Przyjmuje w top medical na zana. Wizyta 250 zl ale przynajmniej bez kolejki. Barzo miła doktor,ma podejście do dzieci i bardzo dokładnie badała, nie spieszyła się. Także polecam.

Kurcze mój niedługo kończy 7 mc a nie przekreca się z brzucha na plecy. Tzn próbuje ale mu nie wychodzi. Na rączkach się podnosi i pupę tez jak leży na brzuchu. Nie wiem czy nie powinnam tego skonsultować z lekarzem.

Luca kto i kiedy to gotyckie podniebienie rozpoznał? No moja nie miała w szpitalu bo tam nie mają sprzętu. Mogli mnie zatrzymać dłużej e szpitalu i mała zawieźć do lublina na to badanie ale to by trwało i tego nie praktykuja tylko skierowanie i się babo martw. W tym szpitalu gdzie rodziłam jest poradnia laktacyjna, zaluje ze nie poszłam, niby mała się dobrze przystawiala ale się popsuło...
Moja mała jak leży na brzuchu tak głowę dźwiga! Pediatra mówiła nie pozwalac. Położna mówiła skoro leży i sama podnosi niech ćwiczy i dodatkowo brzuch masuje, heh.

Hmm Sylwia mozesz zapytać ale nie martw się na zapas w końcu to nie wyscigi. Koleżanki mala 7. Miesiąc zaczęła i tez nie wychodzi jej przekrecanie i nie lubi na brzuchu być.

A co do główki Edytka moja z tydz miala i głowę dzwigala
A i ja karmiła najpierw z jednej tylko potem jak mala np ulala bardzo to czasem dawalam druga. A był czas ze na noc jadła z jednej z 15 min minimum i potem z drugiej jeszcze. A potem już spowrotem tylko jedna na jedno karmienie

Edytka doradca laktacyjna pierwsze co to zajrzała do buźki czy wszystko ok i rzeczywiście ma to podniebienie jak później zajrzałam. Tłumaczyła dużo. No naprawdę polecam taką wizytę. Spróbuj się dowiedzieć czy z tego szpitala gdzie rodzilas jakas doradca laktacyjna nie praktykuje wizyt domowych.
Mhm co do podnoszenia główki to ja nie pozwalałam. Nie pamiętam już ze szkoły rodzenia czy to nie jest czasem powiązane z napięciem nerwowym ale tak jak wyżej nie jestem pewna. Poczytaj może lepiej coś na ten temat żeby się później nie okazało że coś nie tak. Nie straszne ale trzeba być czujnym.

Margo trzymaj się cieplutko ❤ Edytka u nas te dźwiganie główki m.in. to było objawem wzmożonego napięcia mięśniowego. Na szczęście rehabilitacja już zakończona. Mała zaczyna czworakować. Sylwia różnie dzieci się zaczynają przekręcać. Nie martw się na zapas, nam też mówili lekarze, ze mała pewnie będzie miała problem z przekrecaniem itd. a wszystko jest ok moja z kolei nie dźwigała głowy przy ciągnięciu za raczki a juz niby powinna była, także zawsze jakiś powód do dumania mają mamy. Edytka mi terminy na nfz to masakra, my echo mieliśmy w szpitalu i otwarty przewód botalla i do kontroli za pól roku i taki termin dostaliśmy. W międzyczasie bylysmy w szpitalu i zrobili usg serduszka, no i dalej sie nie zamknął. A teraz na kontroli wyszlo, ze zamknięty juz. Ale jest wada serca!!!! Ubytek miedzy przedsionkami niewielki do 2 roku zycia może sie zamknąć. I tez byliśmy drugi raz prywatnie. Mamy sie nie martwić bo malutka nie choruje, nie meczy sie podczas jedzenia. Musimy ja obserwować i kontrolować male serduszko a ja mam nadzieje ze ta dziurka sie zamknie...

reklama
Dzudzenka trzymam goraco kciuki za Mala w takim razie, nawet nie wiedzialam ze ktos tu ma podobne problemy do Naszych. Bo u nas tez byl problem z tym Bottalem. ale my kontrole na nfz od poczatku i to dosyc czesto, jakis czas temu mialo byc juz ok, niby zamkniety a tu ostatnio jednak usg pokazalo ze jednak nie... juz decyzja prawie podjeta ze bedzie zabieg, aktualnie czekamy na odzew z Poznania, najpierw prawdopodobnie na badanie przez nich, bo poki co jezdzilismy do Koszalina, a potem juz kierowanie na zabieg sam... Tak wiec w razie co kontrolujcie bo u nas lekarz juz byl pewny ze jest ok i ze przewod prawie zamkniety a przy nastepnej kontroli usg uz pokazalo co innego... dodam ze to raczej nie blad lekarza, bo jest dobry, wszystko zawsze sprawdza pokazuje tlumaczy, i sam byl zaskoczony wynikiem pozniejszego usg. a co do tamtej dziurki no to jeszcze czas wiec miejcie nadzieje, trzymam kciuki zeby sie zamknelo samo

Do góry