reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

No te oslonki to jak butelka dlatego zdarza sie, ze dzieci potem nie chca cyca.

Ja dbam o te wszustkie rehabilitacje od poczatku, bo moj maz jest dysklektykiem (choc poza tym, ze brzydko pisze jest madry, inteligentny i cudowny! ;) ) i Julcia tez na to narazona...a takie rozne cwiczenia maja podobno wplyw na pozniejszy wiek. I jesli nie uda mi sir zapobiec to moge ograniczyc jakies ewentualne problemy. Chociaz podobno dyskleksja to najczesciej u chlopcow.

reklama
Sylwia Oliwka ciągle zaciskała piąstki, prostowała nóżki, nie podnosiła głowy jak pediatra próbowala ja podciągnąć za rączki. Była taka "napięta" i tez bardziej lubiła prawą stronę to jest z kolei asymetria ulozeniowa i trzeba po prostu nosić raz na jednej ręce raz na drugiej, tak samo z karmieniem i pomagać sie przekręcać przez drugi boczek

Dzudzenka
A ile miesięcy Oliwka wtedy miała?
Kurde musze to sprawdzić. Najlepiej to chyba do neurologa.
Tylko tesciowa zacznie mi marudzic ze wymyslam. Ale i tak go skontroluje.
Margo
Ja uzywalam na początku tych oslonek tylko miałam aventu. Ale to tylko kilka razy.

To było przed skończeniem 3 miesiąca. Ale tak jak Ci mówię, to naprawdę było widać ;) zapytaj na początek pediatry :) niektórzy bagatelizują inni nie.

No mowie moja np nie zwracala na to uwagi, ja sama brałam mala na rozne strony, karmie zawsze na przemian, no i na początku dlugo nawet spac kladlam raz na jednym boku a raz na drugim. Raczki masowalam ale poza tym nie bylo problemow z podnoszeniem glowy itp

Hmm a ja któraś uczyla z niekapka zamiast zwykłej butelki ?

Cześć,
niedawno dowiedziałam się że jestem w drugiej ciąży. W pierwszej badałam sobie poziom cukru bo przy obciążeniu wyszło mi mała nadwyżka. Kazali przejść na dietę ale nikt się tym za bardzo nie przeją włącznie ze mna. Czasem podjadałam coś co mi nie było owlno ale nic się nie działo. Zapewne teraz mam poinformować o tym lekarza na pierwszej wyzycie. Czy tym razem mogę nie mieć cukrzycy ciążowej? Poprzednim razem lekarz mówił mi że norma dla ciężarnej po jedzeniu to 120 a teraz? Czy mam sama sobie mierzyć cukier jeszcze przed wizytą?

coś mi ostatnio połowę każdego posta ucina :p w drugiej ciąży, jak w pierwszej coś było z cukrem nie tak to chyba na początku już robi się obciążenie :)
jak dzieciaczek sobie upodobał, którąś stronę bardziej to właśnie fizjoterapeuci pokazują jak podnosić, nosić, no i tak jak Aga pisała karmienie, noszenie i układanie raz na jeden boczek raz na drugi :)
my też używamy butelek z aventu. Mieliśmy też lovi, ale chyba ten smok był za twardy i nie podszedł Oliwce :) teraz zamówiłam butelkę MAM koleżanka zachwalała - zobaczymy :)

Needi, to nie regula z ta cykrzyca, moja kolezanka w pierwszej ciazy miala a w drugiej juz nie, jak bedziesz u lekarza to poinformuj o tym, ze w I ciazy mialas, i zapewne skieruje Cie po prostu szybciej na badanie obciazenia glukozą, natomiast nie mysl ze tym razem na pewno to tez Cie spotka, ale wiem co czujesz bo ja zapewne tak samo bede sie bala jesli ponownie zajde w ciaze
Ja bym chyba narazie nie mierzyla cukru i poczekala na wizyte, i ewentualne bad.Chociaz jesli maszmozliwosc to mozesz z ciekawocsi sprawdzic. A kiedy masz wizyte u gin.?

Needi, to nie regula z ta cykrzyca, moja kolezanka w pierwszej ciazy miala a w drugiej juz nie, jak bedziesz u lekarza to poinformuj o tym, ze w I ciazy mialas, i zapewne skieruje Cie po prostu szybciej na badanie obciazenia glukozą, natomiast nie mysl ze tym razem na pewno to tez Cie spotka, ale wiem co czujesz bo ja zapewne tak samo bede sie bala jesli ponownie zajde w ciaze
Ja bym chyba narazie nie mierzyla cukru i poczekala na wizyte, i ewentualne bad.Chociaz jesli maszmozliwosc to mozesz z ciekawocsi sprawdzic. A kiedy masz wizyte u gin.?
No więc to dopiero początek i chciałm się umówić pod koniec listopada. A mam glikometr i paski z poprzedniej ciąży i wyczytałam że po godzinie powinno być mniej niż 120 tak? Bo naczczo miałam super.

reklama
Needi witaj. Sprawdź dla siebie te poziomy cukru. Paski otwarte wyrzuć a jeśli masz zamknięte pudełko z nie otwartymi paskami to sprawdź koniecznie datę ważności i jak jest ok to mierz. Na czczo w ciąży norma jest do 90 a 1h po posiłku do 120.

Do góry