reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Tasiora WW to wymiennik węglowodanowy i na podstawie tego wiesz ile zjesz i co na dany posiłek. A ciała ketonowe też ważne ale jak widać i u dziewczyn zależy jak lekarz do tego podchodzi. Ja miałam mierzyć tylko rano jak wstanę paskami.
Wasa dokładnie zła bo przetworzona sztuczna. Dobrze też żeby zrobić badanie hemoglobiny glikolowej

reklama
Tasiora WW to wymiennik węglowodanowy i na podstawie tego wiesz ile zjesz i co na dany posiłek. A ciała ketonowe też ważne ale jak widać i u dziewczyn zależy jak lekarz do tego podchodzi. Ja miałam mierzyć tylko rano jak wstanę paskami.
Wasa dokładnie zła bo przetworzona sztuczna. Dobrze też żeby zrobić badanie hemoglobiny glikolowej

Lucalew, oczywiście nawet nie wspomnieli słowem na szkoleniu o tym WW :crazy: W ogóle jakoś tak dziwnie... Jak byłam w ciąży z córeczką, 5 lat temu to przynajmniej jakieś skiero na badania krwi miałam, a teraz to w ogóle wszystko "na gębę" :baffled:

Dziewczyny to normalne że mam całe piersi w żyłach? Dosłownie takie długie połączone żyły. Wy też tak macie?

Tasiora
To dziwne ze nic Ci nie wspomnieliśmy o WW. W diecie cukrzycowej wydaje mi się to być podstawą :)
Wejdź sobie na szpital karowa w warszawie tam to jest wyjaśnione. Albo idź do dobrego diabetologa :)

Dziewczyny mam pytanko... Może któraś mi doradzi. Zjadłam godz temu kolację tj 2 kawałki chleba z szynką pomidorem, ogórkiem i rzedkiewką. Tak jak kazała diabetolog. Właśnie zmierzyłam cukier i mam 82. Czy to nie zbyt mało?

Sylwia ja też tak mam :)

Kamkaz zdecydowanie za mało. Ja jak miałam poniżej 90 to dojadałam żeby nie było w nocy niedocukrzeń. Co do tej kolacji to moim zdaniem za mało tłuszczu i białka a to wszystko wpływa na przemiany cukru.
Ja do kolacji jadałam np. jajko lub parówki. Musisz mieć odpowiednie proporcje białek, tłuszczu i węglowodanów. Wejdź na stronę słodkiemamy i dodatkowo ściągnij sobie zalecenia żywieniowe dla ciężarnych z cukrzycą ze strony szpitala na Karowej-tam są przykłady jadłospisów, ja z nich korzystałam.

Kamkaz to nie panikuj, na spokojnie nauczysz się musisz sama wyczuć co jesc, bo tak naprawdę reguły nie ma i to co dla jednej bylo dobre dla ciebie już może niekoniecznie być. Jak za niski wynik to może więcej jedz, no i na noc ja też słyszałam ze no coś tlustszego ser żółty do kanapki

Sylwia normalne :) u mnie też pełno żył a już jak więcej mleka mam akurat to w ogole istna pajęczyna :D ha ha

Ostatnia edycja:
No niestety, tak to na początku diety jest, że trzeba metodą prób i błędów sprawdzić jak dany produkt/składnik działa na Ciebie. Bo tak naprawdę nie ma jednej uniwersalnej diety, każdy organizm inaczej reaguje i przemiany cukrów są różne. Ale bardzo ważne jest, żeby w każdym posiłku dostarczyć zarówno węglowodany, jak i białko i tłuszcz. Tylko wtedy przemiany cukrów w organizmie będą prawidłowe. Z czasem zobaczysz, że może być tak, że np. daną rzecz możesz zjeść na śniadanie, a po kolacji nagle okaże się, że wywali wysoki cukier po tym samym.
Mi diabetolog kazała na drugie śniadanie jeść kanapkę i owoc, ale cukry miałam po tym za niskie i dołożyłam jogurt naturalny i już było ok. Musisz popróbować. Tak jak Luca pisała, dla dziecka najlepiej byś miała stałe cukry 100-110. Najważniejsze, żeby starać się utrzymywać właśnie względnie równy poziom, bo najgorsze są takie skoki, że raz masz 70 a raz 130. Spokojnie, ogarniesz wszystko-pierwsze dni są najtrudniejsze a potem już tylko coraz lepiej :)

reklama
Do góry