reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Sloneczna, to masz jak ja.
Mi w badaniach wyszlo przekroczenie o 1 jednostke w 1 wyniku...
No wiec dieta i monitoring i troche ruchu i jest ok. Przez te kilka tygodni mozna powstrzymac sie od jedzenia slodkich rzeczy, latwiej wroce do formy, a zdrowe odzywianie na pewno nie zaszkodzi ani mi ani malemu.

Takze ja tak to sobie racjonalizuje. Ale tez nie katuje sie za drobne grzeszki, dlatego przy takich okazjach jak w srode jem male porcje i staram nie czuc sie winna. A nie mierzylam, bo nie bede powtarzac eksperymentu :-) wiec po co sie denerwowac jesli byly zbyt wysokie?
Z calego menu mufinki robie czesto, po 3 szt mam cukier 100-110. Wiec czasem na 2 sniadanie albo podwieczorek jem.

Co do norm w ciazy, to Lucalew pisala, ze sa nizsze niz normalnie, do 120.

reklama
W sumie nie ma zasady co jesc. Co organizm inna reakcja. Makaron moge jesc i to spokojne np 150 g z pesto, oliwkami, mozarella i cukier nie przekracza 110. A jak zjem jakikolwiek chleb nawet samorobny to po kromce 140...

Lunera
Właśnie o tych obniżonych normach słyszałam - że na czczo do 90, po posiłkach do 120. U mnie cukier przekraczał normy tylko na czczo, natomiast jak wbijam sobie insulinę, jest bardzo dobrze. Staram się diety trzymać, czasami na coś sobie pozwalam. Dołują mnie owoce, które uwielbiam... Niemniej - przez pierwsze trzy miesiące ciąży schudłam prawie 4 kg (co z tego, co tutaj widziałam, jest przy cc normalne), dopiero ostatnio zaczęłam przybierać na wadze (w końcu brzuch zaczął rosnąć, to już 17 tydzień ;) ale także byłam na wakacjach i różne miałam możliwości z trzymaniem ściśle diety, chociaż cukier był cały czas dobry). Jakie muffinki robisz? Chętnie wypróbuję :D

O mój Boże dostałam kawałek tortu i co teraz ???????????? Ślinie się,nie moge się powstrzyma ć aaaaaaaaaaaaaaaaa

Mam nadzieje że i ja schudnę choć troszkę,tzn że nie będe tyć po 2-3 kg miesięcznie :(

Sloneczna witaj:)
Po takich grzeszkach typu słodycze tak właśnie jest, że cukier bardzo szyblo rośnie, po czym równie szybko spada. I dlatego po pół godziny może być tak wysoki.
co do imprez tylpu wesela, komunie itp to ja staram się wybierać w miarę bezpieczne rzeczy, typu sałatki albo mięsa bez panierki. Ale słodkiego kawałek też zawsze spróbuję, z tym że nie torty tylko ewentualnie jakieś serniki itp ;)

Lunera mmm jakie pyszności :) aż zazdroszczę :) fajnie, że na razie udało się insuliny uniknąć-oby tak dalej :)

Dziewczyny, od kilku godzin mam takie dziwne pobolewanie podbrzusza. Trochę jak na @ ale silniejsze. Pojawiają się tylko jak chodzę lub stoję i trwają dosłownie kilka sekund (3-4sek i puszcza), zero regularności. Myślałam, że to mała coś uciska bo w sumie mocno się wierci dziś ale to chyba nie to. I są to naprawdę dość silne bóle, aż miałam takie momenty podczas tego że pomyślałam że się przewrócę, w sensie że nie dam rady ustać z bólu. Może to jakieś inne niż dotychczas skurcze? Brzuszek jest przy tym twardy, no ale jeśli to skurcze to dziwi mnie że tak to krótko trwa bo dosłownie max 5 sekund i po bólu. Miałyście może przed porodami takie coś? Albo macie pomysł co to może być?

Ostatnia edycja:
Laseczki. Znalazłam taki artykuł....i mam już mętlik w głowie. Wypowiada się jakaś pani doktor. I wyraźnie pisze o tym, że skoro mam wykrytą cukrzycę we wczesnej ciąży to miałam ją wcześniej a nic mi o tym nie wiadomo. Mało tego jednak większość utrzymuje, że ta ciążowa jednak przechodzi....no wiem, że nie zawsze...

"Czy u wszystkich Pani pacjentek cukrzyca ciążowa ustępuje po porodzie?

W medycynie nie można powiedzieć „wszystkie”. U większości kobiet cukrzyca ciążowa ustępuje, ale nie u wszystkich. Zwykle jest te kilka procent, u których niestety zostaje albo stan przedcukrzycowy albo cukrzyca. Pacjentki zawsze pytają, czy na 100 % cukrzyca po porodzie ustąpi i wtedy odpowiadam, że na 95 %. Nie ma 100 % w medycynie, zatem u większości kobiet, u których cukrzyca była wykryta w czasie ciąży, ustępuje po porodzie. Ale zawsze jest te kilka procent, gdy może zostać.

W ciąży może się pojawić także cukrzyca zależna od insuliny, która zostanie już do końca życia, jak i cukrzyca typu 2. Musimy to wziąć pod uwagę, zwłaszcza jeśli mamy kobietę, u której wykryliśmy cukrzycę już w pierwszych tygodniach ciąży. Np. wykrycie cukrzycy w siódmym tygodniu ciąży świadczy o tym, że zaburzenia gospodarki cukrowej miały miejsce już przed ciążą.

Typowa cukrzyca ciążowa jest bowiem wykrywana w 24-28 tygodniu ciąży i po porodzie zwykle ustępuje. Jeśli jest natomiast pojawia się we wczesnych tygodniach ciąży, to znaczy, że to nie ciąża wpłynęła na jej pojawienie się. Kobieta już wcześniej na nią chorowała, nawet o tym nie wiedząc. "

A tu jeszcze link Wam prześlę:
http://zdrowiewkrakowie.pl/artykul/coraz.wiecej.matek.choruje.na.cukrzyce

Ostatnia edycja:
A powiedzcie mi jak to jest z porodem ?? czy jest on traktowany jakoś inaczej ? Bo nikt mi tego nie wyjaśnił,i jakie jest duże ryzyko że dziecko możę być chore ?

reklama
Margo25
Mój ginekolog powiedział to samo, że ciążowa to cukrzyca wykrywana po 24. tyg ciąży i jesli już, to miałabym po prostu cukrzycę, natomiast te wartości na czczo i moja krzywa wskazują na podwyższony cukier, ale jeszcze nie na cukrzycę. Ją się diagnozuje bodajze powyżej 125 na czczo, ale nie pamiętam dokładnie.

Do góry