reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Gosik moja w 32tc miała 1750g i lekarz moówił, że to w normie choć bliżej dolnej granicy dla tego tc, także myślę, że u Was też waga ok.
oszczędzaj się choć to faktycznie na pewno niełatwe przy rocznym dziecku... ale dobrze byłoby jeszcze te parę tyg wytrzymać w dwupaku.
ja też polecam aptekę Gemini, byłam bardzo zadowolona z zakupów u nich.

Xmamuska witaj i nie martw się, będzie dobrze. Początki są trudne ale wszystko jest do ogarnięcia :) insulina nie szkodzi dziecku, a to zdecydowanie lepsze wyjście niż skaczące cukry :)

Ostatnia edycja:
reklama
Dziekuje dziewczyny,ja mam 3 jednostki,wlasnie nadchodzi godzina 0 i nie wiem wogle jak sie za to zabrac,boje sie ukucia .czy skore mam naciagnac? Czy jak omg

Xmamuska
Mi kuzynka jakos polecila naciagnac i zmarszczyc :p ale szczerze mowiac nie wiem jak, bo wczoraj pierwszy i dzis drugi raz wbijal mi maz. Ja ledwo ten sprzet na oczy widzialam :p

Xmamuska
Mi kuzynka jakos polecila naciagnac i zmarszczyc :p ale szczerze mowiac nie wiem jak, bo wczoraj pierwszy i dzis drugi raz wbijal mi maz. Ja ledwo ten sprzet na oczy widzialam :p

Dzięki jakoś obie poradziłam,nie było tak strasznie ufff nawet nie poczułam ukucia :)

Pytanie do doświadczonych dziewczyn, czy po tej insulinie ludzkiej na noc można jeszcze coś zjeść cczy już nic,do wyrka i spanko ??

Ja troche uszypne - najlepiej gdzie tłuszczyk/ cellulit i wbijam (robię w uda) nie boli czasem tylko sinacxek sie pojawia jak w naczynko trafie. A maz to w ogóle robi mi bezbolesnie w pupę :)

Ja po zastrzyku zjadam kanapkę i spać. Czasem jem jednak przed zastrzykiem. Wg mojej dr nie ma to znaczenia

Mamuska
Mi doktorka wczoraj mowila, ze nie ma to znaczenia i jal robie zastrzyk o 22 to o 23 moge na spokojnie zezrec jeszcze kanapke ;)

Luca
Cos zle obliczylam z ta 4 :/ doktorka kazala zmierzyc 5h od wklucia czyli wypada, ze o 3...

Ja dzis nprmalnie w normie bylam :D troche na obiad mi sie przekroczylo, ale porcja byla spora ;)

Mamuska
Z tego co widze to wszystkie dziewczyny insulinowe sa na diecie. Ja widze po sobie po jednym dniu, ze nadal dietka :) ale wg mojej dr sa 'dozwolone' slodycze ;) Big Milk chyba zadnej z nas nie podbija, ja jem jeszcze Kaktusa z lodow no i obowiazkowo gorzka czekolade..ja jem te 85% z Lindta..ale kazda pow.60 chyba jest ok. No i wiadomo..kostka a nie tabliczka ;) sernik bez spodu tez mi do tej pory nie podbijal. Taka gorzka to jem codziennie, ale te inne pysznosci juz bardziej od swieta :) Nie wiem jak taki sernik zachowa sie przy insu...ale to pewnie wyprobuje jak moja cora bedzie miala urodziny albo pozniej :)

Luca
Gdzie jestes o tej porze??? Jakis wpis od Ciebie zawsze jakies wsparcie tu wnosi...no musisz tu byc do tego pazdziernika :)
Aaaa i jeszcze zapytam z ciekawosci...w ktorym szpitalu bedziesz rodzic?

Ostatnia edycja:
Margo jestem jestem ale dziewczyny na sierpniowkach tak produkuja posty ze nie nadazam ze wszystkim. Musze Was nadrobic :-)

Bede rodzic w szpitalu o najwyższym stopniu referencyjnosci czyli III. W zwyklym mnie nawet nie przyjma, zreszta tak mi powiedzeli ze nie mam nawet co do nich przyjedzac bo bede musieli mnie odeslac lub zorganizowac transport do innego.

reklama
Margo odnosnie Twojego pytania o insuline to ona jest ok, pytalam bardziej z ciekawosci. Mam nadzieje ze Ci lekarka powiedziala ze przed wstrzyknieciem trzeba wstrzasnac zeby byl jednolity kolor no pamietaj ze przed zmiana igly czy insuliny nalezy wystrzelic w powietrze raz lub kilka razy az pojawi sie kropla insuliny na igle. Jesli chodzi o wklucia to ja zbieram falde skory jak podaje sobie w udo. Moj M robi mi najczesciej w pupe i on tylko sie wkluwa bez zbierania faldu czh naciagania.

Hahah Margo czekoladowa mamusko ja czekolady nie jadlam chyba od swiat bozegonarodzenia. Raz w tygodniu jem lody smietankowe a w tygodniu czasem ugryze doslownie ugryze cos od mojego M jak mnie cos na slodkie ciagnie a tak to owoce codziennie najczesciej z jogurtem mi wystarczaja jako dawka slodkosci :-)

Xmamuska witaj i nic sie nie boj. Insulina to nic zlego wrecz przeciwnie nie szkodzi ani dziecku ani Tobie ale trzeba sluchac lekarza, mierzyc cukry i reagowac zeby nie byly ani za wysokie ani za niskie.
Odnosnie Twojego pytania dieta dieta i jeszcze raz dieta to podstawa i nie ma co myslec oooo biore insuline to bede jesc normalnie bo to nic dobrego. Owszem chyba wszystkie jak tu jestesmy pozwalamy sobie na jakies grzeszki ale mysle ze najlepiej na poczatek nauczyc sie jesc z glowa i jak cukry beda w normie to mozna czasem sobie pozwolic na grzeszek.

Ostatnia edycja:
Do góry