reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Pesq ja tam owoce jem nawet w większej ilości niż zalecana bo też cukier po mam ok. moja diabetolog też mówi tak jak margo napisała, że dopóki cukier ok to mogę wcinać wszystko.

Margo a jednak kaktus :D super, że po tak niziutko :)

Dziewczyny a ja odebrałam wyniki z lab i kurde mam ketony w moczu :/ nie wiem ile bo to lab ma tylko normę "obecne/nieobecne" no ale są. Na poprzednim badaniu nie było (na początku diety cukrzycowej). I teraz już nie wiem o co chodzi. Jutro mam wizytę to zapytam gina ale wychodzi na to, że się głodzę tak? W sumie to ja wiem że jem mniej niż przed dietą no ale jem tak jak mi diabetolog kazała. Czasem jestem głodna ale co mogę zrobić jak np. do następnego posiłku powinnam jeszcze z godzinę odczekać? Teraz z kolei znowu musiałabym jeść jeszcze mniej bo cukry mi poszły w górę tak jak Wam pisałam-np. wczoraj dwie małe kanapki z szynką z indyka i do tego cała miska warzyw z odrobiną oliwy z oliwek i 135 prawie. Czyli wychodzi, że powinnam zjeść jedną kanapkę. Ale to wtedy z głodu nie zasnę. Kurde, nie wiem jak to rozwiązać.

reklama
Natka w Tej sytuacji pewnie insulina pomoze. Nie ma co sie bać a głodna chodzić nie możesz. U mnie lekarka bardzo pilnuje żebym głodu nie odczuwała i jem co 2h

Natka
Dziwnie z tymi ketonami, bo jest roznica miedzy 5 a 150...wiec dziwne, ze nie podaja norm??? W kazdym razie w nocy sie glodzisz :) Ja tez mam rano ketony, ale jasniutkie na pasku wiec sie nie martwie :)

Margo
Wspolczuje z ta rwa kulszowa. Wiem co to za ból. Miałam to ale nie w ciazy. Na szczęście teraz nie powróciło.

Iva
Ja kilka razy mierzyłam po bulce z masłem, szynka i serem i pamiętam ze miałam coś około 90-98 może. Jakos tak. Dokładnie nie wiem, ale normy nie przekraczałam a rano cukier dobry i brak ketonów.

Natka
a Ty jesz co 2h? Pewnie pisałaś juz o tym ale nie pamiętam.

Anula problem w tym, że ja już teraz nie mam żadnej wizyty u diabetolog. Mam przyjść w lipcu dopiero żeby przed porodem jeszcze zrobić hemoglobinę glikowaną i tyle.. ona uważa, że cukry są ok, tylko pojedyncze wyskoki i nimi mam się nie przejmować bo nie są duże. Tylko że wcześniej nie miałam tych ketonów... ale zobaczę jeszcze co ginekolog jutro na to powie. W każdym razie dziękuję za sugestię.

Margo a jak to jest z tymi paskami do badania ketonów? ile kosztują, są refundowane czy w ogóle bez recepty?

Sylwia jem tak co 2,5-3 godziny. Jak jestem już mega głodna to podjem coś pomiędzy, ale generalnie zazwyczaj te 2,5 godzinki wytrzymuję. Najgorzej późnym wieczorem/w nocy. Bo długo muszę leżeć żeby zasnąć i czasem zwyczajnie zdążę już zgłodnieć :/

Sylwia
Najgorsze, ze ja musze ganiac za Mala. W domu jeszcze ujdzie, bo moge zawsze przysiasc, ale na podworku jest juz gorzej...

Natka
Podobno paski sa refundowane jak ktos ma te stala cukrzyce, ale pewnosci nie mam. Ogolnie za caly pojemnik bez recepty wychodzi ok 17zl. Kup sobie, bedziesz wiedziala ile masz tych dziadow ;) Jak ja mam cukry ok to jem nawet co godzine :)

Dziewczyny, ale zem nagrzeszyla! :/ Zjadlam wieczorem drugiego kaktusa..i w dodatku zmierzylam po 1,5h i bylo 100...ciekawe ile mialam przekroczenia. Troche pozno sobie na niego pozwolilam, ale powiem Wam szczerze, ze mam taaaaak wilczy apetyt na slodkie, ze wsunelabym cos baaaardzo tlustego i zarazem czekoladowego...boje sie, ze na dniach pekne. Nawet nie chodzi o moja wole, ale o to, ze moj organizm wola, ze potrzebuje czegos takiego! Mam teraz to samo co mialam po 1wszej ciazy.

Natka
Przed samym porodem kazala Ci zrobic hemoglobine glikowana? Ja byłam tez juz ostatni raz u diabetologa i nic mi nie mowila żeby zrobić :(ehh.
W takim razie i ja sobie zrobię to badanie. W tym albo następnym tyg. Bo przed porodem to ja pewnie będę w szpitalu.
Natka ja do sprawdzania ketonów mam ketodiastix. I bez recepty kosztuje 17 zl a na receptę 5 albo 6.Mi moja diabetolog normalnie z paskami do glukometru ten ketodiastix wypisala. To zależy od lekarza

Margo
Podziwiam Cię za to ze taka odważna jesteś. Dwa grzeszki jednego dnia:) wow...Ale jak cukier dobry to w sumie czemu nie :) Masz gdzie spalić bo ganiasz z córeczka:) Tylko żeby ta rwa minęła.

Wszystkie z nas na pewno zjadły by coś słodkiego. Wiadomo taka dieta i nagle odstawienie wszystkiego praktycznie to organizm się sam domaga.No ale co zrobić.

Mnie dzisiaj z nocy obudził skurcz i bol jak menstruacyjny ale minęło w miarę szybko.
Ostatnio budzę się o 6 i nie mogę spac :(
Aaa i wczoraj zmierzylam cukier po bulce i mleku i miałam 100.
Dzisiaj tez tak zrobię tylko ze zjem bułkę z masłem, szynka i serem :)

Ostatnia edycja:
Hej Dziewczyny, ja właśnie piję kawusię z mlekiem :) już po śniadaniu. Dzisiaj chyba budziłam się z 10 razy i brzuch w nocy mi się napinał, a przed snem naszedł mnie ból taki menstruacyjny :/ Dzidzia ruszała się wczoraj dosyć sporo może to dlatego. Chyba i tak w piątek pojadę na KTG zobaczyć co w trawie piszczy :) Zaraz zabieram się za bigosik - mam od wczoraj taką niemoc, że szok. Wczoraj przespałam pół dnia :) Buziaki Dziewczyny :)

reklama
Ja wczoraj insulinę wziełam koło 23 (godz póxniej niż zwykle) i cukier dalej 95 bez zmian :(.
Spróbuje z tą bułką ale ja się boje, że będe mieć na pewno powyżej 120, jak zjem 1,5 kanapki z chlebka orkiszowego to tego szynka, ser żółty pomidor i sałata to mam cukier w ok 120 a raz miałam nawet 133 :( u mnie jest ciężko z tymi kolacjami

Do góry