reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Widzicie, mi tez powiedziala ze do owocu dobrze jest np. jogurt naturalny. Ile osób tyle opinii.. Zjadlam na 2 sniadanie nalesnika z żytniej z borowkami i jogurtu troche, zobaczymy. W ogole przeszlam dzis caaaaaaaaaale osiedle w poszukiwaniu kraski która ponoć gdzies tu jest, zeby kupic ten pro body (jeszcze nie probowalam) i nie znalazlam chyba zamkneli :(. A nogi w d... włażą i kręgosłup lędźwiowy...

reklama
Werci nie martw sie tym cisnieniem sprawdzaj w domu. Ja przed wizyta zawsze mam 150 a raz mialam 160 a w domu lub u innego lekarza tego samego dnia 1 h wczesniej przed wizyta u gina 120 wiec ewidentnie stres przed wizyta. A i u gina maja maly rekaw co mnie tez odrazu przy mierzeniu denerwuje bo boli dlatego ostatnio wzielam swoj i na moim bylo 130.

Natka ja na poczatku tej ciazy bylam chora i dostalam pozwolenie na miod od mojej Pani doktor i powiem Ci ze teraz tez jestem przeziebiona i pije na noc wode z cytryna i miodem i dzis bo kupilam swiezy czosnek bede robic mleko, czosnek i miod wlasnie.
Syrop z cebuli i miodu tez robilam i cukry byly ok. To jest tylko podczas choroby wiec sprobuj i zobacz czy Ci beda skakac cukry.
Ja dodaje do o,5 l kubka 2 lyzeczki miodu i cala cytryne a mleko z czosnkiem i miodem to robi mi moj M i nie wiem czy daje 1 lyzeczke czy wiecej.

Werci z ta waga dziecka to tez sie nie stresuj tylko jak lekarz mowi trzeba obserwowac. Znam kilka mam ktore wlasnie urodzily swoje dzieci powyzej 4kg i nigdy nie mialy cukrzycy i podobnie poprostu byly duze i dlugie.

Z tym jedzeniem to niestety tak jest ze co jest zdrowe w dzisiejszym swiecie?! Ale prawda jest taka ze jak czlowiek ma swiadomosc to wtedy tez madrze wybiera i to jego wybor ze siega po te mniej zdrowe rzeczy ale o tym wie. Ja mam rzeczy ktorych nie zjem juz nigdy no chyba ze by glod zapadl na ziemi i nie byloby co jesc bo wiem juz ze to jest szkodliwe. Jak ja to mowie kazdy ma rozum i sam decyduje a tymi parowkami sie nie stresujcie. Mysle ze wwrto dla samego siebie zwrocic czasem uwage co tam daja do nich i byc wyczulonym na szajs poprostu.

Jimena dokladnie na diecie cukrzycowej tak naprawde mozna wszystko jesc ale trzeba wiedziec co i ile. Moja diabetolog np jeszcze jak nie bylam w ciazy powiedziala ze cukrzycy tez moga czasem zjesc bialy chleb ale nie 5 kawalkow tylko np pol kromki albo pierogi ale 2 szt a nie 8 szt i bez zasmazek itd, itp.

Dudzenka heheh zakazany owoc z jogurtem dobre sobie. Ja nawet w szpitalu bedac tam na diecie dostawalam owoc i jogurt i moja i diabetolog i dietetyk wrecz zalecaja takie jedzenie. Przed ciaza bralam udzial w programie naukowym jednego z kierownikow oddzialu endokrynologicznego ze szpitala. wzielam udzial bo mam pco a tam badali wplyw diety wlasnie dla kobiet z pco wiec i dietetyczke i badania i konsultacje mialam za free i tam w jadlospisach ktore dostawalam bylo miedzy innymi jogurt nat. z owocem czy kefir z owocami wiec to cos ta dietetyczka jakas dziwna.

Gosik ciesze sie ze insulina dziala. Tylko sie nie zalamuj jak za jakis czas bedziesz musiala zwiekszyc jednostki bo to jest normalne.

Dziewczyny, to prawda, że co lekarz to inna opinia. Mnie moj powiedział, że nawet szklankę soku mogę, ale jako odrębny posiłek, a dietetyczka zakazał całkowicie.

Werci wedlug wytycznych unikamy sokow. Dozwolone sa czasami ale np pol szklanki z woda. Nie pijamy nektarow ktore czesto sa nazywane sokami, gazowanych i slodkich napojow to sa wytyczne ale tak jak pisze kazdy rozum ma i decyduje sam :-)

Lucalew, dokładnie, każdy sam czuje tez co może. Ja nie zaryzykowalam jeszcze soku, ale na pewno zrobię pomarańczowe lody wodne ;) z pomarańczy oczywiście :)

Ja prawie zawsze na drugie śniadanie jem owoc (najczęściej kiwi) z jogurtem i do tego dojadam sobie chrupki chleb i jest w normie.

Lucalew no właśnie tak siedziałam i biłam się z myślami czy jednak nie spróbować tego mleka z miodem i masłem. I zaryzykowałam i po tylko 85 także luz. I dobrą godzinę była poprawa, teraz już znowu gardło pobolewa powoli coraz bardziej ale jeszcze nie jest źle. Na noc też sobie wypiję :) i obym się szybko wyleczyła :)

Werci ja czasem zamiast owocu do tego drugiego śniadania też piję szklankę soku z tych takich świeżo wyciskanych (zazwyczaj grejpfrut lub jabłko) i też mi to cukru nie podnosi.

A próbowała może któraś z Was te pastylki na gardło dla kobiet w ciąży z serii *spam*? W składzie malina, propolis, wit. C i mentol. Piszą, że bez cukru i mogą być stosowane przez diabetyków. Tak myślę czy jak do jutra nie przejdzie to nie kupić w razie czego na weekend żeby coś mieć w domu.

Ostatnia edycja:
U mnie po nalesniku żytnim z borowkami i jogurtem + odrobina ksylitolu 109, wiec bede czasem robic dla odmiany. Ugotowalam zupke z botwinki, tak żeby nie rozgotować jej, zakwasilam cytryna i zabielilam jogurtem.. Dumna z siebie patrze a botwina ma 70 ig, kurcze duzo! Mialam zjesc ja do obiadu dorsz + ryz ciemny + surówka ale zjem zaraz i zmierze cukier zeby wiedziec jak z tą zupką jest na przyszłość.

reklama
no właśnie, ciekawe do czego ten owoc miałabym zjeść jak nabiał też trzeba (tym bardziej, że mówi żeby kierować się jadłospisem ze słodkich mam - a tam jest jogurt z owocami - dlatego też gabinet dietetyczki odwiedziłam dwa razy, przy pierwszej wizycie i ostatnio jak doktor mi powiedziała, że za mało przybieram na wadze. Gin z kolei mówi, ze z tego to się trzeba cieszyć, bo mała rośnie normaalnie, a ja mało będę miała do zrzucenia :) mój gin mówi, że na to co w poradni mówią to trzeba przytaknąć, a jak cukry dobre to robić swoje ;) Natka tak to do Ciebie było, ale ja taka roztrzepana jestem ostatnio :)

Do góry