reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Kurcze ostatnio taka mam ochotę na słodkie ze szok :)
Dzisiaj na podwieczorek miałam zjeść drozdzowke, już nawet miałam w rękach ale się rozmyslilam :) wczoraj był lód i kawałek drozdzowki wiec pomyślałam dość :) i zjadlam jogurt naturalny i jabłko :)
po kolacji zjadlam gryza ciasta drozdzowego z porzeczka. troche ostatnio przesadzam chyba.
Ciekawe jak wyjdzie mi hemoglobina w poniedziałek. Zobaczę jak się prowadzę.
Niby cukry mam w normie ale glukometr to nie to samo co badania w labolatorium. Juz się będę starać żeby nie grzeszyc :)
a Wam dziewczyny często się zdarzały grzeszki w ciazy? :)

reklama
Gosik w zadnym wypadku nie powinnas panikowac i sie martwic. Wynik masz jak u zdrowej osoby :-) Ja mialam ostatnio 5,8 i tez dobry wynik wg mojej diabetolog do 7 jest akceptowalne. Powyzej 7 trzeba sie martwic. Norma jest w ciazy z tego co pamietam do 6,1 albo 6,4% takze jak widzisz do tego wyniku masz jeszcze bardzooooo daleko wiec nie panikujemy i sie nie stresujemy :-)

Natka gratuluje udanej wizyty :-)

Margo mhm szczerze to nie myslalam o takiej diecie. Wyniki mam dobre jesli chodzi o tarczyce i no wlasnie jak mialabym pogodzić dwie diety mhm moze zaglebie sie w ten temat po porodzie :-)

Verna to bedziemy trzymac kciuki w srode za sprawna cesarke i pojawienie sie malenstwa i zeby ladnie Cie zszyli :-)

Diuska mhm moze jeszcze sid unormuja chociaz Tobie juz tak malo zostalo do rozwiazania ze juz blizej niz dalej. Zycze Ci zebys rzeczywiscie juz sie nie musiala tymi cukrami przejmowac :-)

Ostatnia edycja:
Natka
Musiało być wszystko dobrze, nie można nam inaczej myśleć :) super ze dzidziuś prawidłowo się rozwija i ładnie rośnie :)

Gosik
to przez te 1.5 mc miałaś wyższe cukry niz poprzednio czy o co chodzi?
ale jak pisze Lucalew to jest norma i tak.

Ja miałam ostatnio 4.6. Az się nie mogę doczekać poniedziałku.
Ale skoro cukry na glukometrze miałam w normie to chyba nie powinno być źle co?
aż dziwne ze jedni lekarze zalecają takie badanie a inni w ogóle nie wspominają o tym.

MArgo mialam w normie caly czas, no moze byly jakies pojedyncze skoki, ale nie codziennie! Moze one mi tak podwyższyły tą hemoglobine...
Lucalew Ty to umiesz pocieszyć zdesperowana kobitę :p Mi lekarz mowil ze normy dla mnie sa do 6 ;/ ehhhh
I mam ślad białka w moczu ;/ WTF?

lucalew dzięki:) kciuki jak najbardziej mile widziane, bo strach coraz większy już;)

Gosik wynik masz super! nie masz co się martwić! ja mialam 5,6 i tez było dobrze :) Tak jak lucalew napisała norma jest w ciąży do 6,1, więc no stress kobito!!! :)

Natka gratuluję wizyty! :)

Sylwia ja grzeszę ostatnio:p ale nie mogę się powstrzymać tak mnie ciągnie do słodkiego;) Staram się pilnować, ale czasami też sobie odpuszczę trochę;) a to kawałek ciasta, a to kawałek loda a to ciasteczko choć jedno dla smaku...;)

Gosik
To Sylwia pytala o wyzsze cukry. Masz hba1c w pieknej normie wiec w ogole nie powinnas sie martwic :)

Mnie sie zdaje,ze z tym hba1c to jest tak,ze skoro cukry mamy w normie na gluko a po tym badaniu z krwi uroslo to znaczy,ze po prostu wiecej jadlysmy, ale nadal w normie. Ja na start mialam 5,0 teraz sie nastawiam,ze podskoczy. Oczywiscie oby w normie!!!

Lucalew
Zorientuj sie. Moja siostra czuje sie swietnie. No, ale zero glutenu. Jest dobre ciasto bezglutenowe w Rosmannie...no nie jakis hit, ale ja glutenowa nawet z checia zjadlam :)

Verna
To juz blisko!!! :)

Gosik spoko, nie ma co sie stresowac jak nie trzeba a i tak mamy sporo stresow i bez tego. Lekarz Ci dobrze powiedzial ale znaleźć mozna tez info tak jak moja diabetolog mi powiedziala. Wiadomo ze im te parametry sa w normie tym lepiej.
To prawda co lekqrz to inne metody troche leczenia jedni bardziej chca pomoc pacjentce inni mniej albo nie maja wiedzy albo sa ingnorantami w jedna lub druga strone i tak jest w sumie w kazdej specjalizacji. Jesli bialka jest sladowa ilosc to trzeba obserwowac jak wiecej to trzeba sprawdzic co jest przyczyna. Cisnienie masz ok? Na pocieszenie to z miesiac temu tez mialam sladowe ilosci bialka a w tym tyg robilam badania i juz bez bialka. Jesli chodzi o ten wzrost u Ciebie to naprawde sie nie stresuj widocznie wczesniej milas nizsze cukry co nie znaczy ze teraz masz nieprawidliwe bo o taki poziom hemoglobiny to ja nawet nie marze i ciesze sie z mojego 5,8 %.

Gosik Mnie ta hemoglobina tez tyle urosła co Tobie nawet. I to jest i tak dobry wynik. Nie przejmuj sie. No i jeszcze mnie diabetolog i dietetyk powiedziały, że ciąża rośnie to cukry też rosną. Nie ma co się przejmować. Dbamy o nasze dzieciątka. Wyskoki zdążają sie rzadko i to nie wielkie do 130 to prawie nie jest wyskok.

Bedzie dobrze dziewczynki. Damy rade. Tylko nie stresujmy sie za bardzo. Bo to negatywnie tez działa na cukry. :p

Lucalew Ty tutaj jesteś niezastąpiona :D

reklama
Dzieki dziewczyny :D W ogole dzis robilam tyle badan ze zaplacilam 206zl :( Myslalam ze z krzesła spadne!!!!
Lucalew z tym białkiem to tez ostatnio mialam ślad i po dwóch dniach znowu zrobilam badanie moczu i juz bylo oki. Teraz tez na to licze, ale zrobie to badanie w poniedzialek dopiero. Teraz w niedziele jade na Komunie...i co ja tam zjemmmmmmm???

Do góry