reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Kurcze ostatnio taka mam ochotę na słodkie ze szok :)
Dzisiaj na podwieczorek miałam zjeść drozdzowke, już nawet miałam w rękach ale się rozmyslilam :) wczoraj był lód i kawałek drozdzowki wiec pomyślałam dość :) i zjadlam jogurt naturalny i jabłko :)
po kolacji zjadlam gryza ciasta drozdzowego z porzeczka. troche ostatnio przesadzam chyba.
Ciekawe jak wyjdzie mi hemoglobina w poniedziałek. Zobaczę jak się prowadzę.
Niby cukry mam w normie ale glukometr to nie to samo co badania w labolatorium. Juz się będę starać żeby nie grzeszyc :)
a Wam dziewczyny często się zdarzały grzeszki w ciazy? :)

reklama
Gosik w zadnym wypadku nie powinnas panikowac i sie martwic. Wynik masz jak u zdrowej osoby :-) Ja mialam ostatnio 5,8 i tez dobry wynik wg mojej diabetolog do 7 jest akceptowalne. Powyzej 7 trzeba sie martwic. Norma jest w ciazy z tego co pamietam do 6,1 albo 6,4% takze jak widzisz do tego wyniku masz jeszcze bardzooooo daleko wiec nie panikujemy i sie nie stresujemy :-)

Natka gratuluje udanej wizyty :-)

Margo mhm szczerze to nie myslalam o takiej diecie. Wyniki mam dobre jesli chodzi o tarczyce i no wlasnie jak mialabym pogodzić dwie diety mhm moze zaglebie sie w ten temat po porodzie :-)

Verna to bedziemy trzymac kciuki w srode za sprawna cesarke i pojawienie sie malenstwa i zeby ladnie Cie zszyli :-)

Diuska mhm moze jeszcze sid unormuja chociaz Tobie juz tak malo zostalo do rozwiazania ze juz blizej niz dalej. Zycze Ci zebys rzeczywiscie juz sie nie musiala tymi cukrami przejmowac :-)

Ostatnia edycja:
Natka
Musiało być wszystko dobrze, nie można nam inaczej myśleć :) super ze dzidziuś prawidłowo się rozwija i ładnie rośnie :)

Gosik
to przez te 1.5 mc miałaś wyższe cukry niz poprzednio czy o co chodzi?
ale jak pisze Lucalew to jest norma i tak.

Ja miałam ostatnio 4.6. Az się nie mogę doczekać poniedziałku.
Ale skoro cukry na glukometrze miałam w normie to chyba nie powinno być źle co?
aż dziwne ze jedni lekarze zalecają takie badanie a inni w ogóle nie wspominają o tym.

MArgo mialam w normie caly czas, no moze byly jakies pojedyncze skoki, ale nie codziennie! Moze one mi tak podwyższyły tą hemoglobine...
Lucalew Ty to umiesz pocieszyć zdesperowana kobitę :p Mi lekarz mowil ze normy dla mnie sa do 6 ;/ ehhhh
I mam ślad białka w moczu ;/ WTF?

lucalew dzięki:) kciuki jak najbardziej mile widziane, bo strach coraz większy już;)

Gosik wynik masz super! nie masz co się martwić! ja mialam 5,6 i tez było dobrze :) Tak jak lucalew napisała norma jest w ciąży do 6,1, więc no stress kobito!!! :)

Natka gratuluję wizyty! :)

Sylwia ja grzeszę ostatnio:p ale nie mogę się powstrzymać tak mnie ciągnie do słodkiego;) Staram się pilnować, ale czasami też sobie odpuszczę trochę;) a to kawałek ciasta, a to kawałek loda a to ciasteczko choć jedno dla smaku...;)

Gosik
To Sylwia pytala o wyzsze cukry. Masz hba1c w pieknej normie wiec w ogole nie powinnas sie martwic :)

Mnie sie zdaje,ze z tym hba1c to jest tak,ze skoro cukry mamy w normie na gluko a po tym badaniu z krwi uroslo to znaczy,ze po prostu wiecej jadlysmy, ale nadal w normie. Ja na start mialam 5,0 teraz sie nastawiam,ze podskoczy. Oczywiscie oby w normie!!!

Lucalew
Zorientuj sie. Moja siostra czuje sie swietnie. No, ale zero glutenu. Jest dobre ciasto bezglutenowe w Rosmannie...no nie jakis hit, ale ja glutenowa nawet z checia zjadlam :)

Verna
To juz blisko!!! :)

Gosik spoko, nie ma co sie stresowac jak nie trzeba a i tak mamy sporo stresow i bez tego. Lekarz Ci dobrze powiedzial ale znaleźć mozna tez info tak jak moja diabetolog mi powiedziala. Wiadomo ze im te parametry sa w normie tym lepiej.
To prawda co lekqrz to inne metody troche leczenia jedni bardziej chca pomoc pacjentce inni mniej albo nie maja wiedzy albo sa ingnorantami w jedna lub druga strone i tak jest w sumie w kazdej specjalizacji. Jesli bialka jest sladowa ilosc to trzeba obserwowac jak wiecej to trzeba sprawdzic co jest przyczyna. Cisnienie masz ok? Na pocieszenie to z miesiac temu tez mialam sladowe ilosci bialka a w tym tyg robilam badania i juz bez bialka. Jesli chodzi o ten wzrost u Ciebie to naprawde sie nie stresuj widocznie wczesniej milas nizsze cukry co nie znaczy ze teraz masz nieprawidliwe bo o taki poziom hemoglobiny to ja nawet nie marze i ciesze sie z mojego 5,8 %.

Gosik Mnie ta hemoglobina tez tyle urosła co Tobie nawet. I to jest i tak dobry wynik. Nie przejmuj sie. No i jeszcze mnie diabetolog i dietetyk powiedziały, że ciąża rośnie to cukry też rosną. Nie ma co się przejmować. Dbamy o nasze dzieciątka. Wyskoki zdążają sie rzadko i to nie wielkie do 130 to prawie nie jest wyskok.

Bedzie dobrze dziewczynki. Damy rade. Tylko nie stresujmy sie za bardzo. Bo to negatywnie tez działa na cukry. :p

Lucalew Ty tutaj jesteś niezastąpiona :D

reklama
Dzieki dziewczyny :D W ogole dzis robilam tyle badan ze zaplacilam 206zl :( Myslalam ze z krzesła spadne!!!!
Lucalew z tym białkiem to tez ostatnio mialam ślad i po dwóch dniach znowu zrobilam badanie moczu i juz bylo oki. Teraz tez na to licze, ale zrobie to badanie w poniedzialek dopiero. Teraz w niedziele jade na Komunie...i co ja tam zjemmmmmmm???

Do góry