reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Lucalew u mnie zawsze problemem było to, że mam wielkościowo małą tarczycę. I właśnie dlatego przed ciążą było w porządku, ale jak już doszła ciąża to po prostu tarczyca się nie wyrabiała z produkcją hormonów. I dlatego w ciąży wyszła ta niedoczynność. Po poronieniach endokrynolog wiedział, że będziemy dalej się starać i dlatego nie kazał odstawiać leków tylko zmniejszyć dawkę i teraz w ciąży sukcesywnie zwiększam bo wyniki takie sobie. W zeszłym tygodniu byłam na wizycie to przeanalizował moją kartotekę (bo to moja ostatnia wizyta w ciąży) i stwierdził, że po porodzie mam dawkę zmniejszyć prawie do minimum, czyli 1 tabl 25, a w grudniu przyjechać na badania i jak będą ok to spróbujemy odstawić całkowicie. Także długa droga jeszcze do tego ewentualnego odstawienia ale ponoć jest taka szansa:)
Moja mama z kolei euthyrox będzie brała do końca życia, ale ona ma całkowicie usuniętą tarczycę.
Dziękuję za radę z tą surówką.

Kupiłam dzisiaj ten chleb probody i zobaczymy jak tam po nim będzie. Tylko powiedzcie mi ile go mogę zjeść na śniadanie bo to takie małe kromeczki że nie wiem od ilu zacząć próby :)

Sylwia ja nie pomogę, bo nie wiem jak to jest z tą kolacją nocną przed badaniem glukozy. ale tak myślę, że chyba można ją zjeść bo skoro normalnie jemy i na czczo jest ok w pomiarach glulometrem to chyba aż takiego wpływu nie ma na poziom glukozy. Ale to tylko tak przypuszczam na logikę ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Sylwia ja jem zawsze tak samo wieczorem przed badaniami wlasnie zeby nie falszowalo to wyniku. Wczoraj mialam badana glukoze rano a kolacje jadlam o tej samej porze co zawsze.

Leczo takie warzywne to super sprawa i mozna smialo jesc na kazdy posilek nie wazne czy snaidanie czy obiad czy na kolacje czy to z chlebem czy z kasza czy z fyzem albo brazowym makaronem. Ja czesto taki robie. Zreszta pisalam juz przepis, mniam

U mnie dzis na obiad jak i wczoraj zupa kapusta :-)

Natka jakby tak bylo z tym odstawieniem to superrrr ahhh jak ja bym chciala tez tak miec.
U mnie jest choroba hashimoto zdiagnozowana i mam tez o polowe mniejsza tarczyce niz powinna byc chociaz nie wiem dokladnie jak teraz bo usg mialam dos dawno robione. Musze teraz o to zapytac.

A i ja ten probody jadlam 2 kawalki bo mi starczyla taka ilosc ale mysle ze sprobuj 3 i zoabaczysz jak bedzie u Ciebie wynik.

Ostatnia edycja:
Lucalew dzięki, spróbuję tak z tym probody.
U mnie na szczęście hashimoto wykluczone, inne zapalenia też. To faktycznie jak masz niedługo wizytę to może zapytaj o to odstawienie, pewnie wszystko zależy od tego jakie będą wyniki ale zawsze to już jakaś iskierka nadziei, że może też Ci lekarz zaproponuje podobny sposób jak u mnie. Może jest szansa na próbę odstawienia :)

Natka
wydaje mi się ze dwie kromki to na spokojnie możesz zjeść tego probody. A jak zobaczysz że będzie OK a na pewno będzie to jak za mało i będziesz głodna to spróbujesz 3 :)
Ja polecam serek wiejski, z rzodkiewka, szczypiorkiem, i np kanapka z pomidorem i ogórkiem :) ja się najadam na maxa tym :) można jeszcze jakiś owoc do tego.czy kiwi czy jabłko, truskawki, jagody, grejpfrut.
Biorę się za obiad :)
dzisiaj kurczak w przyprawach, ryż zapiekany- myślę czy mozzarelli nie dodac, i surówka z mix sałat z pomidorem ogórkiem i jogurtem nat.

A na podwieczorek może jakiś grzeszek :) zartuje. Codziennie nie wolno :)

Z tą tarczyca to jest tak że niedoczynność ma się do końca życia i trzeba brać leki z wyjątkiem niedoczynności poporodowej ale ta też może się zmienic w zwykłą i już nie przejdzie. Tylko samo to że tarczyca jest mniejsza może świadczyć o hashimoto, tym bardziej jak jest obciążenie rodzinne... No niestety różnie z tym bywa ale na szczęście wystarczy mała tabletka [emoji14]

Dzudzenka
Jak bedziesz miala po lodzie 90 to i dojedz podwieczorek ;)

Mi tsh skoczylo po ciazy. Jest cos takiego jak tarczyca pociazowa i moze zaniknac a nie musi. Mi zanikla i i w styczniu nagle bum. No i sie dowiedzialam,ze z takim wynikiem sie w ciaze nie zachodzi. A tu kolejne bum i niespodzianka :) Ciaza :)

Natka Lucalew
Moja dr tez mi za.kazdym razem zleca ft3 i ft4, ale nie pamietam jakie mam ostatnie wyniki. Moja siostra ma hashimoto. Lucalew-a dieta bezglutenowa na to? Moja siostra ma rewelacyjne wyniki. Chociaz nie wiem jak bys niby miala pogodzic dwie diety ;)

Natka
Ja probowalam od 2 kawalkow. Teraz jem jeden Pro plus dwie kromki tego pelnoziarnistego. Moge spokojnie zjesc 3 kromki Pro i jest ok.

Mnie diabetolog powiedziała, że tarczyca jest powiązana z cukrzycą. Tzn jeśli mam problem z tarczycą jestem bardziej podatna na cukrzycę w ciąży i no niestety u mnie to się potwierdza. Ja dzisiaj zgrzeszyłam na obiad. Cukier po 127. Ale mąż ugotował paelle wiec nie mogłam się oprzeć :p

Kurczę szkoda, że nie ma u mnie tego pro body...

I już mnie ciągnie na coś słodkiego :p źle ze mną :p

Dziewczyny pod koniec ciąży cukier miał się normować, a u mnie nic takiego się nie dzieje :p

Diuśka moja diabetolog dokładnie tak samo powiedziała, że przez niedoczynność tarczycy poleciała mi też trzustka i stąd najpewniej ta cukrzyca:/ U mnie też cukry się nie normują niestety:/ Po obiedzie takim co wcześniej cukry nie przekraczały 110 teraz potrafi skoczyć do 140:/

Ja też mam takie zachciewajki na słodkie ostatnio, że nie daje już rady;) Mój Malutki już waży 3600, ciekawe jaki duży się urodzi w takim razie;) w środę mam cc mieć to zobaczymy

reklama
Hej dziewczyny,
My po wizycie u ginekologa, mała ma trochę ponad 1kg i na szczęście wszystko jest ok. Na razie cukry nie wpływają źle ani na jej rozwój ani na łożysko, oby tak było już do końca. I o dziwo szyjka mi się nie skróciła bardziej, także ufff.

Do góry