reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Lucalew u mnie zawsze problemem było to, że mam wielkościowo małą tarczycę. I właśnie dlatego przed ciążą było w porządku, ale jak już doszła ciąża to po prostu tarczyca się nie wyrabiała z produkcją hormonów. I dlatego w ciąży wyszła ta niedoczynność. Po poronieniach endokrynolog wiedział, że będziemy dalej się starać i dlatego nie kazał odstawiać leków tylko zmniejszyć dawkę i teraz w ciąży sukcesywnie zwiększam bo wyniki takie sobie. W zeszłym tygodniu byłam na wizycie to przeanalizował moją kartotekę (bo to moja ostatnia wizyta w ciąży) i stwierdził, że po porodzie mam dawkę zmniejszyć prawie do minimum, czyli 1 tabl 25, a w grudniu przyjechać na badania i jak będą ok to spróbujemy odstawić całkowicie. Także długa droga jeszcze do tego ewentualnego odstawienia ale ponoć jest taka szansa:)
Moja mama z kolei euthyrox będzie brała do końca życia, ale ona ma całkowicie usuniętą tarczycę.
Dziękuję za radę z tą surówką.

Kupiłam dzisiaj ten chleb probody i zobaczymy jak tam po nim będzie. Tylko powiedzcie mi ile go mogę zjeść na śniadanie bo to takie małe kromeczki że nie wiem od ilu zacząć próby :)

Sylwia ja nie pomogę, bo nie wiem jak to jest z tą kolacją nocną przed badaniem glukozy. ale tak myślę, że chyba można ją zjeść bo skoro normalnie jemy i na czczo jest ok w pomiarach glulometrem to chyba aż takiego wpływu nie ma na poziom glukozy. Ale to tylko tak przypuszczam na logikę ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Sylwia ja jem zawsze tak samo wieczorem przed badaniami wlasnie zeby nie falszowalo to wyniku. Wczoraj mialam badana glukoze rano a kolacje jadlam o tej samej porze co zawsze.

Leczo takie warzywne to super sprawa i mozna smialo jesc na kazdy posilek nie wazne czy snaidanie czy obiad czy na kolacje czy to z chlebem czy z kasza czy z fyzem albo brazowym makaronem. Ja czesto taki robie. Zreszta pisalam juz przepis, mniam

U mnie dzis na obiad jak i wczoraj zupa kapusta :-)

Natka jakby tak bylo z tym odstawieniem to superrrr ahhh jak ja bym chciala tez tak miec.
U mnie jest choroba hashimoto zdiagnozowana i mam tez o polowe mniejsza tarczyce niz powinna byc chociaz nie wiem dokladnie jak teraz bo usg mialam dos dawno robione. Musze teraz o to zapytac.

A i ja ten probody jadlam 2 kawalki bo mi starczyla taka ilosc ale mysle ze sprobuj 3 i zoabaczysz jak bedzie u Ciebie wynik.

Ostatnia edycja:
Lucalew dzięki, spróbuję tak z tym probody.
U mnie na szczęście hashimoto wykluczone, inne zapalenia też. To faktycznie jak masz niedługo wizytę to może zapytaj o to odstawienie, pewnie wszystko zależy od tego jakie będą wyniki ale zawsze to już jakaś iskierka nadziei, że może też Ci lekarz zaproponuje podobny sposób jak u mnie. Może jest szansa na próbę odstawienia :)

Natka
wydaje mi się ze dwie kromki to na spokojnie możesz zjeść tego probody. A jak zobaczysz że będzie OK a na pewno będzie to jak za mało i będziesz głodna to spróbujesz 3 :)
Ja polecam serek wiejski, z rzodkiewka, szczypiorkiem, i np kanapka z pomidorem i ogórkiem :) ja się najadam na maxa tym :) można jeszcze jakiś owoc do tego.czy kiwi czy jabłko, truskawki, jagody, grejpfrut.
Biorę się za obiad :)
dzisiaj kurczak w przyprawach, ryż zapiekany- myślę czy mozzarelli nie dodac, i surówka z mix sałat z pomidorem ogórkiem i jogurtem nat.

A na podwieczorek może jakiś grzeszek :) zartuje. Codziennie nie wolno :)

Z tą tarczyca to jest tak że niedoczynność ma się do końca życia i trzeba brać leki z wyjątkiem niedoczynności poporodowej ale ta też może się zmienic w zwykłą i już nie przejdzie. Tylko samo to że tarczyca jest mniejsza może świadczyć o hashimoto, tym bardziej jak jest obciążenie rodzinne... No niestety różnie z tym bywa ale na szczęście wystarczy mała tabletka [emoji14]

Dzudzenka
Jak bedziesz miala po lodzie 90 to i dojedz podwieczorek ;)

Mi tsh skoczylo po ciazy. Jest cos takiego jak tarczyca pociazowa i moze zaniknac a nie musi. Mi zanikla i i w styczniu nagle bum. No i sie dowiedzialam,ze z takim wynikiem sie w ciaze nie zachodzi. A tu kolejne bum i niespodzianka :) Ciaza :)

Natka Lucalew
Moja dr tez mi za.kazdym razem zleca ft3 i ft4, ale nie pamietam jakie mam ostatnie wyniki. Moja siostra ma hashimoto. Lucalew-a dieta bezglutenowa na to? Moja siostra ma rewelacyjne wyniki. Chociaz nie wiem jak bys niby miala pogodzic dwie diety ;)

Natka
Ja probowalam od 2 kawalkow. Teraz jem jeden Pro plus dwie kromki tego pelnoziarnistego. Moge spokojnie zjesc 3 kromki Pro i jest ok.

Mnie diabetolog powiedziała, że tarczyca jest powiązana z cukrzycą. Tzn jeśli mam problem z tarczycą jestem bardziej podatna na cukrzycę w ciąży i no niestety u mnie to się potwierdza. Ja dzisiaj zgrzeszyłam na obiad. Cukier po 127. Ale mąż ugotował paelle wiec nie mogłam się oprzeć :p

Kurczę szkoda, że nie ma u mnie tego pro body...

I już mnie ciągnie na coś słodkiego :p źle ze mną :p

Dziewczyny pod koniec ciąży cukier miał się normować, a u mnie nic takiego się nie dzieje :p

Diuśka moja diabetolog dokładnie tak samo powiedziała, że przez niedoczynność tarczycy poleciała mi też trzustka i stąd najpewniej ta cukrzyca:/ U mnie też cukry się nie normują niestety:/ Po obiedzie takim co wcześniej cukry nie przekraczały 110 teraz potrafi skoczyć do 140:/

Ja też mam takie zachciewajki na słodkie ostatnio, że nie daje już rady;) Mój Malutki już waży 3600, ciekawe jaki duży się urodzi w takim razie;) w środę mam cc mieć to zobaczymy

reklama
Hej dziewczyny,
My po wizycie u ginekologa, mała ma trochę ponad 1kg i na szczęście wszystko jest ok. Na razie cukry nie wpływają źle ani na jej rozwój ani na łożysko, oby tak było już do końca. I o dziwo szyjka mi się nie skróciła bardziej, także ufff.

Do góry