reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Lucalew
obejrzałam filmik z usg i to były zakłócenia jednak :) a zaczęłam się martwić.
Dziewczyny co to oznacza że glukometr jeden mierzy z pełnej krwi a drugi z osocza?

reklama
Dzień dobry :)

Sylwia Ty się nie przejmuj, gdyby coś było nie tak to lekarz musiałby Ci o tym powiedzieć :) dobrze, że już wiesz że to zakłócenia i się uspokoiłaś. Co do glukometru to ja nie pomogę bo nie wiem :) wiem tylko, że właśnie coś takiego jest i dlatego najlepiej mierzyć zawsze jednym glukometrem.

Margo ja wczoraj się tak objadłam i w końcu pierwszy raz przez cały dzień cukry w normie :p bo ostatnio ciągle lekko przekraczałam ;)

A ja dziś totalną wtopę zaliczyłam. Kocham jeść sushi więc od początku ciąży jem je w wersji wegetariańskiej dość często. I jak zjem sushi w restauracji to 1h pochodzę jeszcze po galerii (wiadomo, zawsze trzeba coś kupić do domu czy do jedzenia). To cukier mam po godzinie okey bo 90-100. Więc nie mierzyłam cukrów po sushi. Dziś zjadłam w domu i po godzinie 120 a po dwóch godzinach 140. Dodam, że zjadłam naprawdę dużo bo byłam głodna. W sumie nie jem aż tyle w knajpce jak jestem. I teraz się zastanawiam czy może wcześniej jak nie chodziłam po galerii to też tak wysoki cukier miałam....no i się zaczęłam stresować przyszłym badaniem bo nie wiem czy sama dziecku nie zaszkodziłam:(

I mam jeszcze do Was pytanie gdzie się kupuje te paski ketonowe?

Klaudixxon pewnie zjadlas za dużo a w ogóle to można sushi w ciąży? Paski w aptece:-)

Chyba mam juz to dziadostwo za sobą nawet z insulina nie miałam takich dobrych cukrów jak teraz dzis rano 68 wczoraj 80 nigdy wcześniej się mi to nie zdarzyło po obiedzie 95 po kolacji 87:-) uff kamień spadł mi z serca:-) tylko każdy posiłek muszę dzielić na dwa czy trzy razy nie daje rady tyle zjeść wciazy jadło się jak wróbelek a teraz jak mogę to mnie brzuch boli z przejedzenia .

Także dziewczyny glowa do góry bedzie dobrze a dzieciaki muszą być zdrowe!:-)

Dzien dobry.
U mnie 89 :) Dawno nie rozstawalam sie z 9 na poczatku :D

Klaudi
Paski kupisz w aptece. U mnie bez recepty ok 17zl, ale mozesz na recepte. Nie martw sie wynikiem po sushi. 140 to jeszcze nie tragedia :)

Cornellka
Ale masz faaajnie :) a powiedz mi, Ty w I ciazy tez mialas cukrzyce?

Jak tam majowka dziewczyny ? My na spokojnie w domku lub na spacerku, dziś koleżanka nas odwiedza wczoraj też jedna była, mala wczoraj skończyła już miesiac :)

Cornelka super se cukry już ok

Ja to korzystam z tego że mogę jesc, często teraz wcinam drozdzowki albo buleczki jak robilismy w domu, więc mi ochota na słodkie nie przeszła a co do porcji to też jem większe normalnie i nie mam z tym problemu :) a i tak jem z 5 posiłków dziennie ;)

Klaudixxon też obstawiałabym że zjadłaś pp prostu za dużo. Ale ponawiam też pytanie cornellki-to w ciąży można sushi? Zawsze wydawało mi się, że nie.

Cornellka super, oby tak już zostało :)

Margo no to ładnie, wynik super :)

U nas majówka leniwie, wczoraj byliśmy na lodach i zgrzeszyłam bo nawet trochę bitej śmietany zjadłam ;) ale o dziwo po tylko 94 także byłam w szoku bo nawet po obiedzie mam więcej ;) nic już z tego wszystkiego nie rozumiem :)

Dziewczyny w ciąży nie można jeść sushi ze względu na surowe ryby i bakterie które mogą mieć. Czytałam, że w dobrych restauracjach nie powinno być z tym problemu ale ja nie chce ryzykować i jem sushi w wersji WEGETARIAŃSKIEJ. Takie sushi ma surowe warzywa w sobie, plasterki awokado, papryki inne surowizny. I wegetariańskie jeść można bo nie ma surowych ryb:)

Dobra to jutro polece i kupie te paski, chociaż cukry mam 75-88 rano no ale sprawdzę czy się nic innego nie dzieje;)

Klaudi
Ale dobre cukry na czczo to nie za bardzo maja cos wspolnego z ketonami. Ja w I ciazy mialam na czczo super cukry a wiecznie mialam rano ketony tzn.ze moj organizm sie w nocy glodzil.

Ja dzis zgrzeszylam Grycanowym sorbetem mango. Slodki jak porun, chociaz sprawdzalam na pudelku,ze lepszy mango niz malinowy pod wzgledem cukrow ;) Wynik nawet nawet bo prawie 120, ale chyba wole sprobowac te lody lidlowo-biedronkowe, ktore polecalyscie. W tej ciazy wydaje mi sie intuicyjnie,ze BigMilk nie przejdzie.

reklama
Margo a ja wczoraj sorbet truskawka i kiwi ;-)

Dziewczyny jak to jest-jak po jakimś posiłku przekroczę normę cukru i po 2 h nadal jest wysoko to powinnam odpuścić kolejny posiłek (II śniadanie albo podwieczorek)?

Do góry