reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Ide we wtorek. Miałam iść wczesniej tzn jak ni sie nie uda wyregulować dieta ale caly czas w rozjazdach z pracy. W poprzedniej ciąży tez miałam ok 100 rano. Ale mloda urodziła sie i tak malenka

No wiec mam insulinę. Wstrzykuje od wigilii i cukry bez zmian. Wysokie rano tak samo jak bez insuliny. Zgodnie z rada zwuekszam codziennie ilość ale poziom bez zmian.

Spokojnie Aylin ja też tak miałam ze zwiekszalam. Zaczęłam od 4 jednostek a cukry szły w górę. Codziennie o 2 kreski więcej aż doszłam do 22 i to okazało się wystarczająco. Ile juz musisz brać? Nie zalamuj się będzie dobrze :)

Na początku w ogóle nie było różnicy bez czy z. Z tym że ja o tej przed śniadaniem pisze. Ale to chyba bez różnicy bo mi lekarz tłumaczył ze czasami trzeba tak podwyzac żeby dostosować dawkę. Na przykład jedna pacjentka musiała aż 50 jednostek na raz ale ona miała już cukrzycę przed ciąża a w ciąży się pogorszylo. Nie martw się podwyższaj aż dojdziesz do odpowiedniej dawki :)

Pocieszylas mnie delikatnie. Ja mam problem z tymi porannymi. Później jest juz dobrze. Po 2 wigiliach miałam poniżej 120. A po skromnym śniadaniu mam 130 plus a na czczo nadal w okolicach 110

Nie martw się będzie dobrze. Mi tu u nas określili normy tak.: na czczo do 95 a godzinę po posiłku do 140. Czyli tylko na czczo masz powyżej. I co jeszcze mi tlumaczyli to to że najszybciej cukry skaczą rano po śniadaniu wiec wtedy trzeba najmocniej uważać. Trzymaj się ciepło :)

I znów co lekarz to normy inne. Ja mam miec na czczo do 90 a po posiłkach do 120. Po godzinie. W poprzedniej ciąży u innej Diabetolog miałam mierzyć po 1.5 godzinie.

reklama
Może dlatego że ja nie mieszkam w Polsce. U nas podają w ten sposób normy dla ciężarnych. A cukier zawsze mierze po równej godzinie licząc od początku posiłku. Ja się do tego stosowałam i wszystko było dobrze. Syn zdrowy ja też.

Do góry