reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

hej potrzebuje rady pomożecie/?
wczoraj byłam na wizycie u diabetologa, pani doktor przepisała mi insuline novorapid która mam sobie wstrzykiwać w ramie 2jednostki przed sniadaniem,obiadem i kolacja.I moje pytanie jest nastepujace co mam zrobić jak sie okaże ze mimo wstrzyknietej wczesniej insuliny po godzinie mam dalej podniesiony cukier?

reklama
wronka001 nic,po posiłku już nic nie zrobisz bo dołożyć nie można insuliny. dlatego musisz mierzyć cały czas po posiłkach cukier, zapisywać co jesz i metodą eliminacji zobaczyć po czym cukier ci tak skacze. Zapewne masz dzienniczek do zapisywania wszystkiego i za jakiś czas wizytę kontrolną, tak ?? jak do wizyty nie unormujesz cukrów to podwyższy ci diabetolog jednostki insuliny do posiłków. a sporo ponad normę masz jak mierzysz, czy udaje ci się mieścić w granicy /? bo jak sporo za wysoki będzie to nie czekaj do wizyty tylko dzwoń wcześniej i pytaj co robić. U mnie podwyższali jednostki. Już nie pamiętam ile miałam ale doszłam max do 10 przed obiadem, na śniadanie i kolacje mniej wstrzykiwałam.

ja jako że pierwszą ciążę miałam na insulinie to teraz jestem (właśnie dzisiaj byłam zapisać się ) dużo wcześniej pod opieką poradni diabetologicznej i jutro mam już glukozę .....

wronka, lekarz powinien CI powiedzieć co masz robić, dopytaj się. np ja miałam nakaz zwiększania dawek insuliny jak mam podwyższony cukier i dokładnie miałam podane o ile mam zwiększyć jak o ile przekracza. warto się dopytać!

Aga, przepiękna Ikusia i sesja! A jaka z Małej śmieszka!!! :)
Wronka, tak jak dziewczyny mówią, na własną rękę nic nie rób, chyba, że diabetolog pozwoli CI zwiększać jednostki samodzielnie. Staraj się też po posiłku poruszać trochę (oczywiście jeżeli mozesz), to obniża cukier. Z tą eliminacją nie zawsze jest tak kolorowo, ja co bym nie jadła na śniadanie, to mi wywalało cukier na 160 :/ Właśnie ze śniadaniem u mnie był największy problem. Też byłam na novorapidzie, dodatkowo miałam też nocną insulinę. Kiedy masz wizytę u diabetologa?

Aga-agi - cudna sesja!! Córeczkę masz prześliczną :-)
Wrona - ja mogłam sobie dołożyć, jak przekroczyło, ale raczej stosowałam przed posiłkiem. Po posiłku może ze dwa razy jak mi bardzo wyskoczył cukier.
Aniołek - Czy Twoja córeczka też rośnie szybciej, niż synek? Nasza już nosi rozmiar 74 - ma luz, ale w 68 często nie wchodzi, synek z tego, co pamiętam, rósł wolniej...

wronka, popróbuj np z kaszami zamiast pieczywa, u mnie działały cuda i raczej nie bierz insuliny po posiłku, bo może Ci z kolei za bardzo spaść cukier. wiem, że u mnie działało też jak brałam insulinę nie zaraz przed posiłkiem, ale tak ok. 20-30 min przed, ale to wszystko po konsultacji z diabetologiem, a każdy jest inny. pamiętaj, że z cukrzycą nie ma żartów bo jak przesadzisz z insuliną albo weźmiesz, a nie zjesz posiłku, to też może być nieciekawie. powodzenia!:-)

Pingwinek trudne pytanie;) bo pomimo że było to niedawno to jakoś człowiek nie pamięta. Chociaż z Młodym to zaczynaliśmy z rozmiarem 62 i on jakoś szybko miał 68 i 74. A Asia dopiero niedawno zaczęła 62 i tylko kila rzeczy jest jej za małych. Więc powiedziałabym, że Młoda chyba wolniej rośnie. Ona raczej wygrywa w przebieraniu na wadze:sly:

Ostatnia edycja:
reklama
elleni-na śniadanie wystarczy że zjem krompe chleba razowego z białą wędliną i już mam cukier.Moja pani diabetolog jest bardzo oszczedna w udzielaniu jakichkolwiek informacji ehh

gusiak88-
wizyte mam za miesiąc tuż przed porodem a wcześniej nie ma raczej szans się tam dostać cóż sprubuje zadzwonić może ktoś odbierze.

Do góry