reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

winoroślinka - mi diabetolog kazała mierzyć ketony raz na dobę w moczu "ze zbiórki nocnej". Przy czym ja nie zbieram, bo nie wstaje w nocy, używam strumienia porannego ;-) Ketony mają to do siebie, że pojawiają się wtedy, kiedy jesz za malo węglowodanów lub masz zbyt długą przerwę między posiłkami i wtedy organizm musi je sobie pobierac z Twoich zapasów. Niestety ketony są szkodliwe dla zdrowia dzidzi i dlatego trzeba je monitorować.

reklama
aha jesli chcecie obnizyc cukier to nie jedzcie na sniadanie nabiału, owoce do II sniadania i na podwieczorek ale zawsze z węglowodanami, bardzo obniza cukier grejfrut i cynamon. ja robiłam twaróg na słodko ze smietaną i cynamonem i mialam pon 100 z 2 kromkami razowego. Dodam że chleb kupowałam w piekarni gdzie było napisane co dokładnie zawiera taki chlebek, bo te z marketów są z karmelem lub innymi duperelami ktore cukier windują. Po kebabie mialam pon 100, któraś z Was pisała ze miała wysoko. Ja zawsze jak czułam ze przegiełam to 15 min po posiłku zestaw ćwiczen ok 25min i juz miałam dobre cukry. Często tez mycie posadzek, odkurzanie, seks:-D to wszystko mi pięknie obnizało cukier. Raz się najadam placków ziemniaczanych tak bardzo mi się chciało i cukier po godzinie 200, po 2h 201 no szok:szok: po 3 h 78. jesli po sniadaniu macie wysoki sukier to radzę zjeść 2 sniadania w odstępie 1,5h. Ja tak robiłam pod koniec ciąży bo już mi się nie chciało ćwiczyć 2 tyg przed porodem, to jadlam kromkę z wedlina lub czyms innym (pasta rybna, parowki, twarożek) i warzywa (pomidor, ogórek, rzodkiewka - one też obnizają cukier i mozna się nimi napchac do woli). po godzinie mierzyam cukier i po kolejnych 30 min jadłam 2 kanapkę. podam Wam przepis na sałatke sycącą zdrową i nie podnoszącą cukru, bynajmniej u mnie;-) kapusta pekińska, pokroić w cienkie paseczki, papryka, to samo, kukurydza, kurczak wędzony, troszke majonezu i smacznego. do tego kromka razowego i juz człowiek pełny chodzi. Przez pierwszy tydzien dietu schudłam 2,5 kg, potem stanęłam w miejscu, na koniec ciaży 11,5 kg do przodu, po porodzie w 2 tyg waga sprzed ciąży. Więc jakies tam plusy tej diety tez są :-) a do mierzenia cukru zawsze umyjcie ręce w mydle, na spacerze jak mierzyłam to brałam chusteczki zwilzone wodą. Zanieczyszczenia mająspory wpływ na pomiar. pozdrawiam i zyczę niskich cukrów i zdrowych dzieciaczków:-)

IzaBK dziekuje za informacje odn. ketonów. Kupie paski i zobaczę. To dopiero początek siódmego miesiąca, do dziewiątego chyba sfiksuję ;-) Wiem dlaczego zdarzaja sie przedwczesne porody przy cukrzycy - po prostu nie da rady tak wytrzymać za długo ;-)
Dzisiaj rekord po śniadaniu tylko 88:happy2:

A miałybyście może jakieś tabele tych WW? Ja sie obawiam ze za mało jem węglowodanów i w ogóle za mało kalorii i stąd moje dobre wyniki..
Szukałam w internecie, ale moze macie jakieś bardziej przyjazne? Ja na razie nic w poradni takiego nie dostalam

A miałybyście może jakieś tabele tych WW? Ja sie obawiam ze za mało jem węglowodanów i w ogóle za mało kalorii i stąd moje dobre wyniki..
Szukałam w internecie, ale moze macie jakieś bardziej przyjazne? Ja na razie nic w poradni takiego nie dostalam

jako ciężarna w III trymestrze mam zalecenie jedzenia 2300 kalorii dziennie, z czego w węglowodanach ok, połowy. to wychodzi mniej więcej tak: 8.00 I sniadanie 4 wymienniki, 10.30 II śnaidanie 2 wymienniki, 13.00 obiad 6 wymienników, 16.30 podwieczorek 2 wymienniki, 19.00 I kolacja 4 wymienniki i 22.00 II kolacja 1 wymiennik. liste wymienników spróbuje Ci podesłać na priv, jakby nie doszło, to daj znać..

Ja trzymam się zasad, które podsumowała Beata, nie liczę wymienników. U mnie w s 100% zgadza się co pisze o tym co można na śniadanie i jak.
Obawiam się, że moja dieta jest monotonna, ale staram się po obiedzie pić sok warzywny, który sama robię: burak, seler, jabłko, czasem grapefruit i mam nadzieję, ze wzbogaca to moją dość ubogą dietę. Staram się jeść często natkę pietruszki, bo jest bogata w żelazo, z którego niedoborem borykam się już w drugiej ciązy, choć w tej jest jakoś nawet nieźle pod tym względem. Dobry na poziom cukru jest też czosnek i cebula, codzień wonieję meżowi jak z węgierskiej kuchni.
Zwracam uwagę bardzo na pochodzenie chleba, bo taki jakiś niesprawdzony potrafi mocno wywindować cukier.
Ze słodkościami już nie próbuję, wczoraj po serniczku miałam do końca dnia już podwyższony cukier :wściekła/y:
Waga w miarę stoi w miejscu, cieszę się że nie chudnę i widzę, że spodnie na tyłku luźne, chociaż brzuszek rośnie. Na ketony w porannym moczu pomaga tylko mleko, też się bałam go napić przed snem, ale kanapka nie pomagała :no: Na szczęście poranne cukry są przywoite.
Fajna ulotka o cukrzycy i WW:
http://4fat.pl/download/zywienie_w_cukrzycy.pdf

Cześć dziewczyny

Witam nową mamusię na wątku.

Co do cukrów porannych ja na razie nie mam z nimi problemu zawsze poniżej 90. Ale macie rację na nie chyba nie można wpłynąć, chociaż mój diabetolog mówił, że ostatni posiłek nie może być jakiś obfity, bo jeśli po nim będzie przekroczony cukier to, wynik poranny będzie zły. Mnie to jednak dziwi, bo przecież przez całą noc powinien spalić się ten cukier. Sama nie wiem co o tym myśleć.

Jestem na razie zadowolona, bo nie mam przekroczeń. Oby tak dalej, bo na początku było fatalnie z moimi cukrami i ciągle przez to załamana chodziłam. Cukier potrafi dobijać.

reklama
potrafi dobijać, coś wiem na ten temat. Na początku też często miałam cukry pow. normy, ale to wymikało z mojej niewiedzy - co można jeść. Np. nie wiedziałam, ze rozgotowane warzywa mają taki wysoki indeks glikeniczny, teraz staram się jeść wszystko aldente.

Do góry