reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Elizabet właśnie miałam na poziomie 95-100 2 posiłki (ostatnio śniadnie i kolacja) a obiady na poziomie 110-120 oczywiście według glukometru, więc tym bardziej nie rozumiem. Pani w labo pytała czy ja w ogóle mam cukrzycę:shocked2: A przed dietą miałam wynik 5,4 czy jakoś tak. Na ketonach niestety się nie znam więc nie pomogę:-(

Pierwszy raz nie mogę się doczekać wizyty w Poznaniu :eek::eek:

Ostatnia edycja:
reklama
Elizabet właśnie miałam na poziomie 95-100 2 posiłki (ostatnio śniadnie i kolacja) a obiady na poziomie 110-120 oczywiście według glukometru, więc tym bardziej nie rozumiem. Pani w labo pytała czy ja w ogóle mam cukrzycę:shocked2: A przed dietą miałam wynik 5,4 czy jakoś tak. Na ketonach niestety się nie znam więc nie pomogę:-(
Ale patrząc na to że hemoglobina tak spadła, to oznacza na chłopski rozum, że dieta prawidłowa i tego się trzymajmy:)
Ja mam takie wyniki z glukometru jak Ty ale niższe mam po obiadach (mam rozbite 2 dania), a po śniadaniu i kolacji od 80-120...a nawet ze 3 razy 122-124...

Też zdarzały mi się przekroczenia i to na pewno więcej niż 3 razy, a w zeszłym tygodniu zafundowałam nawet sobie wynik 189, także Elizabet na pewno będziesz miała w normie.

Też zdarzały mi się przekroczenia i to na pewno więcej niż 3 razy, a w zeszłym tygodniu zafundowałam nawet sobie wynik 189, także Elizabet na pewno będziesz miała w normie.
Ja w sumie na diecie od niedawna, więc przekroczenia jeszcze przede mną

• biggrin.gif

Ciekawe co mi powie na temat tych ketonów..jak zmodyfikuje mi dietę, aby do poniedziałku;)

witaj Gosia, zestawienie diety zależy od ilości wymienników, które Ci lekarz ustalił. Ja mam 24 wymienniki i naprawdę głodna nie chodzę. Raz po rybie z puszki w pomidorach wywaliło mi 142 - także trzeba unikać przetworzonych produktów i gotować samej. Jak upiekę rybkę, mięsko itp to cukry zawsze w normie:-)

Aga ten wynik jest jakby z całej doby z kilku dni, więc wygląda że dobrze się prowadzisz:p nie podjadasz między posilkami i nie skaczą Ci cukry:) tylko się cieszyć, ale wynik na prawdę niziutki:)

Aniołek wynik glikowanej jest z ok 3 ostatnich miesięcy. Między posiłakmi faktycznie nie podjadam, ale zdarzały sie grzeszki, i zawyżone wyniki może nie często ale i owszem. A wynik jest wręcz za niski wiec nie wiem co o tym sądzić na pewno nie mogę sobie pozwolić na wiecej jedzenia bo pojedyńcze cukry wyjda zawyżone, no nic pozostaje czekać na rozmowę z lekarzem. Nadal nie moge się otrząsnąć po tym wyniku.

agi jak to nie wiesz co robic? trzeba sie cieszyc... diete prowadzisz prawidłowo i nie pozwalasz sobie na zachcianki...krótko mowiac trzymasz te nasze szalone cukry w ryzach... tylko gratulowac...ja to normalnie padne chyba jak bede miala zrobic glikowana... niby nie przekraczam ale czasem sie zdarza a szczegolnie ostatnio... az strach pomyslec...no i niestety czasem sobie podjadam ale zaznacze, ze jem tylko 3 posiłki dziennie ...wiecej bym nie zmiescila- bardziej mnie ciagnie do slodkosci:zawstydzona/y:

Dziewczyny, a jak wygląda sytuacja z dzidziusiem? Czy cukry opanowane dietą mogą być dla niego niebezpieczne? U mnie na razie w normie, 3mam sie diety i nie przekracza 120, ale mam doła że może być coś nie tak z dzieckiem, lekarz nic mi nie wytłumaczył.:no:

reklama
Botanica dzięki :tak:
Gosia nie stresuj się! Jeżeli nie przekraczasz norm to dziecko jest bezpieczne. Nie pamiętam, chyba Margo kiedyś pisała, że cukry szkodzą dziecku jeżeli przekraczają 180 i jest to długotrwałe inaczej powinno być wszystko ok. Poza tym nie wiem czy czytałaś ale 2 lata temu normy dla cukrzycy ciążowej były 140 i mierzone po 2h, i wtedy dzieci też rodziły się zdrowe:tak: Także nawet jak na jakiś czas się zdarzy przekroczyć to jest normalne, wiem, że łatwo mi pisać a sama miałam doła jak wynik był wyższy:sorry:
A byłaś już na jakimś szkoleniu albo u diabetologa?

Do góry