reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Ja już od dłuższego czasu mam sprawdzony zestaw na kolację przed samym snem (zalecony przez panią dietetyczkę): pół kubka mleka + kawałek ciasta drożdżowego (kromka). I po tym cukier rano na czczo ok. Miałam gdzieś w trakcie kilka takich dni, że cukier był pow. 90, ale to jakaś chwilowa sytuacja była.

reklama
Ja w sumie na kolację też mam stały zestaw :-)

Sałata, ser Feta, oliwki, pomidor, jakiś kurczak lub indyk lub łosoś i do tego 2x Wasa z masłem bądź oliwą oraz herbata z cytryną:-) Ale porcję robię konkretną. No i przed snem ta maślana :)

czytam i czytam, sama bym spróbowała wszystkiego po kolei, ale zwyczajnie się boję. Kulka, to ciasto drożdżowe chyba juz Marysia też sprawdzała i było w porządku. Kupujesz je czy sama pieczesz?

Gusiak - a mi znowu w szpitalu powiedzieli, że przed snem koniecznie przynajmniej jedna kromka chleba ciemnego (nie wasa czy coś takiego...) Ale nie wiem, bo ja jak na razie cukru na czczo miałam w normie, więc nie wiem jak to by na ciebie działało...

Dzień dobry,
Ja dzisiaj na czczo pierwszy raz wynik poniżej 100 a mianowicie 93 i chwilę później 98. Po śniadaniu 121. Po tym wczorajszym obiedzie co go opisywałam dorsz etc było 126. Dzisiaj z rana poleciałam na badania tu u siebie i o dziwo u nad w labie robią tę hemoglobinę glikowaną i kosztuje 14 zł - więc nie czekając aż dostanę skierowanie od lekarza z Medicover zrobiłam już dzisiaj - wyniki będą po 14.00 - ponieważ byłam na czczo to poprosiłam też o cukier. Ten wynik 98 to właśnie zrobiłam zaraz po pobraniu krwi żeby porównać potem wyniki, bo wydaje mi się, że ta krew żylna będzie miała niższy wynik niż krew z opuszków mierzona glukometrem. Zobaczymy.

Witam słonecznie :-)
Dziś rano cukier 84 po śniadaniu 91 :baffled:, a zjadłam 1,5 parówki, ogórka kiszonego i kromkę chleba gryczanego. Więc chyba ten chlebek nie podnosi.

Gusiak podobnie jak Kulka na ostatnią kolację też zjadam ciasto drożdżowe i wyniki rano są w normie.
Wcześniej próbowałam wasy ale w nocy budziłam się strasznie głodna i musiałam coś dojeść. W związku z tym, stwierdziłam, że nie ma to sensu i zjadam ciasto takie bez rodzynek i kruszonki.

Asiaj mi tak zawsze wychodzi że z krwi z żyły mam lepsze wyniki niż na glukometrze:-)
Asiaj, Margo czekam na wyniki glikowanej, chociaż Margo Ty z tymi swoimi cukrami to pewnie będziesz mieć książkowy wynik :-D
u mnie dziś takie piekiełko, że nic się nie chcę nawet jeść, a jeszcze muszę jechać do lekarza i muszę poszukać czegoś na imprezkę rodzinna na weekend, bo pomimo tego że schudłam to przez brzuszek nic mi mojego nie pasuje, ale przez tą pogodę to nawet mi się nie chce ruszać z domu:-p

Ja po obiadku: cukinia faszerowana parówką. Parówki mogę jeść, a cukinia ma niski IG, więc nie powinno być niespodzianki. Ale szczerze, to się tym nie najadłam i już myślę o podwieczorku :-)

No to mam wyniki: glukoza na czczo 89 (z glukometru 98) a hemoglobina glikowana 5,6 - Aniolek co powiesz o tym wyniku, jest szansa że nie miałam stanu przedcukrzycowego przed ciążą czy to za wysoki wynik?

reklama
Asiaj ten wynik (bardzo dobry, bo norma jest chyba do 6.0 więc Twój jest idealny) oznacza, że przez 2 ostatnie miesiące miałaś cukry w normie więc nie powinnaś się obawiać. A to oznacza, że prawdopodobnie nie miałaś wcześniej cukrzycy (piszę 'prawdopodobnie', bo nie jestem lekarzem:-D) i na pewno nie zrobiłaś krzywdy Maleństwu objadając się niemiłosiernie :) Aaaa, w ogóle glukometry w większości zawyżają :confused2:

Aniolek co do mojej hb glikowanej to nie byłabym już taka pewna, w końcu od chyba 2 tygodni jem ile wlezie...i słodycze też...:szok:

Do góry