reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Cześć,
Chciałam zapytać czy mogę dołączyć. Jestem załamana jak nigdy w życiu. To dopiero 10 tydzień ciąży a zbiór dolegliwości jak nigdy w życiu. Zaczęło się od niedokrwistości, potem doszedł krwiak (muszę leżeć) i leki na podtrzymanie ciąży a w 9 tygodniu wykryta cukrzyca ciążowa bo w badaniu krwi cukier na czczo podwyżsxony lekko (badanie z 75g glukozy wykonane dwa razy i wynik za pierwszym razem na czczo w normie a po 2h 165 a za drugim razem na czczo w normie a po 2h 150). W piątek byłam u diabetologa który mnie już kompletnie zdołował bo kobieta powiedziała, że cukrzyca wykryta w tak wczesnej ciąży zapowiada też cukrzycę po ciąży, że po prostu nie minie i że na 100% nie uda mi się z samą dietą i będę misiała brać insulinę w zastrzykach a po ciąży będę mogła przejść na tabletki z insuliną. Koszmarny wyrok! Płaczę prawie cały czas od tygodnia. Od soboty mierzę cukry i niestety większość wyników poza normą. Na czczo mam
codziennie 102-104 - więc pierwszy płacz, po posiłkach dochodzi czasem do 153. Stosuję wszystkie zalecenia i od dzisiaj nie jem już chleba razowego wcale, bo po tym chlebie chyba tak skacze. Najmniejszy wynik po jedzeniu to 107, nigdy nie mam poniżej 100. To jest masakra. Na wizytę mam przyjść w pt jeżeli wyniki nie będą w normie a nie są :( To jest moja 3 ciąża, poprzednie były bez żadnych problemów a standardowy test 75g glukozy po 20 tygodniu ciąży wychodził rewelacyjnie - po 2h w obu ciążach było 80.
Martwię się tym, że przez te pierwsze b.ważne 9 tygodni pewnie miałam już tę cukrzycę a nie wiedząc o tym jadłam wszystko na co miałam ochotę-bardzo dużo białego pieczywa i słodyczy :( mam pytanie do Aniolka: czy Tobie też lekarz powiedział, że jak cukrzyca jest wykryta w 9 tyg. ciąży to potem najprawdopodobniej już zostaje na całe życie, bo taki wiek ciąży to za wcześnie na typową cukrzycę ciążową która mija? Jeżeli znalazłby się Ktoś kto miał wykrytą cukrzycę przed 10 tygodniem ciąży a Mu minęła po urodzeniu dziecka to proszę o informację.

reklama
Botanica mój małżon też zawsze chce chodzić na usg, ale na tym w okolicach 30tyg nie był i świat się nie zawalił:-D Ogólnie on nie nalega, bo mamy do tego takie samo podejście-chcemy iść razem więc zawsze tak nas umawiałam aby obojgu nam pasowało :tak:

Asiaj witaj! Po pierwsze nieźle Cię ta doktorka nastraszyła. Moja kuzynka walczyła z cukrzycą (i to ciężką) również od samego początku i po porodzie nie ma po tej cukrzycy śladu ;-) Więc są takie osoby. Jej lekarz tak nie straszył. Przypuszczam, że dostaniesz insulinę skoro masz taki problem z utrzymaniem diety, ale dziewczyny tutaj biorą i naprawdę mówią, że to nie jest nic złego. Moja Karo też brała i to duuużo insuliny od samego początku. Dzidziuś urodził się zdrowy, naturalnie i w terminie. Więc myślę, że Twoja panika może bardziej zaszkodzić Maleństwu niż te cukry, tym bardziej że to bardzo wczesna ciąża. Nie chcę Ci mówić, że masz się nie przejmować, bo każda matka martwiłaby się o swoje Maleństwo. To po prostu naturalne odczucia. Natomiast jestem pewna, ze będzie dobrze i u Was. A jeśli chodzi o nasze forum to zapraszamy, bo się tutaj wzajemnie leczymy ze wszelkich depresji ;-)

Cześć Asiaj! Zapraszamy serdecznie, nie można powiedzieć, że się cieszymy, że tu jesteś, bo nikomu się nie życzy cukrzycy, ale razem nam będzie raźniej, zobaczysz, jak pozytywnie działa na nas to forum.
Bardzo mi przykro, że tak Ci się wszystko posypało, w takim czasie, gdy powinnaś być spokojna i opanowana i z radością czekać na dziecko. No a płacz i histeria to najprostszy sposób na podwyższenie cukru w kosmos. Wiem po sobie, wczoraj mi cukier poszybował moment przez tą rozpacz. 107 po jedzeniu to bardzo dobry wynik, więc tym się nie martw. Na czczo masz wysoko, też tak miałam przez pierwsze prawie 2 tyg, teraz się unormowało, dziś mi się zdarzył wyskok. Zobaczysz co Ci powiedzą na wizycie, nawet jeżeli dostaniesz insulinę, to żadna tragedia, jeżeli nie pomaga dieta, to trzeba inaczej, ważne by utrzymać cukry.

Gusiak i Margo dzięki za pocieszenie ale naprawdę ciężko jest jak wynik zawsze jest pow. 100 obojętne kiedy. W pt. mam wizytę - ale chciałabym zmienić lekarza na takiego który da mi nadzieję, że to cholerstwo po ciąży minie - przecież te moje wyniki po obciążeniu nie były takie tragiczne....(w sumie to moja gin wysłała mnie na to badanie, żeby dmuchać na zimne bo nikt się tego nie spodziewał - gdyby nie ona to wykrytoby najprawdopodobniej tę cukrzycę po 20 tygodniu w standardowym badaniu a do tego czasu nie miałabym pojęcia że mam taki wysoki cukier)
Margo - a w którym tygodniu ciąży wykryto tę cukrzycę u Twojej kuzynki? I tak jej minęła zaraz po ciąży?

Witaj Asiaj :-) mnie na początku straszyli, że mój kosmiczny wynik po 2h ponad 200 mógł świadczyć o tym że miałam cukrzycę już przed zajściem w ciążę. Ale pani doktor wysłała mnie na badanie hemoglobiny glikowanej, to jest badanie które mówi o poziomie cukru ze 120 dni. I ono mi wyszło w normie, więc trochę mnie to uspokoiło. przed badaniem nie martw się co jadłaś, ja też jadłam normalnie. W pierwszej ciąży cukrzycę też miałam, ale dopiero wykrytą po 20 tygodniu i też ostatnio się zastanawialiśmy z mężem czy nie miałam jej wcześniej bo nikt badania mi nie robił a na czczo miałam niby w normie. Ale teraz też badania miałam na czczo ok.

Ostatnia edycja:
Asiaj ,a co do Twoich wyników to trochę pokombinuj pisałaś że jesz chleb razowy tu prawie każda z nas miała przeboje z pieczywem zjedz jakiś inny rodzaj. co do porannych cukrów ja też miałam przez chwilę zawirowania ale u mnie np. było to spowodowane tym że za późno jadłam i rano miałam wysoki. Dziewczyny znowu jadły za wcześnie ostatni posiłek i też zdarzały im się przekroczenia. Musisz wyczuć swój organizm pokombinować i nie stresować się za bardzo bo te cukry też wtedy szaleją. Wiem, że łatwo się mówi, ja jak dowiedziałam się w 9 tygodniu o tej cukrzycy to przepłakałam swoje, chociaż już przez to przechodziłam, ale i tak mi było ciężko ale na prawdę nie jest tak źle. Zaczęłam w 9 tygodniu już mam prawie 27 tydzień ciąży. Też na początku bałam się że dostanę insulinę i jakoś chciałam tego uniknąć chociaż wiem że jakby co to dla dobra Dzidzi. na razie insuliny nie mam, ogarnęłam tą dietę, ale nie stosuję się tak na tip top do wytycznych bo cukry mi świrują czasami. Głowa do góry i pamiętaj, że masz nas i zawsze postaramy się jakoś Ci pomóc na tyle ile będziemy potrafiły:-)

Aniolek - poprosiłam internistę o takie skierowanie na hem.glikowaną przed chwilą, jeżeli mi nie wystawi to poproszę diabetolog w pt. Czyli jeżeli wyszłoby ok to wtedy można się nie martwić bardzo że po ciąży zostanie a jak wyjdzie tragicznie to wtedy znaczy że po ciąży ta wstrętna cukrzyca mi zostanie :( czy to badanie robi się na czczo?

reklama
Asiaj spokojnie. Patrze, że kolejny znachor,a nie lekarz.
Na badanie tej hemoglobiny trzeba być na czczo. Jeśli nie dostaniesz skierowanie to możesz sama je wykonać. Odpłatność wynosi ok 25 -30 zł. Ja tak robiłam zanim trafiłam do diabetologa bo chciałam zobaczyć jak to faktycznie wygląda.
Zapytam jeszcze czy podczas badania z glukozą chodziłaś czy siedziałaś, czy jadłaś dzień wcześniej słodycze i skąd jesteś?

Do góry