reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witajcie moje kochane słodziutkie,

Nie pisalam wczesniej bo bylam z małym 10dni w szpitalu:-(mial zapalenie ucha, oskrzeli i jakies bakterie w kupce:-(wiec nie za ciekawie nam sie zaczal Nowy Rok....

Jestem troszke zdolowana i chyba to wina tego cholernego szpitala okazalo sie ze ma straszna anemie ,18 stycznia idziemy do hematologa ,badania wyszly nie za ciekawie podaje mu zelazo w syropie, i dostal 4 zastrzyki przez dwa dni w raczke normalnie az mi sie serce kraje ,jest taki bladziutki....mam nadzieje ze mu to przejdzie.Na dodatek Pani Ordynator jak go badala zobaczyla nieprawidłowosci w bioderkach a USG mam dopiero 31 stycznia ....przepraszam ze wam tam smece ale nie mam sie komu wyzalic,M pomaga mi bardzo ale niestety pracuje na noce i niestety zostaje z malym ktory róznie przesypia nocki:eek:

reklama
Phelania kochana bedzie dobrze z tym usg to mi na pierwszym badaniu na szczepionce chyba tez lekazr powiedzil ze bioderka cos nie tak a bylo wszystko ok na usg poczekaj do badania bo mozliwe ze tak jak u nas bedzie dobrze a jesli nie to duzo dzieci ma nieprawidlowosci i szerokie pieluszkowanie i bedzie dobrze :):):) Anemia przejdzie teraz jak dostaje leki to juz bedzie coraz lepiej ....:-) buziaki dla was

nice ojj kochana przefolgowałas wspolczuje krwawienia ale mam nadzieje ze szybko przejdzie i wrocisz do formy ....:tak:

Phelania bardzo współczuję ale o USG się nie martw - ci lekarze ostatnio szaleją i każdego straszą! ja musiałam szeroko pieluchować przez 2 miesiące a dopiero potem na USG mnie wysłala - odrazu mi się to wydało bzdurą co ona mówi ( i często nie pieluchowałam szeroko) bo ja wąska w biodrach mega jestem i M też, no i na USg okazało się że maly ma wszystko na miejscu tylko rzeczywiście jesteśmy wąskobiodrowcy :)

Nice
ale dałaś :) ale to chyba znaczy że małą zostawiłaś już samą w domu z tatusiem - super. A chcialam ci wczęsniej napisać że uważaj z tym żelazem bo jak ty go bierzesz i karmisz małą to mogą być kolki - żelazo wredna rzecz do kolek!

Karolcia
- powiem tak - wszystkim nam się wydawało że to bzdura i nie prawda :) glukometry pokazywały często ideał ale w końcu skończyłam na insulinie :( może twój glukometr szwankuje, lub bierzesz za małą kroplę krwi. A tak jak mówi Nice trzeba co do minuty 1h po posiłku i po czymś bułkowatym :) spróbuj tak mierzyć i daj znać:) i się nie martw o maleństwo bo będzie dobrze ! zawsze jest dobrze:)

witam
Phelania-współczuje przeżyć. Tak jak pisały dziewczyny o usg się nie martw, nam też na pierwszym powiedziano że idealnie nie jest, jak się okazało przy kolejnym badaniu wszystko było ok.Lekarz powiedział że to pierwsze badanie za szybko było robione(około 6 tygodnia) i nie wszystko jeszcze jest wykształcone. Trzymaj się cieplutko!!
Karolcia-zjedz coś zakazanego i wtedy zmierz cukier.
nice-girl-mała jest cudna!I super że taka spokojna:-) Ty nie szalej tylko odpoczywaj:-) Zazdroszczę Ci takiego maleństwa,moja to nie wiadomo kiedy urosła i już nie jest mały dzidź. Jeszcze jak leży przy cycku to taka maleńka się wydaje, a tak już sama się podnosi do stania w łóżeczku, sama siada z każdej pozycji, tylko raczkować nie chce.
maria-no to rzeczywiście nazbierało Ci się punktów! Co do tego czy za parkowanie są to nie wiem bo ja prawka nie mam. Jak samopoczucie?Plaga gości już przeszła?
Majka-naśmiałam się z zabaw łazienkowych. Ja niestety mam pralkę ładowaną z góry a więc śpiewanie u nas odpada.Chyba że do zmywarki echo też będzie;-)
Elmoo-jak choróbsko?Pokonane?

U nas ok, mała całe dnie spędza czołgając się po nas na kanapie. Wieczorem ładnie zasypia,całe szczęście to zaśnięcie o 22 to była jednorazowa sprawa. W nocy 2 razy na cycka się budzi. Czasami myślę czy gdybym nie wróciła do pracy to nadal przesypiała by całe noce?

Nice - ten glukometr, którym teraz mierzę mój lekarz podpina do kompa....to nie będę mu tam mieszać, ale dziś przyniosę znowu inny od koleżanki na kilka dni...i tak jak mówisz zjem coś słodkiego na białym pieczywie i co 30 minut będę sprawdzała...albo po czekoladzie na gorąco i ciastku.

Maria - to już 3 glukometr, którym mierzę...bo najpierw miałam od koleżanki, potem dostałam własny, a potem jeszcze inny bo do tamtego paski nie rafundowane...i każdy z nich pokazywał cukier w normach bez względu na jedzenie...
ten co mam teraz sam sobie dozuje krew...zaciąga taką rureczką na pasek z kropelki i jak mu wystarczy to pika...
nie wiem...mi ginek kazał mierzyć po 2 godzinach, a w poradni dla cukrzycowych mam między 1,5 a 2 godziny po posiłku...staram się więc tak mierzyć na 5-10 minut przed upłynięciem tych 2 godzin...

słuchajcie....dziś rano na czczo 66...

może ja robie coś nie tak...bo wiecie...stosuje zasadę...jem to co lubię unikając tych zakazanych produktów...
przykładowo...
sniadanie: 3 małe kromki razowego z masełkiem, sałatą, szynką drobiową, serkiem żółtym i pomidorem do tego herbata posłodzona 1 łyżeczką brązowego cukru
obiad: 2 ziemniaki, plaster 1 cm duszonej piersi z indyka, zielony ogórek - sok jabłkowy 1/3 soku 2/3 wody

i tak dalej....dojadki to np: pomarańcza, grejpfrut, ser biały z rzodkiewką, pieczywo chrupkie z kiwi, kubeczek galaretki owocowej( bez owoców)....czasem 3-4 kostki czekolady jak mnie przypili. oczywiście to wszytsko indywidualnie ;)

może ta "moja dieta" jest za jałowa...bo nie stosuje takiej jak z poradników co do słowa bo nie wszystko lubię...i nie mam mi co zastąpić tych cukrów....może ja to źle sobie kombinuje?

iryska - zjadłam dwa dni temu ciastko z kremem i po 2 godzinach cukier 87 !!!!! ale zrobię próbe taką jak napisałam Nice....zobaczymy

dzięki bardzo dziewczyny....

Ostatnia edycja:
WITOJCIE

Ale nam zasypało...chyba niedługo sanki ruszą w ruch. Maria Gabrielka jak wasze chłopaki w tamtym roku na śnieg reagowały?? Pokonamy katar i jak śnieg nie zniknie to ruszamy a mamy takie :SANKI Z OPACIEM PCHACZ SOLIDNE +ŚPIWOREK WEŁNA (2049823760) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. tylko z demontowanym pchaczem i oparciem ;) sama się doczekać nie mogę...może M nas 2 pociągnie ;p

Nice @ się pojawił ale wraz z nim myśłi że fajnie by było :)) Wyprawa super ale to faktycznie chyba szybko zaszalałaś. Trzeba się trochę dowitaminizować i odpoczywać póki mała śpi duuużo , bo wiesz że to pzrejściowa sprawa ;)

karolcia 81
witaj. Jak na moje to Ty malutko jesz aczkolwiek te twoje posiłki to węglowodanów troszkę mają. Obiadek taki malutki jakiś :) Obserwuj się powoli i bez nerwów. Dieta ci napewno nie zaszkodzi bo to najzdrowsza jaką poznałam. I powodzonka by tym razem wszystko się ulożyło :)

Iryska
mam nadzieję że choóbsko zażegnane. Mała nocki przesypia, prawie już nie kaszle, jeszcze katarek został ale już mniejszy :)

Phelania no właśnie miałam o Ciebie pytac bo cisza coś była. Nie martw się żelazo postawi go na nogi :) i najważniejsze że jest pod opieką. Dbaj o siebie bo jesteście sobie nawzajem potrzebni:-)

My mamy kolejne nowe słówka: arka, dzień, pan, daj(brzmi jak dań) stań (wychodzi tań). Buziaczki dla słodkich mamuś. Muszę odkopać glukometr i zobaczyć co tam słychać ehh...

Phelania-ojej tak mi Was szkoda.Alanek taki malutki,a tu już szpital i problemy:-( Oj nie dziwię się, że masz doła. Z tymi bioderkami to pewnie tak jak piszą dziewczyny- dmuchają na zimne i na usg będzie wszystko ok.Małe dzieciaczki często mają anemię,ale jak dostaje żelazo to wszystko się ładnie wyrówna. Trzymam mocno kciuki za Alanka - niech szybciutko wraca do zdrowia:-)

Maria- dzięki za informacje o tym żelazie.Na razie kolek jako takich nie ma na szczęście,czasem tylko jakieś gazy,ale to troszeczkę.Jakby się kolki zaczęły to w pierwszej kolejności odstawiam to żelazo. Co do zostawiania małej to już wcześniej zostawiałam,jak ją pojechałam zarejestrować.Z mężem to nie mam oporów,żeby ją zostawić. Mała na butli jest,tyle że moje mleczko pije,bo jej odciągam.

Karolcia-mierz po1h cukier. Często jest tak,że diabetolodzy każą mierzyć po 2h jak w normalnej cukrzycy,ale to jest błąd,bo cukrzyca ciążowa różni się od zwykłej.Niestety nie wszyscy diabetolodzy się specjalizują w tej ciążowej... Po ciastku to nic dziwnego że po2h miałaś 87,bo cukry proste szybko podnoszą cukier i ekspresowo po nich spada poziom cukru. dlatego po ciastku to mierz 30min po zjedzeniu,bo 2h po zjedzeniu to już śladu po nim we krwi nie będzie. Spróbuj zjeść na próbę kajzerkę z dżemem, albo pierogi ruskie lub jakieś pyzy ziemniaczane - mi po takich rzeczach wywalało cukier w kosmos. Jak po tym cukier będziesz mieć w normie to ja bym się nie przejmowała taką 'cukrzycą':-)

Elmoo-dobrze,że Zosia zdrowieje:-) U nas też śniegpada dziś itylko wyglądamy ciągle przez okno kiedy będzie już taka warstwa żeby dało radę po trawie z górki zjechać,bo Przemek właśnie dostał pod choinkę sanki od dziadka:-)Myślę,że jutro jak tak będzie prószyć to jest już szansa:-)

Ostatnia edycja:
Witajcie,

Czy Was tez to spotkało ?

Dzisiaj się wk...m w Aptece. Okazało się ze z 11 firm które robią paski do glukometrów tylko 1 weszła na listę leków refundowanych. Te które ja używam nie weszły i za same paski 40 zł (starcza na tydzień) !
Gin mi dziś mówił ze insulina dla cukrzycy w ciąży już nie jest refundowana bo to nie choroba przewlekła od stycznia , czyli zapłacę za insulinę 400 zł./mies ( do tej pory płaciłam niecałe 20 zł/ mies)

w swojej cukrzycy mierzę cukier 1,5 po posiłku i przed posiłkiem, na czczo i przed snem.

reklama
Dziewczyny Nikus ma goraczke dałam mu nurofen godzine temu i nie spada nie ma duzo 37.7-37.9 kiedy moge dac nastepna dawke skoro nie spadlo dalam mu 2.5 ml bo wazy na pograniczu 10 kg moze za mało??? Kiedy moge dac czopek albo nastepna dawke bo mu nie spada ..kataru nie ma kaszlu nie ma moze to druga trzydniowka bo raz mial juz .... prosze o szybka odpowiedz

Do góry