reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

cześć laseczki

karolek to może się spotkamy we wtorek hehehe ja też teraz 18 mam wizyte u ogonowskiego, jeśli chodzi o tycie czy chudnięcie to popatrzcie jak mamy małe szkraby pod sercem to jaka motywacja do diety hahaha bardzo bym chciała na tej diecie po porodzie wytrzymać aż wrócę do "swojej" upragnionej wagi bo ja przed ciążą plus 10 miałam i nie mogłam tego zrzucić dlatego teraz ciesze się że moja waga jeszcze w miejscu stoi ale brzusio rośnie :)

phelania smaka robisz na tego serniczka to moje najulubieńsze ciachoooo:-D tak czy siak wstawiaj przepis :)i miłej imprezki życzę... do sprzątania męża zaangażuj powiedź że się źle czujesz:-p

maria ja mam jeść co 2,5h a twoje odstępy jedzenia nie są za duże??? Może częściej jedz małe porcje???

iryska pamiętam jak po urodzeniu Kacperka poszłam na panieńskie a mąż został w domu z małym ale było przyjemnie sie wyrwać do ludzi :):)

Ja od roku mam generalny remont w domu podłogi, ściany sufity wszystko od nowa robimy kupiliśmy dworek na wsi 200 letni :szok: kończą już kacperka pokój dosyć mam remontów, sprzątania ale jeszcze ten pokój i do wiosny spokój z remontami na wiosne od nowa się zacznie...Ale sobie dziś pospałam do 10 :-D

reklama
Iryska - ta z cienką szyjką butla jest dobra, ale skoro juz mała wcina kaszkę to suuuuuuuuper gratuluję :

Nice - nie czuję się ani trochę spuchnięta tylko otyła :)

Ewelina - nie jem tak często jeszcze bo jeszcze nie wykryto u mnie cukrzycy :) więc korzystam i jem 3 posiłki, bo nie mam czasu na ciągłe żarcie.

A Bartkowi chyba trójki idą bo marudny jest :( ma 1,2 i 4 ale trójek do dziś nie widać :(

witam poniedziałkowo

nice-girl-mówisz że to sporo te 9 łyżeczek?Wczoraj karmił tata i było 6 ale to i tak dobrze:-). Super że mały może jeść dynie z ziemniaczkami. O dobrego dermatologa to ciężko chyba co?

Maria-zakup butelki rozważam nadal bo rano po przebudzeniu to chyba najlepiej mleczko podać, kaszka na 2 śniadanie. U nas ząbków nie widać chociaż miesiąc temu pediatra mówiła że jedynki idą, ale jakoś nie doszły jeszcze;-)

Ewelina-moja mała za kilka dni skończy pół roku a to było moje pierwsze poważne wyjście(no może nie do końca poważne bo blok obok). Raz byłam z mężem na randce ale nie było nas raptem 1.5h. Na chwile dla siebie nie narzekam bo mój M. mała bierze w weekendy na spacer a ja mogę sobie odpoczywać, no i po 20 też mam wolne:-) Zazdroszczę 200 letniego dworku na wsi...ach

Phelania-też wolę do kogoś pójść niż do domu zapraszać:-)
karorek-z wasą nie pomogę bo ja jadłam razowy całą ciąże teraz zresztą też, po porodzie 2 białe bułki zjadłam i stwierdziłam że są fu. Razowy na zmianę z pumperniklem wcinam.

Maria , a Ty mialaś już glukozę robioną, czy normalnie się czeka i robi dopiero po 20 tygodniu?

Ewelinka, wizytę mam na 9.15:), a na która Ty bedziesz?

Hej laseczki

Dzis wazny dzien , Usg po 2,5 miesiącach na 15.40 trzymajcie kciukasy:-)
Imprezka sie udala ,serniczek wszystkim smakowal (moje cukry po 1 kawalku 97)wiec stawiam przepis:-)tak jak obiecalam.
I dam wam znac wieczorkiem jak po USG.

Wrzucam moj wczorajszy serniczek
biggrin.gif
wszyscy sie zajadali wiec smakowal
laugh.gif
tak jak mowie prosty przepis i sernik jest bardzo lekki cukry mialam bardzo niskie
yes2.gif

Zobacz załącznik 399357
Pierwsza czynnosc to kladziemy biszkopty na spód tortownicy lub blachy.Rozpuścić 1 galaretkę np zieloną w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i połączyć z 1 serkiem homogenizowanym np Danio (waniliowe) dosc mocno mieszac zeby sie nie zwazylo najlepiej w jakims w wiekszym nacznku np blederem. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki ( wlewajac mase na biszkopty bierzemy duza łyżke i wlewamy przez nia zeby na sie nie porobily dziury w biszkoptach)Podczas gdy masa tężeje, rozpuścić 1 czerwoną galaretkę w 1 i 1/2 szklanki wody, ostudzić i połączyć z 1 serkiem. Przelać na zastygniętą masę w formie. Wstawić do lodówki.Tak samo postępujemy z żółtą galaretką i trzecim serkiem.Na trzeciej warstwie układamy owoce i zalewamy pozostałą czerwoną juz bez serka
biggrin.gif
akurat nie mialam truskawek z nimi jest napewno smaczniejsze
biggrin.gif
( jesli mamy jakies mrożone owoce to kladziemy je na sam wierzch i zalewamy galaretka.I do lodówki.Serniczek zrobiony i po 2 godz mozna sie zajadac
laugh.gif

Składniki

4 galaretki (różne smaki ) według upodoban.
3 serki waniliowe np Danio
Biszkopty (paczka) mozna zrobic na przemian wpierw biszkopty na sam spód 2 galaretki i znów biszkopty i zalac galaretka (mozna pokombinowac)
yes2.gif

owoce mrożone (np truskawki)

Smacznego
biggrin.gif

Witam wszystkie!

Phelania- mmm serniczek, mogę pomażyć, wczoraj zaszalałam i na II sniadanie zjadłam 120g jogurtu zott grecki z 70g banana i 5 herbatników, po godz. cukier 118 wiec jak na mnie to sukces :-p

TRZYMAM KCIUKI MOCNO ZA USG!!!

Asia I : Ty to masz tych badań, pierwsze słysze, anty- gad robic w ciąży, ale może to dobrze, masz pewnie jakiegoś super diabetologa.Z tego co mi się kojarzy to to badanie wykonuje sie dla potwierdzenia cukrzycy typu 1,(jak sie mylę to mnie popraw)to po co masz to robić w ciązy???

Karorek- anty-gada robią mi w ciąży ponieważ to już moja druga cukrzyca w ciąży, a poza tym mam duże obciążenie rodzinne.
Co do Wasy to ja polecam 7 zbóż

Widzę,że nie tylko ja mam na 18 wizytę u diabetologa :-) trochę się stresuje ale jestem dobrej myśli,że ta długodziałająca insulinka wystarczy mi na kolejne 8 tyg.

Iryska= jeśli chodzi o butelkę Browna to polecam cienką wysoką 237ml

Infekcja powoli mi ustaje, na szczęście sama...
Powiedzcie mi jeszcze czy po ogromnym zdenerwowaniu cukier może skoczyć i jeśli tak to na oko o ile?

pozdrawiam

Iryska - co do zębów to według mojego pediatry Bartkowi szły zęby od 6 miesiąca a wyszły w 9 -11 miesiącu jedynki a reszta dopiero grubo po 1 roku ( a też niby codziennie mu szły :)

Karorek - co miesiąc mam robioną glukozę na czczo ale na obciążenie jedna gin chciała mnie wysłać po 17 tyg a druga po 20tyg, więc pewnie jak pójdę do niej na wizyte za 2 tyg to dostanę skierowanie na obciążenie. a tak to żadna mi pasków nawet nie chce przepisać.

Phelania - sernik wygląda pysznie i polecę dziś do sklepu kupić składniki :)

Asia - moja babcia miała cukrzycę i mój tata ma i ja w pierwszej ciąży z insuliną byłam a jednak nie wiem co to jest anty- gad :) ? Co do nerwów to podnoszę cukry bardzo ale nie wiem o ile, to zależy od organizmu! ja jestem w ciągłym stresie przez psy :) ale każdy ma inaczej.

Melduje sie po USG:tak:Alanek wazy 1827 g ,wiec na cukrzyce ciazowa idealnie
yes2.gif
płyny w normie,156 uderzen /min (dosc sporo ) ale wchodzilam po schodach na Ip i dodatkowo stres
laugh.gif

Niunio ułożony podłużnie głowka w dół, łożysko II stopien dojrzalosci ( tym mam sie nie przejmowac) aha i malenstwo ma w lewej komorze serduszka "ognisko hyperechogenne" ale to podobno normalne i sie zdarza i mam sie nie przejmowac
yes2.gif

Następne USG 37.t.c
yes2.gif

Ogólnie powiedział ze wielowodzia nie ma i wszystko jest ok , jak on to powiedział kruszynki nie rozpasłam i waga jest jak w sam raz.

czesc dziewczyny

w kompie poszla mi matryca wiec przez ponad tydzien bylam po za zasiegiem, dzieki temu zrobilam generalne porzadki :-D

maria gratuluje dziewczynki

agula ja gotuje kasze jaglana na normalnym mleku, inne kasze odpadaja u nas, serduszko moje nawet nie tknie, i jeszcze platki owsiane typu nesvita na mleku tez zje a tak to tylko modyfikowane podaje mu 210 i tak planuje dawac do konca 3 roku, ale u nas tylko jedna butelka dziennie.

mialam odpisac wszystkim i juz nie pamietam co

zycze niskich cukrow i grzeczniutkich dzieciaczkow

reklama
Maria - no cóż - najważniejsze żeby mała się dobrze rozwijała, a waga spadnie później ;-) A stan uzębienia Przemek ma identyczny z Bartkiem. Mam nadzieję, że teraz będzie przerwa i kolejne wyjdą za parę miesięcy, bo już mam dość tego ząbkowania ;-)

Phelania - o kurczę, jak zdjęcie zobaczyłam to aż mi ślinka pociekła... Oj kusisz kusisz. Jutro musze koniecznie zrobić taki serniczek. Ale mi smaku narobiłaś. Jakbym miała składniki to bym zaraz go zrobiła ;-) Super, że z Alankiem wszystko dobrze :-) Takie wieści zawsze ucho cieszą :-)

Byłam dziś na usg - Alicja nie ma wacka!:laugh2: To już pewne - mam zdjęcie i nie tylko nie ma na nim pisiorka, ale widać ładnie damskie narządy :-) Mała waży już 1200g, ułożona główkowo, ładnie fikała, zdrowiutka jak rydz. Wszystkie wymiary idealne dla wieku ciąży i super skorelowane ze sobą. U Przemka to pamiętam że były duże różnice między poszczególnymi wymiarami i mnie to martwiło, a teraz idealnie wszystko zgrane ze sobą. Bardzo ładnie było widać buźkę na 4D, ssała sobie palec, popijała wody, no i chyba będzie bardziej podobna do tatusia niż do mnie, bo Przemek na tym 3D też w 28 tyg. miał zdecydowanie bardziej okrągłą buźkę. A Ala taką pociągłą ma ;-)
Byliśmy też z Przemkiem na szczepieniu. Ma już 78cm i waży 10,4 kg. Dostał I dawkę pneumokoków. Trochę mu temp potem skoczyła, mam nadzieję że nie będzie żadnych problemów po tym szczepieniu.

Do góry