reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Phelania juz się marwilam co z tobą!!!

Mam nadzieje, ze dotrwam bez insuliny, dzisiaj byłam znów u ginekologa i lekarka nadal twierdzi, ze to nie sa wyniki cukrzycowe:) Usg będe miec w 29 i 34, ciesze sie bo to już za okolo 2 tygodnie, teraz mam 26-27 tydzień. Szyjka ok, nic sie nie skraca, nie otwiera, będe jakies 3 dni spokojna:).
Moj najwiekszy wynik od początku diety to 126, dzisiaj bo miałam długa przerwe między posilkami od 10 do 16( bo byłam wkońcu u fryzjera), nadl jem drożdowkę na noc i wyniki 75-85, czasem zjem wieczorem banana ale wyniki wtedy mam niskie okolo 60, wiec zostaje przy drożdówce.

reklama
Hej kochane!!! Mam pytanie odnośnie waszej wagi bo sie zaczynam denerwować, jem dosyć duzo ( juz kiedys pisalam):
1 śnia; kromka chleba z szynką i wrzywkiem( wiecej mi się nie chce)
2 śnia: 2 kromki np. z serem i parówka, albo miska leczo, albo galaretka miesna
obiad: np: 2 ziemniaki i 2 gołąbki z mięsa drobiowego z sosem bez mąki
podwie: 2 kanapki, albo jedna i jablko
kolacja: 2 kanapki z czymś tam, albo parówka, albo pomidory z jogurtem, albo jajko.
2 kolacja: drożdżówka.
No i waga od początku diety czyli od jakić 6 tygodni spadlka mi o prawie 3 kilo, lekarka nic nie mówi, no ale ja się zaczynam martwić, jak to jest u Was???
Pozdrawiam, buziaczki:)

Aha, mam jeszcze jedno pytanie, ostatnio znudził mi się ciemny chleb i jeden posilek jem z waflami ryżowymi, myslicie, ze one sa bezpieczne, tzn. dozwolone w cukrzycy?

karorek-spadek wagi świadczy o cukrzycy a więc nie upieraj się już że jej nie masz:-)Ja miałam też rewelacyjne wyniki na czczo nie przekraczałam 78-79, po posiłkach tylko raz przekroczyłam 120(zbyt długa przerwa między posiłkami). Ja przytyłam w ciąży 2 kg. Przed ciążą ważyłam 65kg w momencie porodu 67kg. W trakcie ciąży chudłam bywało że i 3-4 kg w miesiącu. Mój lekarz był zadowolony z mojej wagi, gorzej jakbyś niekontrolowanie tyła. Ważne żeby wyniki były dobre, w sensie krwi, tych ketonów żeby nie było za dużo. Jeżeli się najadasz to nie masz się czym martwić.

cześć słodziaki:)

karolek ja przez dwa m-ce też chudłam teraz mam 1 kg do przodu bądź 1 mniej moja waga tak się własnie waha czyli można powiedzieć że "stoję w miejscu" z wagą. Ja wafle ryżowe czasem w pracy między posiłkami zjem. Sosy jem normalnie i z mąką i ze śmietaną i mam cukier w normie wczoraj na obiadek u mamy się załapałam miała ziemniaczki sosik smażonego kurczaczka i suróweczke z selera piertuszki z majonezem wciągnęłam obiadek a cukier po godzinie to 91. Ostatnio własnie na kolację jem parówki z musztardą coś mi na ostre się wzięło i cukier mam często poniżej normy ost miałam 78:szok: także ja już jestem głupia jeśli chodzi o te cukry naprawdę albo mój organizm szwankuje nie wiem.

Ja mam ost niemiłe uczucie boli mnie pachwina tak jakbym trzy dni na rowerze jeździła w środę wizyta u ginekologa a dzień wcześniej diabetolog

Miłej soboty!!!!

Hej słodziutkie,

U mnie tez waga spada,i wcale nie narzekam:-)tym bardziej moj Gin takze jest zadowolony:-)juz mam 4kg na minusie od niecałego miesiąca,zobaczymy jak po wynikach hemoglobiny:tak:
Karorek - nasze dzieciaczki dadza sobie rade:tak:maja tyle zapasów ze im straczy:-Dwiec o wage sie nie martw.
EwelinaK26 - kochana mi juz pachwina boli od 27t.c i to lewa okazalo sie ze to wizadła:tak:wiec u Ciebie pewnie to samo,do tej pory ciezko mi wstac z łóżka z bólu :eek:no niestety uroki ciazy:-Dale juz nie długo nasze malenstwa beda na pokladzie:-)

Hej dziewczynki:-)

Kaorek- utrata wagi to nic nowego ja już mam 3 kg na minusie tzn ważyłam się we wtorek więc pewnie teraz już więcej, ale ja się bardzo cieszę :-) a diabetolog mówiła,że to dobrze, zwłaszcza,że przed ciążą w marcu wazyłam 115 przy pierwszej wizycie u gina w maju 110 potem przytyłam do 113 a teraz prawie w 32 tc nadal ważę 110 ;) więc jak liczyłam ok. 10kg na minusie w niecałe 8msc :-D

Co do ryżowego pieczywa to nie jest nie zdrowe, i ty pewnie możesz sobie na nie pozwolić, ja niestety tylko wase jem w zamian chleba razowego bo tylko ona ma dużo błonnika a mniej weglowodanów, polecam zwłaszcza fioletowe opakowanie 7 zbóż!

Phelania- trzymam kciuki za wyniki hemoglobiny! ja bedę mieć badania we wtorek na hemoglobine, potas i anty-GAD i tym ostatnim się bardzo martwię, mam nadzieję,że wyjdzie negatywny, ale wyniki będą za dwa tyg od pobrania.

Dziś jestem jak nowo narodzona :-) co prawda rano bolał mnie brzuch i to bardzo- (myślę,że malec mi na cos ucisnął, bo wcześniej się kręcił nielitościwie;-)) ale po tym jak wczoraj wstrzyknełam znowu o jednostkę więcej i doszłam do 7
dzis na czczo cukier 80 :tak: po śniadaniu 113 a po drugim 98 :happy2: oby tak dalej!!!!!

A zamiast bólów pachwiny miałam rwe kulszową :eek:masakra ani siedzieć ani leżeć ani stać. Nie życzę nikomu!

Ostatnia edycja:
Iryska !!! spadek wagi świadczy o cukrzycy? Pierwsze słyszę, ja myslałam, ze chodzi o to, ze odrzywiamy się mniej kalorycznym jedzeniem i dlatego chudniemy(tylko nie wiem do jakiego momentu to jest bezpieczne).

Asia I : Ty to masz tych badań, pierwsze słysze, anty- gad robic w ciąży, ale może to dobrze, masz pewnie jakiegoś super diabetologa.Z tego co mi się kojarzy to to badanie wykonuje sie dla potwierdzenia cukrzycy typu 1,(jak sie mylę to mnie popraw)to po co masz to robić w ciązy???

reklama
Iryska też pierwsze słyszę, że spadek wagi świadczy o cukrzycy. Wydaje mi się, ze chodzi raczej o to, że kontrolowana jest ilość spożywanych węglowodanów i najczęściej jest ta ilość zmniejszona względem dotychczasowego sposobu odżywiania się. Organizm więc wykorzystuje pewnie całość, a potrzebną resztę pobiera albo z tkanki tłuszczowej, albo po prosu skoro nie ma nadmiaru, to ta tkanka dalej się nie odkłada i stąd spadek. Przy cukrzycy zwykle waga rośnie, nie spada...

Do góry