reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witajcie słodziaki

Szczególnie nowe :) Się ujawniłyście hurnie :) Dziewczyny już któraś z mam pisała, że dobrze sobie radzicie i to jest to! Pamiętajcie jednak , że cukrzyca nie lubi stresu a jednak sporo go tu jeszcze - co nie dziwi, ale trzeba zachować jednak spokój. Początki są zawsze trudne. Z perspektywy czasu wszystkie wiemy, że cukrzyca pomaga w zdrowym odżywianiu, w trzymaniu diety, w utrzymaniu dobrej wagi :)
Co do insuliny karorek tak po ludzku Ci powiem - nie nakręcaj się kobieto :)) Masz ładne wyniki i tego się trzymajmy. A nawet jeżeli przyszedłby taki moment, że będzie trzeba to będziesz ją brała i już :) Wiele dziewczyn jechało na insulinie a specjalistę mamy dobrego - Nice :)
To jest czas by Wam nadmienić, że cukrzyca wiele razy Was zaskoczy a szczególnie pod koniec ciąży, kiedy to cukry będą się pięknie trzymać (choć nie muszą). Ja jadłam kanapki z miodem i piłam mleko i miałam piękny widok :)))
A cały czas byłam na wasie bo chleb to było zło :) Także róznie to bywa. Był też moment kiedy cukry na czczo mi szalały - już czułam insulinę a moja diabetolog kazała poczekać parę dni - i wszystko wróciło do normy.

Majka ojjjjj :( męczą Cię? Mów kto i dawaj maila :D Wirtualne czarownice zaraz zaprowadzą porządek :)

Maria jesteś uparta nieludzko! Trzymam kciuki za pomyślne zabiegi Bartoszowo - mleczne! Wiesz o co mi chodzi.

Elmoo cieszę się, że z Zosią już lepiej, eh Wy to się macie ...Buziaki dla malutkiej.

Agga Ty faktycznie kochasz tą Ankę :)) Fajnie :)

Nice buziole dla łobuziaka :D:D:D i jak przygotowania do roczku?

Dobra....Asica kochana co u Ciebie? Aureolcia Ty następna..jak ząbek małego, co jest grane? Wiolan zaglądasz tu jeszcze?

reklama
Karorek - do insuliny to nam daleko :-)nie martw sie kochana :* Ja tez nie mialam ketonów i glukozy w moczu:tak:poprostu mi przpisala zebym sobie sprawdzala,bo jak ketony sa zbyt wysokie to znaczy ze za bardzo głoduje i wtedy moze byc problem.Po śniadanku dosc obfitym mialam cukier 106.Nie badz nastawiona sceptycznie zostalo Ci mniej nic połowa dasz rade!!!Ja dopiero bede sie przejmowac jak cukier bedzie rósł i dieta nie bedzie pomagac.Nie mozesz sie denerwowac i dołowac bo twoje malenstwo to odczuwa.
Ogólnie wizyta trwało dosc szybko:no:bo Pani diabetolog .... kur sie spieszyla:eek:moge Ci wyslac jak nie masz indeks glikemiczny jest bardzo pomocny http://dietamm.com/indeks-glikemiczny#tabela-niski-indeks-glikemiczny , i powiem Ci szczerze ze napewno ta dietka jest bardziej zróżnicowana niz dieta Dukana która stosowalam rok czasu tam to jest rygor:tak:
Dokładnie zapisz sobie wszystkie pytania na kartce i nie martw sie .

karorek nerwusie - meliske polecam :) insuline lekarze wprowadzaja roznie - jedni panikuja i jak ze dwa razy przekroczysz norme to od razu zalecaja, inni jak widza ze podwyzszony cuker jest wina zlego odzywiania to mowia co zmienic w zywieniu, zalezy na kogo trafisz. ja nie mialam insuliny ale dostalabym gdyby cukier na czczo bylby powyzej 100 lub po posilkach przez caly dzien byl w ok. 130-140 albo i wyzej, ketonow nie mierzylam paskami tylko ze zwyklego badania moczu a moja lekarka uwazala ze te ketony glodowe (nie wystepuja z jednoczesnym wysokim cukrem we krwi) sa niegroźne i trzeba tylko wiecej jesc na noc, za to inni lekarze tego nie rozrozniaja i kaza mierzyc... takze co lekarz to opinia wiec trzeba tez chyba troche tak z przymrużeniem oka :)

dziewczyny - gdyby w razie eksperymentow wynik po godzinie was zaskoczyl - szklanka wody i 40 -60 min. spacer - po powrocie cukier jak na czczo :)

Ostatnia edycja:
Dzień dobry :)
Ja jak zwykle ostatnio nic konstruktywnego do dodania nie mam... może poza tym, że jajecznica albo w ogóle jajka na śniadanie rewelacyjnie wpływają na cukier po pierwszym śniadaniu :)
Przynajmniej u mnie... no ale ja jako jedna z nielicznych tutaj mogłam jeść kromkę, a czasem nawet dwie chleba razowego.

Młody jak zakatarzony to jakoś bardziej rozrabia niz zwykle i wszędzie go pełno, a jednocześnie robi za przylepiec i bardzo dużo u mnie na kolanach siedzi. Co zresztą mi pasuje, bo zrobiłam sobie ciąg dalszy porządków i dźwigałam wielkie sako i fotel z jednego do drugiego pokoju i kurka brzuch mnie rozbolał potwornie, więc Młody daje odsapnąć :)

karorek też się denerwowałam tak jak Ty :) Później jednak uznałam, że to bez sensu. Denerwując się niczego nie wskórasz, a tylko przysporzysz stresu maluszkowi :) Co ma być, to i tak będzie... a jeżeli będziesz pilnowała diety, to inaczej jak dobrze nie będzie^^

nice-girl a samopoczucie jakieś nijakie mam. Minie jak pewnie zatkane zatoki miną :) Z tymi tłustymi rzeczami to nie wiedziałam, toteż się bardzo zdziwiłam, bo w ciąży mi takie rzeczy nie "szkodziły". Oooo mój pyszny boczek :( No ale nie ma tego złego... :)

Fajnie, że nieźle u Ciebie z tymi cukrami :) Czyli insulina Ci nie grozi (przynajmniej na razie) :D Super, że odpoczęliście z M... zazdroszczę tej jednodniowej "bezdzietności" :))

Elmoo biedna Córa :( Stosujesz jakieś maści czy inne znieczulacze na dziąsła? U nas przy zębach często była zielona i luźna kupka, zwłaszcza przy 4 i 3, najgorzej przy 4 było w sumie chyba. Teraz czekamy na 5 ale póki co cisza.
U Was widzę, że też niedługo prawie pełen garnitur będzie :D

Co do czytania... czytam przeważnie w wannie, od parady kiedy Młody ma drzemkę. Do tego ja kąpię się między 23 a 1 jakoś i z godzinnej kąpieli te 30-40min poświęcam książce :) Poza tym to w sumie nie wiem kiedy czytam... :p

Domka ano! Nawet bardziej niż bardzo :) Zdecydowania moja ulubiona seria. Teraz się czaję na zakup wszystkich części w twardych, ładnych oprawach. Szukałam jakiejś wersji kolekcjonerskiej ale niestety nie ma nic takiego :(

Pozdrowienia dla wszystkich Mam :)
Idę okiełznać mojego Demolishera małego bo mi pół domu zaraz rozniesie (właśnie wyciąga wszystkie płyty ze stojaka).

P.S. Nimue chyba dawno nie zaglądała? Pisała chyba, że wyjeżdża o ile dobrze pamiętam ale chyba wrócic powinna? Czy coś umknęło mi?

Ja insuline dostalam po wynikach na czczo ponad 110. Po posilkach godzine mialam od 130-150 ale tym sie juz nikt nie przejmowal. A o ketOnach ani gin ani dwoch diabetologow nie wspomnialo nawet slowem, wiec nie wiem co to i jak to.

A ja dzis rano bylam na morfologi i jutro mam wizyte u tej gin panstwowo ale z wynikami nie zdarza krwi wiec nie wiem w sumie poco tam mam isc do niej, chyba ze uda mi sie wygarnac zwolnienie w zwiazku na moj kregoslup i jeszcze do tego dzis sie przeziebilam i mam goraczke i gardlo i katar i leze i nic mi sie nie chce a mam burdel nad burdelem w domu. Mlody dzis do babci pojechal 45km z M ktory nie daleko pracuje ale ja go musze odebrac ok 17 inie wiem jak to zrobie.
Agga nie wiem czy dziekowalam za ksiazki - wiec dziekuje.

Maria - no kurczaczek dumna jestem z ciebie :) medal ode mnie :) wydaje mi sie ze jak morfologie robilas tam gdzie jedziesz do gin to bedziesz miala bo we wroclawiu wszedzie jest juz tego samego dnia po południu :) wspolczuje choroby... dzizes znowu paracetamol, wit. c, chrzan, czosnek i miod :) eeehh.... glowa do gory :) a ze
Ci się nic nie che - no kurcze ma prawo :) leż i wypoczywaj :) i trzymam kciukasy za ta wizyte - L4 na pewno dostaniesz :)

aga - zapomnialam napisać ze z tego co czytalam to z nietolerancji mozna sie jeszcze wyleczyc - bo z cukrzycy to juz nie, ale chyba jednak przydalaby ci sie wizyta u lekarza :)

Jeszcze kilkanaście lat temu kobieta z tą chorobą miała niewielkie szanse na urodzenie zdrowego dziecka. Medycyna na szczęście szybko się rozwija i dziś nie ma przeszkód, aby stała się
mamą, pod warunkiem, że zadba o zdrowie swoje oraz płodu. Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z faktu, że mają podwyższony poziom cukru we krwi. Drogie Panie, pamiętajcie o tym że cukrzyca
ciążowa ujawnia się wówczas, gdy kobieta spodziewa się potomka. W grupie ryzyka znajdują się kobiety powyżej 30 roku życia, otyłe, te, które wcześniej urodziły dzieci ważące 4-5 kg i
te, w rodzinach których występowała już cukrzyca.
Cukrzyca w czasie ciąży niestety wpływa stresogennie na kobiety, dobrze o tym wiecie. Ale jeżeli stosujecie się do zaleceń lekarza, będziecie regularnie kontrolowały wskaźniki cukru we krwi
wszystko będzie w dobrze. I miejmy nadzieję, że stres też minie:)

No ja z tym obiadem też mam problem już pisałam o tym!!! Ostatnie dni miałam ok, ale sie najzyczajniej w świecie obrzerać musiałam. A disiaj miałam tylko 71, zjadłam miske kapuśniaku, fileta z kurczaka i dużo kalafiora z wody. Co jadłaś, moze podpowiem!

reklama
Karorek -zajdlam "warzywa na patelnie " kawałki oczywiscie ziemniakow tez tam byly marchewke wyjelam ale wszytkie warzywka byly misz masz:-)Rybke (Mintaj) normalnie z przyprawami i oczywiscie wszytko na parze:tak:i to wszystko, moze za malo jem ale czulam sie najedzona:eek:

Do góry