reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Witam w upalny dzień

Chciałam się pochwalić że dzisiaj mój M. po raz kolejny został z mała:-) Ja wróciłam od z fryzjera z pięknie pofarbowanymi włosami i kilkoma ciuchami w nowym rozmiarze 36. Jestem bardzo szczęśliwą mamusią. aaaaaaa M. przewinął małą-wygląda to bardzo profesjonalnie.

reklama
hey dziewczyny jestem tu nowa.własnie dowiedziałm sie ze mam cukrzyce ciazowa, jestem załamana i przestraszona co dalej. miałam obiazenie 50 na czczo wynik 92 po 1 godzine 175 nie robiono mi obciazenia 75 ale zrobiono mi HBA1C który wyniosł 6,9% a norme ma ponizej 6 wiec nie ma co ukrywac cukrzyca jak byk . jestem obecnie w 28 tc martwie sie tym,ze moze miałam ja juz przed ciaza albo ze mi zostanie po w 6 tyg ciazy miałam robiona glukize na czczo i wynik był 91,4 nie wiem czy to prawidłowo czy nie

Ewa te wyniki na czczo miałaś minimalnie podwyższone ale dla osób nie w ciąży normy są wyższe i na początku ciąży organizm pracuje jeszcze inaczej ... Na wynik HBA1C największy wpływ ma stężenie glukozy w czasie poprzedzającym badanie więc taki wynik nie znaczy wcale, że przed ciążą miałaś już cukrzycę - cukrzyca ciążowa zaczyna się pomału w okolicach 20 tyg więc pewni ona wpłynęła na wynik. W każdym razie nie ma co się załamywać tylko szybko trzeba przejść na dietę. Byłaś już w poradni, dostałaś glukometr? Jeżeli tak to pewnie wiesz już co mniej więcej powinnaś robić, a my chętnie rozwiejemy wątpliwości i pomożemy w razie kłopotów. Jeżeli nie zaczęłaś to na pierwszy rzut odstaw cukry proste, białe pieczywo, biały makaron, ryż raczej brązowy, z owoców zapomnij o bananach i winogronach (dobre sa maliny, truskawki, jagody), ze słodyczy na początek wyklucz wszystko (ewentualnie kostka gorzkiej czekolady).
W każdym razie cukrzyca ciążowa to nie tragedia, z perspektywy czasu nawet ją sobie chwalę - nigdy tak zdrowo się nie odzywaiałam, od czasu przejścia na dietę przytyłam tylko tyle ile dziecko urosło a Staś oczywiście urodził się zdrowiutki. Dzień po porodzie o cukrzycy zapomniałam :-)

Ewa - nie zalamuj się cukrzyca to nic strasznego trzeba tylko częściej mniej jeść i mało węglowodanów a resztę już od nas dowiesz ? pytaj co chcesz :)

A ja dziewczyny na 90% w ciąży jestem - przynajmniej z testu i z beta tak wyszło, a w środę na usg potwierdzić. Kurcze biedny ten mój M - jeden strzał i zaliczone :) heheheheh bo dla mnie raz w miesiącu to już męka :) No to plan zaliczony :) teraz idę po paseczki mierzyć się bo cholera miałam 4 kg do tego schudnąc a tu jeszcze jeden przytyłam, za 3 kg będę ważyła tyle ile ważyłam podczas porodu Bartka !!!!!!!!!!!!!!!!!!! matko pęknę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No i martwię się strasznie jak to będzie na macierzyńskim bo mam teraz własną działalność gospodarczą i nei wiem ile będę dostawac na macierzyńskim - nigdzie nie mogę znaleźć takiej info, wiem że coś dostanę ale nei wiem czy 100% pensji !!!!!!!!!!!!! cholera.

Maria - o kurczaczek wieeeeeelkie gratki :) ale fajnie ze bartoszek bedzie mial siostrzyczkę :) suuuper brawo :)
a co do zasilku macierzynskiego to musisz sie dowiedziec jak to jest w zusie - cos mi sie kolacze po glowie ze jego wysokosc jest zalezna od rodzaju wybranego przez ciebie przedzialu wg ktorego oplacasz skladki miesieczne :) wiem ze kobiety na wlasnej dzialalnosci specjalnie oplacaja wyzsza skladke zus bo potem na prawde dooooobrze na tym wychodza :) no ale wiecej nie pomoge - dowiedz sie moze u swojej ksiegowej :)
wieeeelka buzia dla was :)

Czesc dziewczyny .... długo mnie nie było ....nie sposób wszystkiego przeczytac i tak w skrócie ..u nas wszystko ok Nikus rośnie wstaje na nóżki raczkować nie chce ma 2 ząbki na dole i czekamy teraz na górne .... Cały czas spi całą noc je obiadki chętnie moje zrobione i ze słoiczków ....

W nowym domku mieszka nam sie wspaniale ....Nikus ma swierze powietrze każdego dnia ....i duzo miejsca do bieganie które niedługo sie zacznie heheheh .....wkleje zdjecia aby pokazać jak urósł w najbliższym czasie .... mam internet teraz wiec czesto będę odwiedzać forum ..jak dawniej heheheh ...ciesze się ze jestem znowu wsrod slodkich

Witajcie!!

Maria no o strzeliłaś hita:-) aż forum zadrżało pozytywnie oczywiscie- gratulacje wielkie na a Twój mąż to faktycznie skuteczny jest:p

Ewa
nie ma się co łamać:) Zerknij na nasze suwaczki :) Jesteśmy szczęśliwymi mamami i cukrzyca pozwoliła nam w zasadzie nie rozrosnąć się w ciąży za mocno a poza tym oki. Kasia co ważniejsze już ci pięknie przedstawiła a najlepiej to pytaj my wsio wiemy - heeh prawie ;)

Agula witaj po przerwie i wstawiaj fotki.

Iryska no widzę że się rozkręciłaś i pewnie :) a i M się doceniony poczuje i duumny z siebie:) i chyba pytałaś o @ ja nadal nie mam.

A u nas wszystko gites!! Małą coraz częściej się puszcza mebli ale jednak najwygodniej jej się raczkuje. Szykujemy na niedzielę imprezkę roczkową - zaszalałam zamówiła świeczkę grającą i balony i gwizdołki i czapeczki ;) W końcu raz ma się roczek. Poza tym małej urodziła się kruszyneczka kuzyneczka - całe 3 kg - przy niej nasz Zoś to King Kong!! Wczoraj bylismy nad morzem i pierwszy piach w buzi zaliczony!!! Spała w drodze tak po godzince i w dzień jak sie obudziła to było super ale w nocy jak sie przebudziła i było ciemno to się tak zaszlochała że szok. Uspokoić sie nie mogła a to tak do dupy nawet na ręce nie mogłam jej wziąść. Chociaż już 20 km od domu jechała u mnie w ramionach przyklejona do cycusia i spokojna:-) ehh...
aaa i przez pomyłkę kupiłam Pampersy dla dziewczynek i patrzę a to takie majtasy jakby. Kurcze coraz bardziej nabieram do nich przekonania. Przy zakładaniu nie ma przewalanek i jęków zakłada się jak majciochy i w długą :) Mięciutkie fajnutkie i nie obcierają rzepy o nic .. bo ich nie ma :) Chyba polecam chociaż jesteśmy na etapie testowania :) aa no i sprawdziłam jak to przy kupce będzie bo się martwiłam że przy zdejmowaniu masakra będzie ale wtedy po prostu na boczkach przedziera si i liga :)

Ostatnia edycja:
Maria28 No kochana po takim czasie wracam a tu taka nowina Gratulacje ogromne ..... zycze ciąży bezcukrzycowej ..:):)

Elmo Moj Niko nie chce raczkować wstaje mi na nogi od razu przy meblach jeszcze nie ale jak tylko zlapie go za rączki to juz na nogi wstaje :):) na rehabilitacji zabronili mi pozwalac mu wstawac bo ma raczkować ..ale nie chce mimo cwiczen wścieka sie jak go na czworaka klade i on na brzuch albo na plecy .... i stwierdzilam ze nie bede go na sile zmuszac jak nie chce to niech nie raczkuje ....

Ewa8225
Spokojnie dasz rade jak my wszysatkie to nic strasznego troche mobilizacji w powstrzymaniu sie od jedzonka i bedzie dobrze zapewne skieruja Cie do diabetologa i tam sie wszystkiego dowiesz a w razie pytan to jest forum i odpowiedzi z pierwszej reki :):) Powodzenia

Nice - co u Was?? Jka maluszek ??

reklama
witam wszystkie
Ewa-głowa do góry cukrzyca to nic strasznego. Mi odpowiadała ta dieta o wiele bardziej niż od diety matki karmiącej. Można jeść wszystkie warzywa zwłaszcza surowe, większość owoców. Jak coś to pytaj.
Maria-mąż rzeczywiście ma cela;-) super ja też chcę drugą dzidzie

Wczoraj mieliśmy chrzciny wszystko było super! Mała część mszy spała ale przez większość miała szeroko otwarte oczy. Bardzo ciekawiły ją światełka :-) W domku też wszystko się udało, miałam tylko dziadków i chrzestnych no i głowę rodu-pradziadka. Amelka całe popołudnie gadała do swoich pszczółek na leżaczku. Wieczorem zasnęła po 5 minutach. Bardzo miły był wczorajszy dzień byłam bardzo wzruszona w kościele jak szliśmy do ołtarza z naszym dziecięciem. Równo rok temu tą samą droga tata prowadził mnie oddać M.ach....

Do góry