reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Manuska jeśli uważałaś dzień wcześniej z cukrem to praktycznie nie miał prawa Ci wyjść w moczu (zwłaszcza, że morele i czereśnie bardzo cukru nie podnoszą). A dobry wynik na czczo też o niczym niestety nie świadczy (pewnie większość z nas miała dobre wyniki na czczo a o cukrzycy świadczyły wyniki po posiłku). Musisz jak najszybciej zrobić obciążenie i dopiero wtedy będziesz miała 100% pewności. Najlepiej jakbyś od razu zrobiła test diagnostyczny (75g po 1 i 2h albo tylko po 2h) bo jest pewniejszy.

Popieram w 100% Trzeba koniecznie zrobić obciążenie.

KASIA_B - wszystkiego najlepszego dla Stasia z okazji 7 miesięcy :-)

reklama
Dzisiaj zrobiłam ta krzywą cukru i wyniki mam prawidłowe. Na czczo miałam 84 mg/dl a po 2h po glukozie miałam 118 mg/dl. Ciesze się i kamień spadł mi z serca,

witam
Ostatnio coś tu cicho, wszystkie się obraziły?
Manuska-super że wyniki dobre a byłaś już u lekarza z tymi wynikami?Robiłaś obciążenie 50 czy 75?
U nas wszystko w porządku:-) Wprowadziłam do diety cyckowej pomidora i póki co wszystko ok. Mam nadzieję że nic się nie zmieni bo tęskniłam za tym smakiem. Za tydzień chrzciny a więc przyszły tydzień będzie pracowity, niby ja nic nie szykuję-obiadem zajmuję się tata, ciasta zamawiam a na kolację chce naciągnąć teściową(chyba że na cieście skończymy). Muszę umyć okna między czasie rolety mają montować.
Jutro moje pierwsze wyjście-trzymajcie kciuki;-)Chciałam M. pokazać jak przewijać małą ale on stwierdził że sobie poradzi(mam nadzieję)

Iryska trzymam kciuki :-) ale na pewno będzie dobrze. I przede wszystkim baw się dobrze i staraj się nie myśleć co w domu
Rany, wytrzymałaś ponad 2 miesiące bez pomidorów? Ja już w drugim tygodniu pochłaniałam pomidorówkę :-)

Manuska super, że wyniki ok.

Manuska-super że wyniki dobre a byłaś już u lekarza z tymi wynikami?Robiłaś obciążenie 50 czy 75?
Iryska robiłam to 75. U lekarza nie byłam, idę dopiero 22 lipca. Wyniki wiem, że są ok, bo w laboratorium pracuje moja siostra i zapytała ich lekarza jakie są normy. Po glukozie bodajże górna granica to 130 ( o ile dobrze pamiętam)
Bawcie się dobrze na chrzcinach :)

Witam słodkie

Niestety nie mam czasu za bardzo nadrobić ani popisac, ale rozglądam się z fotelikiem 9-18 kg. Wiem że ten temat był już na forum ale nie wiem już nic z tego:szok: JAk będziecie miały chwilkę to poleccie mi coś. Z góry dzięki!!

Chabrowa cukier po porodzie dobrze jest sobie mierzyć ale w zasadzie powinno sę zrobić po ok. 6 tyg obciążenie 75 mg glukozy. Niewiele z nas je zrobiło:zawstydzona/y: w tym i ja. Parę razy sobie zmierzylam na czczo parę razy po posiłkach i było ok, ale przy moim obecnym apeycie na wszystko wytrzymać nawet godzinę bez jedzenia to niełatwe:-p

Iryska i jak pierwszy free wypad?

Elmoo ja w sumie mogę polecić ci Roemer King Plus - taki mamy, a braliśmy pod uwagę jeszcze Maxi Cosi Tobi :-)

A ja się zaczynam obawiać, że będę musiała kupić fotelik do 18 kg montowany tyłem bo Stasiek waży już przeszło 10kg i wyrasta pomału z tego pierwszego fotelika. Teraz jeszcze daje radę ale jak będziemy we wrześniu jechać na wakacje to może być ciężko.

Chabrowa ja mierzyłam sama kilka razy i raz robiłam obciążenie (jakie ś 3 m-ce po porodzie), ale też nie takie klaszyczne - miałam badanie 2h po śniadaniu, ale zjadłam białe pieczywo i owoce.
Moja lekarka zaleca, żeby po cukrzycy ciążowej powtarzać obciążenie co roku ...

reklama
witam

Pierwszy wypad-w sumie ok mała zasnęła jak wychodziłam, obudziła się 5 minut po moim powrocie. Gorzej z fryzurą-niestety ze względu na mała i skąpego męża nie mogłam pójść do mojej fryzjerki, wylądowałam w małym miejscowym zakładzie i żałuję. Odrost mam o wiele jaśniejszy niż reszta włosów wrrrr. Oczywiście tak nie może zostać bo ja mam fioła na punkcie włosów w piątek idę do mojego stałego zakłądu:-) Postawiłam na swoim, mężowi powiedziałam że ma załatwić sobie urlop na piątek ja jadę ratować włosy. W końcu chrzciny w niedziele.

Dzisiaj cd moich wyjść jadę zamówić ciasta i muszę kupić sobie coś do ubrania:-)
manuska- to super że wynik dobry :-)
chabrowa- mój ginekolog powiedział że jeśli mam paski do glukometru(a mam) to co jakiś czas mogę zmierzyć poziom cukru. Przy okazji chrzcin kazał się najeść i zobaczyć co wyjdzie. Niby powinno się się około 6 tyg po porodzie zrobić obciążenie glukozą. Ja mam plan zrobić dokładne badanie jak skończę karmić piersią.

Mam pytanko do mam które karmiły piersią po jakim czasie dostałyście okres?

Do góry