My po szczepieniu. Mały dostał wzw i ostatnią dawkę DTPa. Waży - uwaga..... 8650!
Czułam jak go nosiłam na rękach, że mu się trochę przytyło, ale nie myślałam że aż tyle. To jego rekordowy skok w wadze - 1450g w 6 tyg! Ostatnio miał po 400g na miesiąc. Mierzy 68,5 cm
Trafiłam akurat na tą rzeczową lekarkę, którą lubię. Na rozbabraną rączkę (trze nią) dała maść Pimafucort. Posmarowałam od razu jak kupiłam jeszcze na spacerze i normalnie w oczach ginie wszystko. Tylko jak ulotkę poczytałam to lipa trochę - sterydy+antybiotyk. Szmery w serduszku nadal są mocne, wypytywała się wszystko dokładnie o kardiologa itd, kazała przyjść z wynikiem echa do niej (mamy 29 kwietnia), no i żeby koniecznie kardiolog informacje napisał dla niej. No i że jakby była jakaś wada, lub nawet jak kardiolog napisze że obserwacja w kierunku wady to wtedy mu przysługuje bezpłatnie Prevenar. No ale słyszałam ostatnio o jakiejś aferze więc nie wiem czy chce mu to dać. Musiałabym się dokształcić bardziej. Co do alergii też się wypytywała jakie leki mały dostaje itd, kiedy wizyte mamy (w tę środę idziemy) i też żeby przynieść kartę informacyjną od alergologa, bo ta która jest już nieaktualna. Ruchowo mały jest troszkę w tyle, ale powiedziała, że nie jest jeszcze najgorzej no i że z pewnymi rzeczami jest do tyłu, ale niektóre są też do przodu. Mamy przyjść do niej na kontrolę 10-11 maja, żeby zobaczyć czy się rozkręci ruchowo. No i kolejne ząbki podobno już zaraz mu wyjdą. Z wizyty jestem zadowolona bo była naprawdę szczegółowa, ale poza tym to jakoś taka trochę zmartwiona jestem, że nie jest wszystko ok. Zwłaszcza ta alergia... leki niby bierze, samo mleko pije, a wysypka nadal wychodzi.
Agula - No i jak wyszło echo serduszka? Przemkowi wyszły dolne jedynki 20.02 - czyli kilka dni przed skończeniem 5 miesięcy. Ząbki to sprawa indywidualna, więc się nie przejmuj. Niektórym dzieciom wychodzą pierwsze w wieku 3 miesięcy, a innym jak mają roczek. Ale skoro dziąsełka spuchnięte to pewnie niedługo coś się pojawi. Radzę zaopatrzyć się w Bobodent lub coś w tym stylu. My byśmy bez tego zginęli.
Bardzo możliwe że zwrócił przez to że za szybko leciało. Ja jak wprowadzałam smoczek z 3 dziurkami to najpierw dawałam małemu go tylko do nocnej butli - wtedy on przez sen ładnie spokojnie ssał, a w dzień się dławił. No ale stopniowo coraz częsciej mu dawałam i udało się przejść,ale nie było to dokładnie po 3 miesiącu. No i on cały czas pije z tego z 3 dziurkami po 3 miesiącu (mamy Avent). A wodę pije z takiego z 2 dziurkami (po 1 miesiącu). Kleik dawałam z trójprzepływowego,no i też jak mu bardzo dziąsła dokuczały i nie chciał pić mleka to też mu z niego dawałam - słabiej musiał ciągnąć i dziąsła wtedy mniej bolały i chętniej jadł.
Iryska - witaj wśród słodkich. Życzę łatwego i szybkiego porodu i zdrowego jak ryba maluszka :-) Dawaj znać jak się mają Twoje cukry.
Ok,lecę do małego bo się obudził.