reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

kaska76- a jak rozwiązałaś problem rannych cukrów? przez pobyt w szpitalu opusciłam sie w czytaniu waszych postów. jestem na przepustce w domu ale nie mam głowy do pisania

reklama
Szwedka co to za wynik 54:szok: ? Wyprzediłas mnie, chcialam dzis z rana napisac ze chyba pobilam rekord bo na czczo mialam 67, jak nigdy ( pomiar robilam dwukrotnie) i dokladnie tak jak Ty jadłam dość pozno jak na moje wytyczne ale wczesniej nie dalam rady (jadlam zólty ser:-) ktory mam zakazany)
:baffled: naprawde dziwne te cukry :baffled: po sniadanku 117 wiec tez ok.
A zapomnialam napisac ze wczoraj na obiad mialam kotlety z piersi kurczaka+ziemniaki+salatka, diabetolog zakazala smazonego ale z mezem stwwierdzilismy ze juz 2 miesiace nic smazonego nie jedlismy wiec raz nic sie nie stanie. Po obiadku poszlismy na spader ale nie dlugi, i cukier 87 :baffled: normalnie szok :eek::eek::eek:
agorana witamy:-) tez sie dziwie ze po 75 gluk. lekarz wyslal Cię do poradni bo norma jest do 140( ja mialam 155) ale moze chodzilo o cukier na czczo ? :baffled:

Szwedka- alez przed porodem ustapuje Tobie cukrzyca. Ja mam do porodu 15 dni, ale trzyma mnie dalej. Wczoraj na obiad zjadlam wlasnorecznie zrobiona salatke z kurczaka z pomidorem i ogorkiem salata i 1 lyzka jogurtu plus 1 bulka pszenna i wynik158 :crazy::crazy: Oj nie pamietam tak wysokiego wyniku ........ Za to na czczo 80, chociaz ostatnio mialam przewaznie 88. A ty powinnas sie cieszyc i dbac i o to by nie dopuścić do niedocukrzenia.

agorana -
witamy w klubie

kaska76-
gratulacje swietnych wynikow.

Hej Słodziaki :)

No mi dzisiaj baaardzo głodno mi ta dieta wychodzi - niestety jeszcze nie bardzo się orientuję co i jak :) ale poza porannym wynikiem cukier jest jak najbardziej OK - tylko wydaje mi się., że ja chyba za mało zjadłam.
Na śniadanie : dwie małe parówki drob., 1 jajko, 1 kromka chleba razowego i pomidor - wynik po 2h 104
II śniadanie: 2 kr. pieczywa chrupkiego, 2 plastry polędwicy drob., 1/4 pomidora, jogurt nat. bez cukru, jabłko - wynik po 2h 99
Teraz zjadłam serek wiejski, 1 kr. razowca, ogórek małosolny, parówka i pomarańcza

Jak myślicie to chyba za mało jak na potrzeby moje i dzidziusia?

Musze pomysleć nad obiadem - niby powinien być koło 13-14, ale jeszcze się nie
przestawiłam na te dziwne pory jedzenia (zwykle obiad jest u nas
ok 18)

Pozdrawiam was gorąco i idę się pobyczyć na słoneczko :)

Hej Słodziaki :)

Musze pomysleć nad obiadem - niby powinien być koło 13-14, ale jeszcze się nie przestawiłam na te dziwne pory jedzenia (zwykle obiad jest u nas
ok 18)

Pozdrawiam was gorąco i idę się pobyczyć na słoneczko :)

Mi też na początku było ciężko z porami jedzenia, ale teraz już przywykłam (od stycznia na diecie)

agorana no ja nie wiem ja chyba jem troche mniej zwlaszcza do południa :) ale wyznacznikiem głodu jest aceton w moczu (ja badam go co rano) lub ciała ketonowe...

Ptaszyna nie strasz mnie - to jeszcze mniej???? Ja jestem po takim okrojonym jedzonku okrutnie głodna :(
Ja nie wiem jak zbadać ten aceton czy ciałka ketonowe - nie dostałam żadnych wskazówek od lekarza :(

...a mam jeszcze pytanko do weteranek diety, bo zapomniałam się dopytać na wizycie :)- czy można pic wodę/herbatę/kawę (oczywiście bez cukru) w kazdym momencie dnia kiedy ma się ochotę? Czy tu tez są jakieś ograniczenia?
I jeszcze czy w przypadku skrajnego odczuwania głodu można przekąsić coś między posiłkami (np. marchewkę, odrobinę jogurtu czy coś w tym stylu) i czy nie wpłynie to bardzo na wynik pomiaru?

reklama
agorana - woda, herbata i kawa( bez mleka) ne wplynie na pomiar cukru. Mozna je pic kiedy chcesz. Generalnie nie powinno sie nic jadac pomiedzy posilkami. A czy nie wplynie??? To zalezy od tego ile i co zjesz. Jesli ta drobna przekaska podniesie cukier po godzinie do 130 i przy takim cukrze zasiadziesz do normalnego posilku to nie spodziewaj sie dobrych rezultatow. :-(
Dokontroli ketonow i glukozy w moczy kup w aptece paski Ketodiastix kosztuja ok 18zł

A propos mierzenia cukru po 2 godzinach. Wczoraj 1 godz. po obiadku -158, ale juz 2 godz. po 99. Pewnie gdybym miala norme do 120 po 2 godzinach to nie musialabym przestrzegac specjalnie diety.......

Ostatnia edycja:
Do góry