reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

aureolcia na cycku to i tydzien moze być bez kupy. Jesli dziecko bardzo cierpi to wtedy mozna mu pomoc (termometr mimo wszystko odradzam, bo mozna niechcacy cos uszkodzic).
Ja dałam czopka pod koniec 5 dnia bez kupy.

reklama
aureolcia na cycku to i tydzien moze być bez kupy. Jesli dziecko bardzo cierpi to wtedy mozna mu pomoc (termometr mimo wszystko odradzam, bo mozna niechcacy cos uszkodzic).
Ja dałam czopka pod koniec 5 dnia bez kupy.

u nas pediatra mowila 3 lata temu ze czopki jak najzadziej bo mozna przyzwyczaic miesnie zwieracze do niewyprozniania bez
zreszta osobiscie mi sie wydaje ze czy czopki czy termometr to jeden dziad tylko w innym opakowaniu
a dlaczego mowisz ze mozna cos uszkodzic,termometr zwilzalam oliwka i pomalutku plyciutko wkladalam do odbytu i zaraz mi kupe robila(przez ta metalowa koncowka termometru ma malą srednice)

Ten net tutaj coraz bardzije mnie zadziwia. Myślałam, że rano udda mi się coś wrzucić alae ledwie się na forum dostałam!

Poza tym... Dziewczyny! Wiecie co się stało?! Gumka się nam zsunęła!!! Niby nic tam nie poplynęło ale mam stres jak jasna cholera! Po jakim czasie myslicie testa zakupić? Bo kurcze mi już niedobrze... z nerwów ofc :/

Piękny ten Twój synuś Agga :-) Oczy ma nieziemskie, a czuprynka pozazdrościć , gratuluję...nic tylko dzieciątka rodzić.
A tak serio....to ja bym po tej historii poszła do ginka i to czym prędzej, do 72h mozna coś zaradzić, jeśli oczywiście nie karmi się piersią, ale może mają inne środki.
A ja dzisiaj zgłupiałam rano, bo zmierzyłam na czczo cukier z dwóch różnych palców u dwóch rąk....I zonk:szok: 72 i 87, czyżby aż taka róznica mogła być i teraz nie wiem czy nie mierzyć jednak w ręce prawej, bo tam wyszedł wyższy odczyt.
Miłego wieczorku Słodkie :-)

Niby na cycku ale dokarmiam, zawsze 60ml bądź 90ml na noc a czasem też 60ml lub 90ml w ciągu dnia, więc nie wiem czy 2 dni bez kupy to az taka tragedia :confused:

Trochę mi się pręży i robi się czerwony, ale jak sobie popierdzi to mu lepiej, a kupy brak :baffled:

Beniamonko,jak juz robisz na czco pomiar z konkretnego palca to mierz caly dzien tylko z tego,niestety takie rzeczy są norma ze z ronych palcow rozne pomiary

Aureolcia poczekaj jeszcze do jutra

beniaminka mi też z każdej ręki wychodził inny pomiar, dlatego zawsze mierzyłam z tej z której akurat miałam niższy wynik :-):-p
Tak samo miałam z ciśnieniem, z lewej ręki zawsze mam niższe i zawsze z tego mi mierzyła pielęgniarka u gina :-p

agga ty za niedługo jak emka będziesz testy hurtowo kupować :-p

Ostatnia edycja:
A co tam... tu zdjęcie w wanience... i inne, nie mogłam się powstrzymać :-p
te oczy!
a i wlosy godne pozazdroszczenia. nasza cora wyglada jak karku z bmv :-) to znaczy łysa taka.

Czy to możliwe żeby Wiktor w ciągu miesiąca przybrał na wadze 1620g :szok:
Jak się urodził miał 3580g a według wagi łazienkowej ma 5200g :szok:
bardzo możliwe, chociaz waga lazienkowa daje wyniki orientacyjne tylko. Skoro maly przybiera to sie ciesz. Potem te przyrosty nie sa juz takie spektakularne ;-)

majka, andzia szczepicie na rota i pneumo? Bo my z m zdecydowaliśmy że szczepimy. Mój i jego chrześniak mieli rota i obaj wyladowali w szpitalu przed odwodnienie. Wolę zaszczepić niż później mieć wyrzuty sumienia że przez to że nie zaszczepiłam on teraz jest chory.

andzia ja daję smoczka i butlę a mimo to dalej ciągnie cycka. Też nie chcialam dawać smoczka ale koleżanka mi powiedziała że jej mała mimo smoczka dalej ssała cycka, tak samo od jej koleżanek,więc mu dałam.

Dzisiaj mi pediatra powiedziała że 6 w 1, rota i pneumo zrobi za jednym razem :szok:
Tak sie teraz zastanawiam czy nie rozlożyć tego lepiej na raty :confused:

my szczepilismy najpierw 6w 1 a za 2 tyg. rota i pneumo, ale jesli dziecko jest zdrowe to podobno nie ma przeciwskazan zeby wszystko naraz.
i ja dalam smoczek, chociaz przezylam to mocno i dalej czasem czuje sie wyrodna matka.

Beniamonko,jak juz robisz na czco pomiar z konkretnego palca to mierz caly dzien tylko z tego,niestety takie rzeczy są norma ze z ronych palcow rozne pomiary

Aureolcia poczekaj jeszcze do jutra
ja tez bym radzila zaczekac, jesli sa smierdzace bączki i nie widac cierpienia u dziecka. jesli duzo placze to dalabym 1/4 lub nawet 1/8 czopka, bo sposob z termometrem jakos bardziej mnie przeraza.

Aha, dzięki dziewczyny ,
Czyli mierzyć stale z tych samych palców. I nie jestem anormalna z tymi różnymi pomiarami:-p
A wiecie tak sobie przypomniałam , jak mówicie o zespole śmierci łóżeczkowej. Mój syn urodził się w sierpniu 1991, wówczas wszystkie noworodki od urodzenia miały spac na brzuszku. Tak je kładli juz na położniczym, tak kazali trzymac dziecko w domu. Stosowaliśmy się do tego, i na jakiejkolwiek wizycie u specjalistów: chirurg ( pępuszek), ortopeda( bioderka) , laryngolog( katarek), pediatra...każdy pytał czy aby na pewno dziecko spi na brzuszku- bo tak ma być, bo to dobrze działa na : brzuszek-kolki, bioderka- zapobieganie dysplazji,górne drogi oddechowe- katarki, odbijanie ...itd, itp. Możecie wierzyć lub nie, ale noworodki tak spały niemal cały czas z małymi przerwami na leżenie na boczku czy pleckach w czasie czuwania. Dzieci spały na płasko, główka zawsze była na boku, tylko wczesniaki sypiały inczej bo nie umiały głóki obracać same. Ten trend medyczny trwał jeszcze dwa lata i nagle usłyszałam , ze juz sie dzieci tak nie kłądzie, że jest coś takiego jak zespół śmierci łóżeczkowej...I dzieci się przyduszały( ale ponoc to w wiekszosci wina rodziców, bo kładli dzieciom poduszki pod głowe w lezeniu na brzuszku) Moda minęła, dzieci leżą na boczku bądż płaski, nadal bez poduszki, ale zespół śmierci łóżeczkowej istnieje nadal.Jest specyficzna grupa dzieci narażonych na ten zespół, także nie wszystkim naszym mlauszkom to grozi z samego założenia. A to, że się martwimy czy oddycha dzidziuś, to chyba normalny odruch rodziców. Jednak nie poadajmy w panikę dziewczyny :-)
Dobranoc, śpijcie smacznie :-)

Nie wydaje się wam że wieczorem dziecko powinno się wyciszać przed nocą i snem :confused:
Bo mój M ma głupią manię gadania do Wiktora jak ten ma iść spać, co mnie ogromnie wku...wia :wściekła/y:

UWAGA UWAGA właśnie przed chwilą Wiktor zrobił OGROMNĄ kupke!! Sam bez czopków czy termometrów!!
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale tak dzisiaj analizowałam ze jak wyszliśmy ze szpitala to piłam duzo soku jabłkowego rozcieńczonego wodą, a pozniej przestłam bo juz go miałam dosyc i zaczęły sie problemy z kupą. Więc dzisiaj od rana wypiłam litr soku z wodą i wieczorem kupa :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Co do śmierci to ja do tej pory mam schize , tym bardziej,że Natan przewraca się bez problemu na brzuszek.
Maria z brzuszka na plecy ? szybciej? mój z pleców na brzuszek, żądnego problemu, wręcz to uwielbia no i już jest na brzuszku śpiąc a z brzuszka na plecy to kilka razy mu się udało ale jeszcze tego nie zajarzył

Dziewczyny jak wy to robicie ??? takie cukry nad czczo??? nigdy takich nie miałam, ja miałąm 90 to był cała przeszczęśliwa

Agga jak dodajesz link to przy okazji obsługe bo ja za nic nie potrafie tego zrobic a mam chyba bardzo podobny komp do ciebie bo jak mam cos otworzyc to wieki czekam

Nimue jabyłam zadowolona z tej wanienki bo tam jak kładałam małego to on leżał bez wody, fakt super myje się dziecko jednak ja miałąm wrażenie że jest mu zimno a jak próbowałąm bez misia nakładki to mi się rozpłakał co w przypadku Natanka oznaczało zabierz mnie stąd

Aureolcia poczekaj do jutra i podaj herbatke rumiankowa to powinno ruszyc , ja miałam taką sytuacje to po 2,5 dnia zaczełam wymyślać i zrobiłam termometrem ale nie polecam, dużo kładź na brzuszku

Do góry