reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cosiki, czyli co śmiesznego zrobiło/ powiedziało ostatnio moje dziecko:)

Wracamy wczoraj autem od Babci, jest ciemno, mam w aucie deskę ze wskaźnikami po środku. Młoda pokazuje na nią palcem ze swojego fotelika za siedzeniem pasażera i mówi "zegary". Słusznie - dwa wskażniki a la zegary są aczkolwiek sama godzina się wyświetla cyframi. I dalej pokazuje i mówi - 'Kokardka" :szok: "Gdzie?" pytam "No tu..." i pokazuje na deskę w aucie - a ja po chwili załapałam - kształt kontrolki od zapalonych świateł - kropka po środku i odchodzące na boki po 3 linie - jedna pozioma i dwie góra skos i dół skos z każdej strony...

reklama
Dosłownie przed chwilą.
M: Wychodzimy z wanny!
Miesio: Nie mam ochoty.

I jeszcze z rana, do niani.
" Olllllu, jesteś kochaniem, wies?"

W sumie to nie wiem czy tu powinnam, bo chwalić się nie ma czym, ale... ostatnio odprowadziłam z Leo Ninkę do sali i postałam jeszcze chwilkę na korytarzu podziwiając wywieszone prace. Parę rodzicow też się kreciło nieopodal. A Leo-ancymon nagle, ni z gruchy, ni z pietruchy, uderza do mnie w te słowa: "mamo - gupia jeteś":szok:Nie mogłam nie zrobić dziwnej miny, tak mnie to zaskoczyło, a jemu się spodobała reakcja, dodał więc jeszcze "i tata jet gupi", "i Ninka jet gupia", dalej wymienił dwie babcie... Tak się popisał przy innych rodzicach:confused2:nie wiedziałam jak zareagować, serio.

Maja też ma fazę na "głupi", też wymienia wszystkich członków rodziny po kolei ;/
Tłumaczę mówię że tak nei mówimy bo sprawimy komus przykrość itd ale średnio reaguje. Tzn przejedzie po wszystkich i koneic ale nie ma opcji żeby pominęła którąś babcie czy ciocie ;/

Maja jest fanką "My little pony", bierze pałeczkę od cymbałków udając że to mikorfon, staje na środku pokoju i mówi:
'Uwaga uwaga, księznicka kadens i sianing armor zapraszają' (postacie z tej bajki)
I tak kilka razy dziennie
:-D

Albo do nas zwraca się :
'Wasza wykosiość mamo' (wysokość)
:-D

Ja mam sytuacji z serii "co zrobiło moje dziecko".
Wczoraj, robię obiad, Ninka spała, Tymek siedział sam w pokoju. Oglądał teledyski, także cisza. Chyba za długa cisza z Jego strony, bo przychodzi do kuchni cały mokry. Oczywiście pytanie: "Coś Ty zrobił?" szybki look na stół co tam było do wylania, ale nic. Wącham tego ancymona, a on nie mokry, tylko wysmarowany od stóp po włosy Vic' iem - maścią rozgrzewającą :-D:-D:-D szybka kąpiel, włosy umyte 3 razy i dalej tłuste. A tak wyglądał:
1380954565295.jpg

Załączniki

• 1380954565295.jpg
    1380954565295.jpg
    25,4 KB · Wyświetleń: 56
Młoda praktycznie codziennie coś robi/mówi.
Przy sobie coraz więcej - zakładanie, spodni, skarpetek, nawet butów - nie zasznuruje jeszcze - czapki, sweterka, rajstop, nawet walczy z pajacykiem - w nich śpi. A przy zdjęciu pajacyk i pieluchy rano nie ma szans abym pomogła :-p Odwiesza szlafroczek po kąpieli - wieszaczek niżej.
Zdania buduje coraz dłuższe. Słowo "proszę" czy "poproszę" używa w 80 % wymaganych okolicznościach. Musimy popracować nad "dziękuję" :-p
Wczoraj: "Kochasz mamę" "Tak" - szybko, krótko i rezolutnie "A kogo jeszcze kochasz ? " w ten sam sposób "Tatusia"....

reklama
w piątek uberam sie do lekarza i mówię Matiemu, pobaw sie ide do łazienki a Mati na to:
"A pomajujeś się" - a pomalujesz się
zwątpiłam powiedziałam: Tak, a on na to "dobzie" i kiwa głową - :-D
chyba aż tak źle wyglądałam, ze mi dziecko musiało zwrócić uwagę ;-)

Do góry