Dziewczyny, do szpitala nie zabiera się nożyczek do paznokci dla maluszka. Nie należy mu w szpitalu obcinac paznokci z powodu szpitalnej flory bakteryjnej, należy to zrobic dopiero w domu. Żeby zabezpieczyc przed podrapaniem zabiera się rękawiczki - niedrapki.
reklama
Patri
Mamy lutowe'07 Zadomowiona(y)
Kasiad mozliwe ze masz racje. Oto lista ktora wisiala w szpitalu:
Rzeczy dla maluszka:
koszulki 3 sztuki
śpioszki lub pajacyki 3 sztuki
pieluszki jednorazowe - 1 opakowanie
kombinezon lub rożek
3 czapeczki
3 pary rękawiczek
3 pary skarpetek
1 ręcznik frotte
5 gazików Leko (nie wiem co to jest, mam normalne gaziki 5x5)
chusteczki nawilżone
krem pielęgnacyjny
Rzeczy dla maluszka:
koszulki 3 sztuki
śpioszki lub pajacyki 3 sztuki
pieluszki jednorazowe - 1 opakowanie
kombinezon lub rożek
3 czapeczki
3 pary rękawiczek
3 pary skarpetek
1 ręcznik frotte
5 gazików Leko (nie wiem co to jest, mam normalne gaziki 5x5)
chusteczki nawilżone
krem pielęgnacyjny
Patri
Mamy lutowe'07 Zadomowiona(y)
Dzięki Wisienko
u nas nie każą nic brać dla dziecka oprócz ręcznika do wytarcia maluszka zaraz po porodzie (żeby na początek spotkał się z florą bakteryjną domową a nie szpitalną) no więc nic nie biorę, ale torbę mam spakowaną z pampersami, chusteczkami i ubrankami, żeby, jak mi coś nie przypasi w szpitalnych, mąż przywiózł. zobaczymy jak będzie, szpital prawie nowy, oddany 2 lata temu więc może nie będą te rzeczy tragiczne a zawsze to mniej prania zaraz po powrocie do domu ;-)
A
ambewa
Gość
Dziewczyny nie wiem czy nie odbiegam troche od tematu, chodzi o wyprawkę, ale tą do domu, a dokładnie o apteczkę, zarówno tą dla dziecka jak i dla mnie. Czyli np. co na gorączke niemowlaka, czy na ewentualny ból brzuszka itd.itp., albo jakie te czopki na hemoroidy? Jak poczytałam to co piszecie, to jeszcze tylko tego typu rzeczy mi brakuje by móc spac spokojnie, bo torby do szpitala już gotowe.
reklama
Tycia
Mamy lutowe'07 Entuzjast(k)a
Oczywiscie,ze to lekarz decyduje jakie leki dziecko bedzie przyjmowalo.Zdarza sie oczywiscie jednak czesto tak,ze dziecku wyskakuje wysoka goraczka(powyzej 38 stopni) i nalezy mu podac cos przeciwgoraczkowego.Nalezy obizac temperature,poniewaz dzieciatko moze dostac drgawek,co moze pozostawic zmiany w mozgu.Oczywiscie mozna najpierw probowac obnizyc goraczke innymi sposobami,ale mi nigdy nie udalo sie jej pokonac zimnymi okladami i np. owinieciem w mokre przescieradlo...A potem oczywiscie od razu lekarz...