reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co słychać u Groszka/ Fasolki

reklama
pappa coś sugeruje, ja uważam, ze warto. zawsze warto a jest to badanie nieinwazyjne. amiopunkcja to juz inna para kaloszy. @madziolina a ktory to tydzien, mozesz jeszcze zrobic test potrojny - http://www.poradnikzdrowie.pl/spraw...ny-nieinwazyjne-badanie-prenatalne_35169.html
@Lila ja dostałam antyglobuline po porodzie w 98% przypadkach jest skuteczna. akurat byłam w tych 2%

konfikt serologiczny nie jest tylko przy rh- kobiet. ten akurat jest diagnozowany i badany jest jeszcze konfikt plytkowy, czy innych układów, kell, dufty, kidd, dlatego

"Badanie takie powinno być wykonywane u wszystkich kobiet do 12. tygodnia ciąży – dotyczy to zarówno osób z czynnikiem Rh(+), jak i Rh(-). Jeżeli przeciwciała zostaną wykryte, należy określić ich rodzaj i miano oraz regularnie kontrolować poziom zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego - zazwyczaj co 4 tygodnie. Jeżeli przeciwciała nie zostaną wykryte - należy wykonać ponowną kontrolę między 28., a 30. tygodniem ciąży."

Ostatnia edycja:
margarrita, czyli źle mi przekazano. Ciekawe czy lekarze zlecają te badania każdej kobiecie?

to wszystko zalezy od lekarza, ale kazda kobieta w ciazy powinna miec dwa razy pobranie krwi na obecność przeciwcial. to, że coś rzadko się zdarza, nie znaczy, że się nie zdarza.
spotkałam się z opinią lekarską, że np. nie robi się badan na toksoplazmozę czy cytomegalie w ciąży. bo w ciąży tego sie nie leczy. ale te badania nie robi się po to by leczyć w ciąży tylko by od razu leczyć dziecko po porodzie. te klika dni zanim się postawi diagnozę mogę mieć zbawienny wpływ na dziecko.

Czesc dziewczyny wpadłam tylko na chwile zdać raport z wizyty bo padnięta jestem przez ten remont. Serduszko bije, wszystko ok [emoji173]️ jestem w 18 tyg i byłam dzis u mojej gin i ona ma gorszy sprzęt niż lekarz u którego byłam by określił płeć i nie mówiłam jej, że znam już płeć. I powiedziała ze mi jeszcze nie powie co ona widzi bo to nie pewno a dzieciaczek leżał przodem i na tym jej sprzęcie było mało widać. Więc ja do niej tekst, ze widzę tam chyba pitolka a ona, że nie, ale ze pępowina jej zasłania i nie powie nic pewnego ale wg niej prędzej dziewczynka niz chłopiec. Namieszała mi trochę w głowie bo tamten lekarz w 15 tyg mówił, że chłopak na 200%. Ale ogólnie mega faza na chęć znania płci która dolegało mi na początku trochę jakby opadła wiec poczekam spokojnie....

Gratuluję udanej wizyty!!!
Ja też teraz czekam do 18 lutego, wtedy będę miała pewność, bo w 13/14 tc dziewczynka na 100%, w 15/16 tc chłopiec na 100 % :-)

Marta jak miała słaby sprzęt to może po prostu strzelała? ;) jednak sprzęt jest ważny. ja wczoraj ewidentnie widziałam siuska z jajeczkami i tego się nie dało z niczym pomylić.

No sprzęt ma mega słaby bo mam porównanie. Mam zdjęcia z tego poprzedniego usg. Tez widzicie tu pitolka?
ImageUploadedByForum BabyBoom1454442788.981808.jpg
ImageUploadedByForum BabyBoom1454442805.088017.jpg

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1454442788.981808.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1454442788.981808.jpg
    352,5 KB · Wyświetleń: 124
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1454442805.088017.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1454442805.088017.jpg
    518,3 KB · Wyświetleń: 124
reklama
Hej dziewczynki!
Ja też tak pokrótce: wizyta się odbyła, wszystko w porządku, lekarz przyłożył tylko głowicę na chwilę żeby zobaczyć serduszko. Zrobił mi też cytologię. Niestety wylazły mi żylaki na wargach sromowych - zastanawiam się czy to nie od depilacji woskiem... Powiedział, żebym coś zażywała (chyba Cyclo 3 Fort), ale nie jestem pewna, a dzwonić do niego nie będę, bo pewnie ochrzan dostanę.
Ale powiem Wam, że dziwny ten lekarz, niby taki miły, ale jak coś idzie nie po jego myśli, to od razu się jeży. Usg połówkowego nie będzie mi robił, bo nie ma czasu, tylko dał mi numer do innego lekarza. Czuję się przy nim jak taka małolata przy nauczycielu, uszy po sobie. A zawsze powtarzam sobie, zachowuj się jak dorosła.

Do góry