reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co słychać u Groszka/ Fasolki

Madzia, szkoda, że to teraz do Ciebie wraca! Ty nie robiłaś z tego problemu, a tu teraz zamęt Ci w głowie sieje. Napisz, co postanowisz.

Ja miałam 1,8 przy 5,3 CRL(11tyg. i 6 dni chyba) No, ale miałam też pappa, najpierw pappa, potem usg. I wyszło dobrze. Może jak dziecko większe to i NT wzrasta, a u Ciebie dziecko większe od mojego.

reklama
Mnie się nikt nie pytał czy chce czy nie.
Ryzyka owszem są statystyczne, ale poziom białka Pappa i beta hcg jest z Twojej krwi, więc to już nie statystyka
Mnie też się nikt nie pytał:-), bo ja o ile dobrze pamiętam chyba jestem młodsza od Ciebie tylko o 2 lub 3 lata więc też musiałam robić :-) wszystkie badania genetyczne. Na to badanie nie trzeba iść, można zrezygnować.
Z tym poziomem bety hcg to tez nie jest tak do końca, bo często przy braniu bardzo dużych ilości progesteronu wyniki wolnej bhcg są nieprawidłowe.

Doris, wiele osób twierdzi, że usg nie jest wiarygodne, pappa jest niewiarygodne - tylko amniopunkcja. Nie wiem jak jest naprawdę i nie wypowiadam się za innych. Ja miałam bardzo dobre wyniki usg i pappa, ale na amniopunkcję sie nie zdecydowałam , tylko na NIFTY, choć spokojna będę dopiero po urodzeniu.
Nawet, jeśli wyniki wyszłyby złe to nie mówimy tutaj o terminacji ciąży, ale przede wszystkim o tym, że już w brzuchu można dziecku pomóc (np przy wadzie serca) lub też wiedząc, jaka jest wada, wybrać specjalistyczny szpital do porodu. Dlatego też wg mnie te badania są ważne i ja ich bym nie zlekceważyła.

Nieufna, mi wyniki z Pappa i usg wyszły rewelacyjnie ale nie zawsze tak jest. Ja w każdym razie zamiast Pappa wolałabym zrobić Nifty albo Harmony gdyby na usg coś było nie tak, wtedy miałabym pewność na 100%. Ale nie widziałam takiej potrzeby, bo usg było prawidłowe wręcz książkowe :-)
A Ty zrobiłaś Nifty?

edit
Amniopunkcja jest dla mnie zbyt ryzykowna, nie zrobiłabym jej wcale

reklama
Tak, chciałam mieć pewność i mieć czas na reakcję lub jakąś ewentualna pomoc dziecku.
Wyniki powinnam mieć po niedzieli.

Do góry