reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co potrafią nasze dzieci:-)

umiejetnosci mojej żabki sa narazie prosciutkie ale trzymanie glowy w lezeniu na brzuszku wychodzi nam juz niezle :) no i pelzanie tez calkiem nam idzie :) klade ja na brzuszku i daje jej dlon za stopkami ... jak sie odepchnie to jest tylko sruuuu i juz jestesmy 20cm dalej :) polozna powiedziala ze to jest bardzo dobre cwiczenie dla nozek :)

Bianka też już to opanowała- obracanie główki w pozycji na brzuszku i podtrzymywana na rękach. Pełzanie też jej nieźle idzie. No i odwraca głowę, jak słyszy muzyczkę z karuzeli. :-)

reklama
Dzisiaj czyli 14 stycznia Max ma 1 misiac i jeden dzien. Przeprowadzil ze mna dluzsza konwersacje . :-).
Potrafi wiec swiadomie sie usmiechac (robi to pol dnia) i do tego wydaje rozne dziwne dzwieki. Najwyrazniej chce cos powiedziec ale jeszcze musi troszke pocwiczyc.
Zalaczam dwa filmiki jesli ktos ma ochote poogladac.
Gruchania jeszcze ie ma ale to hcyba kwestia czasu :tak:
Akcja w drugim filmiku rozkreca sie dopiero po minucie ..

[video=youtube;XWYATT6ZEQk]http://www.youtube.com/watch?v=XWYATT6ZEQk[/video]
[video=youtube;NVP0CKVUgIA]http://www.youtube.com/watch?v=NVP0CKVUgIA[/video]

Ostatnia edycja:
Julka potrafi:
-wysoko trzymac głowke i nie opada jej
-gdy sie do niej usmiecham odwzjaemnia to
-gdy prosze by powiedziay słynne "agu" to nie trzeba czekac na odpowiedz
-przytrzymuje sama smoczka reką i butelke
-potrafi smoczka wlozyc do buzi
-przekreca sie z pleckow na boczek i pozniej z boku na brzuszek
-gdy lezy na brzuchu rzuc sie jak mala glistachoc z przesuwaniem to tak nie wiele bo moze z 1cm posunie sie do przodu
-wodzi oczkami jak cos jej przechodzi
-gdy slyszy glosy zmeirza wzrokiem ku nim
- gdy dam jej jakas zabawke to trzyma ja bardzo mocno i o wszystko nią uderza
- bardzo skupia uwage na tv czy monitorze uwielbia ogladac tv naprawde
-gdy jest glodna lub nie ma smoczka to pcha paluchy do buzi tak gleboko ze az sie krztusi.
-jest bardzo cwana bo nie rabie drugi raz w brudnego pampersa tylko w czystego najlepiej swiezo zalozonego (uwierzcie mi kupy to jej specjalnosc 8 kupek zawsze jest czasem nawet wiecej!!! w ciagu przerwy miedzy karmieniami potrafi zrobic 2).
-wie ze lekkim krzykiem przywola do siebie kogos wiec ustawila juz sobie nas wszystkich! mądre dziecię!
narazie to chyba wszystko

na dzień dzisiejszy Wojtek potrafi:
- przecudnie się uśmiechnąć (co niestety jest arcytrudne do uchwycenia na zdjęciu)
- zrobić tzw "smutną rybkę" kiedy coś mu nie pasuje (taki prawie płacz)
- zdjąć z siebie śpioszki ze słabymi zatrzaskami :-p
- zaczyna głużyć i wydobywa z gardziołka często "aauuuu" albo "uuaaauu"
- jak już ktoś wcześniej wspomniał - beka i pierdzi jak na faceta przystało hehe :-)
- jak położę go na sobie brzuszkiem do mnie (przy moim pępku), to odpycha się nóżkami i ciągnie rączkami, potrafi tak wejść mi aż pod brodę
- główkę już trzyma bardzo długo, upodobał sobie żyrandole i jak go noszę na rękach to prawie cały czas gapi się na sufit :tak:
- wodzi oczkami za wszystkim co się porusza
- odwraca główkę w stronę głosu lub muzyki

Taka ciekawostka - jak byłam w ciąży to uczyłam tańca aż do 9 miesiąca prawie, na treningach zawsze mały był grzeczny, dopiero jak wracałam do domu i kładłam się spać lub siedziałam to zaczynał harcować. Teraz odbija się to na jego usypianiu... zauważyliśmy z mężem, że żadne bujanie czy lulanie nie pomaga tak, jak... figury walca angielskiego czy fokstrota :szok::tak: Jak z nim potańczę (albo mąż) to mały po 3 minutach mruży oczki a po 5 śpi jak kamień!

Moja kruszynka potrafi przekrecac głowa na prawo i lewo.. wiadomo ze raz kładę ją na jeden bok raz na drugi ..ale w nocy zasnie na prawym budzi sie na lewym i tak w kołko .. a najbardziej lubi spać na lewym boku.. toz jak tylko umiem obracam ja na prawy ..
-jak lezy brzuszkiem do brzuszka to potrafi przewedrowac przez moje cycole i caly brzuch i wyladuje przy glowie i dalej sie pcha.. przy tym oczywiscie podnosi glowe patrzy na mnie i kreci to w prawo to w lewo..
-a jak do tego gra muzyka to potrafi tak smiesznie kiwac główką w rytm muzyki.. :-D moze to przez przypadek ale uroczo to wyglada..

Mój Igorek potrafi:
- trzymać na sztywno głowke jak biore go na ręce,
-przekrecac głowke na rozne strony gdy lezy na brzuszku,
-pięknie pełza leżac na brzuszku a jak mu przytrzymuje nożki,
-trzymac butelke!!!! oczywiscie jak jest nie za duzo mleka ... trzyma sam nawet przez dłuuuższa chwile (oczywiscie na chwile puszczam ale pozniej przytrzymuje mu ja bo sie boje hehe jest taki maly )... ZDJECIE TRZYMANIA BUTLI W ALBUMIE hehe , jakby ktos nie dowierzał hehe,:-)
-wyjać smoczek i włozyc go z powrotem do buzi,
-przekrecac sie z boku na brzuch jak zobaczylam bylam w szoku ze to juz:-D

i moze cos jeszcze niewiem czy wszystko napisałam aaa i śmieje sie praktycznie zawsze jak zje butle jedzonka ;-)

po skonczeniu 5 tygodni Max potrafi:

- w koncy trzymac wysoko glowke w pozycji n bzuszku i przekrecac ja w kierunku odglosow ( w pozycji pionowej robi to juz od bardzo dawna ale na brzuszku byl leniuszkiem)
- skupic uwage na karuzeli (na dole filmik z "pizama party")
- puszczac banki :)
- no i oczywiscie jego usmiechy i pogaduszki rosna w sile.

Niestety zadne trzymanie butelki czy smoka nie wchodzi w gre. Ruch ramion jest baaaaaardzo nieskoordynowany za to baaaardzo intensywny. Kompatybilny z nogami :-)

Ponizej dowody :-) jesli ktos m czas i ochote poogladac.
Wybaczcie ten moj przerazliwie piskliwy glos i ciagle Maaaax, Maaax - ale moj syn poprostu tak lubi :)
[video=youtube;LaK6mh_KNAI]http://www.youtube.com/watch?v=3_feasXpFmQ"]YouTube- CIMG2352.MOV[/url] YouTube- CIMG2385.MOV YouTube- CIMG2384.MOV [url="http://www.youtube.com/watch?v=LaK6mh_KNAI[/video]

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry