reklama
A
Asiowo
Gość
A ja w koncu moge sie pochwalic, ze od wczoraj mała nie korzysta z flachy w dzien
Kubek był ble, niekapek tez... mała nie umiała pic wiec kupiłam małej bidon, wczoraj jej pokazałam o co chodzi, posiorpałam z nią i mała zakumała:-) Teraz jak pociagnie ta rurką to sama se brawo bije o wiele mniej pije, ale musi sie wyszkolic, bo wiadomo, ze z flachy łatwiej
A słownictwo narazie mizerne, tzn:
Mama, tata, dziadzia, baba, dzidzi, dzieci, brum - to wszystko co ma koła), a na reszte gada po swojemu..., ale dopiero sie rozkreca wiec wszystko przed nami
Kubek był ble, niekapek tez... mała nie umiała pic wiec kupiłam małej bidon, wczoraj jej pokazałam o co chodzi, posiorpałam z nią i mała zakumała:-) Teraz jak pociagnie ta rurką to sama se brawo bije o wiele mniej pije, ale musi sie wyszkolic, bo wiadomo, ze z flachy łatwiej
A słownictwo narazie mizerne, tzn:
Mama, tata, dziadzia, baba, dzidzi, dzieci, brum - to wszystko co ma koła), a na reszte gada po swojemu..., ale dopiero sie rozkreca wiec wszystko przed nami
daruuunia3
Czerwcowa mama'08
Gratulujemy nowych umiejętności i słowek!
Bart mówi dużo ale po swojemu, więc czekamy cały czas na jakieś słówka nowe, zrozumiałe dla nas :-)
Bart mówi dużo ale po swojemu, więc czekamy cały czas na jakieś słówka nowe, zrozumiałe dla nas :-)
mata-kow
mama do kwadratu :)
Gratuluje nowych umiejętności
u nas gadułka szaleje na całego, skleca juz pierwsze pokraczne zdania, typu mama tata brum tam
dzisiaj spróbowalam spisac słówka, które mówi Dobrusia i mi taaaaaaaaaaaaka lista wyszła
kyky-kuku
dom
dim-dym, chmury
tutu-serce
y-y - nie
am - jeść
hałłl-pies
ałłłłll-kot
nyyy-krowa
koko-kura, oko
zio-wózio
brum-samochód, rower, jechać
baban-banan
ułouło-ucho
tatyś-tata
ajan -Adrian
jla-Julka
dzia-dzidzia
sia-Dobrusia
iś-miś
aaa-spać
ziu-ślizgac się
ta-ta - tańczyć
baba-bajka
pam-pan, pani, pająk
ało-halo
cić-pić
gaga-żaba
icic-zajączek
"cmokanie"-smoczek
dada-daleko
ćsit-psikać do noska
fyfy-dmuchac nosek, Fifi, wąchac kwaitki
"siorbanie"- wciągac glutki fridą
kaki-klocki
sisi-coś do pisania, siku do nocnika
kaka-kredki, biedronka, kropelka, kaszka, naklejka, lampka, kaczka, czekoladka, ciastko
tutu-słonik
lili-kubuś
pape-pampers
ajek-wujek
aja-ciocia
eje-Maryja
amn-amen
mijmij - myć się
giri - nogi, stopy
pepe-pępek, ponczo
babu-buty
kake-skarpetki
bam-zegarek
gool-gol
kłem-krem
kak-kask
bach-bach, bęc
tam, tu, no!, tak, pa, mama, tata, baba, Ela, dać, daj, cycy, lala, nunu, ble
i to pewnie i tak n ie wszystkie
u nas gadułka szaleje na całego, skleca juz pierwsze pokraczne zdania, typu mama tata brum tam
dzisiaj spróbowalam spisac słówka, które mówi Dobrusia i mi taaaaaaaaaaaaka lista wyszła
kyky-kuku
dom
dim-dym, chmury
tutu-serce
y-y - nie
am - jeść
hałłl-pies
ałłłłll-kot
nyyy-krowa
koko-kura, oko
zio-wózio
brum-samochód, rower, jechać
baban-banan
ułouło-ucho
tatyś-tata
ajan -Adrian
jla-Julka
dzia-dzidzia
sia-Dobrusia
iś-miś
aaa-spać
ziu-ślizgac się
ta-ta - tańczyć
baba-bajka
pam-pan, pani, pająk
ało-halo
cić-pić
gaga-żaba
icic-zajączek
"cmokanie"-smoczek
dada-daleko
ćsit-psikać do noska
fyfy-dmuchac nosek, Fifi, wąchac kwaitki
"siorbanie"- wciągac glutki fridą
kaki-klocki
sisi-coś do pisania, siku do nocnika
kaka-kredki, biedronka, kropelka, kaszka, naklejka, lampka, kaczka, czekoladka, ciastko
tutu-słonik
lili-kubuś
pape-pampers
ajek-wujek
aja-ciocia
eje-Maryja
amn-amen
mijmij - myć się
giri - nogi, stopy
pepe-pępek, ponczo
babu-buty
kake-skarpetki
bam-zegarek
gool-gol
kłem-krem
kak-kask
bach-bach, bęc
tam, tu, no!, tak, pa, mama, tata, baba, Ela, dać, daj, cycy, lala, nunu, ble
i to pewnie i tak n ie wszystkie
Ostatnia edycja:
daruuunia3
Czerwcowa mama'08
Urzekło mnie "Ułouło"
Kurcze Dobrusia bardzo dużo zna słówek, aż zaczynam się martwić o Bartutka
Kurcze Dobrusia bardzo dużo zna słówek, aż zaczynam się martwić o Bartutka
mata-kow
mama do kwadratu :)
Daria ale z Dobrusi od początku była gadułka;-) i prawie w ogóle nie mówi po chińsku, tylko próbuje naśladować to co mówimy
kasiau30
Czerwcowa mama'08
Brawo dla Dobruni , dzieciaczków.
Co do mowy to Ola teraz naśladuje to co się mówi i powtarza tylko pierwsze sylaby wyrazów albo z kolei tak wywija językiem że mi się chce śmiać .
krowa - mu , kot - miau , cipka - sisi , oko-oko , samochód - brum, aga - gaga , ania - niania .... więcej nie pamiętam a weronika - we :-) a pępek - pepek
Co do mowy to Ola teraz naśladuje to co się mówi i powtarza tylko pierwsze sylaby wyrazów albo z kolei tak wywija językiem że mi się chce śmiać .
krowa - mu , kot - miau , cipka - sisi , oko-oko , samochód - brum, aga - gaga , ania - niania .... więcej nie pamiętam a weronika - we :-) a pępek - pepek
Darunia nie masz co sie martwic - pisałam wam kiedys ze sa gadulki i takie milczki. Najwieksza bedzie róznica jak dzieciaki beda mialy po dwa lata. beda takie co nie beda nic mówily i takie co juz wierszyki beda gadac. Dobrochna bedziew wierszyki gadac. To tak jak z chodzeniem, siedzeniem, raczkowaniem i tak dalej - tylko tu jest mniejsza odległosc czasowa, a z gadaniem sie wyrównuje do trzeciego roku życia.
Dobrochna jestes wielka!
Dobrochna jestes wielka!
reklama
marlena nad
:)
Gratulacje dla DobrusiWOW!fajnie sie te slowka czytalo
Olenko slicznie mowisz
Olenko slicznie mowisz