reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co Potrafia Nasze Dzieci?!

reklama
A ja w koncu moge sie pochwalic, ze od wczoraj mała nie korzysta z flachy w dzien:-p
Kubek był ble, niekapek tez... mała nie umiała pic wiec kupiłam małej bidon, wczoraj jej pokazałam o co chodzi, posiorpałam z nią i mała zakumała:-) Teraz jak pociagnie ta rurką to sama se brawo bije:-p o wiele mniej pije, ale musi sie wyszkolic, bo wiadomo, ze z flachy łatwiej:tak:

A słownictwo narazie mizerne, tzn:
Mama, tata, dziadzia, baba, dzidzi, dzieci, brum - to wszystko co ma koła), a na reszte gada po swojemu..., ale dopiero sie rozkreca wiec wszystko przed nami:tak:

Gratuluje nowych umiejętności :tak:
u nas gadułka szaleje na całego, skleca juz pierwsze pokraczne zdania, typu mama tata brum tam :cool2:
dzisiaj spróbowalam spisac słówka, które mówi Dobrusia i mi taaaaaaaaaaaaka lista wyszła :szok:
kyky-kuku
dom
dim-dym, chmury
tutu-serce

y-y - nie
am - jeść
hałłl-pies
ałłłłll-kot
nyyy-krowa
koko-kura, oko
zio-wózio
brum-samochód, rower, jechać
baban-banan
ułouło-ucho
tatyś-tata
ajan -Adrian
jla-Julka
dzia-dzidzia
sia-Dobrusia
iś-miś
aaa-spać
ziu-ślizgac się
ta-ta - tańczyć
baba-bajka
pam-pan, pani, pająk
ało-halo
cić-pić
gaga-żaba
icic-zajączek
"cmokanie"-smoczek
dada-daleko
ćsit-psikać do noska
fyfy-dmuchac nosek, Fifi, wąchac kwaitki
"siorbanie"- wciągac glutki fridą
kaki-klocki
sisi-coś do pisania, siku do nocnika
kaka-kredki, biedronka, kropelka, kaszka, naklejka, lampka, kaczka, czekoladka, ciastko
tutu-słonik
lili-kubuś
pape-pampers
ajek-wujek
aja-ciocia
eje-Maryja
amn-amen
mijmij - myć się
giri - nogi, stopy
pepe-pępek, ponczo
babu-buty
kake-skarpetki
bam-zegarek
gool-gol
kłem-krem
kak-kask
bach-bach, bęc

tam, tu, no!, tak, pa, mama, tata, baba, Ela, dać, daj, cycy, lala, nunu, ble

i to pewnie i tak n ie wszystkie:sorry:

Ostatnia edycja:
Brawo dla Dobruni , dzieciaczków.
Co do mowy to Ola teraz naśladuje to co się mówi i powtarza tylko pierwsze sylaby wyrazów albo z kolei tak wywija językiem że mi się chce śmiać .
krowa - mu , kot - miau , cipka - sisi , oko-oko , samochód - brum, aga - gaga , ania - niania .... więcej nie pamiętam a weronika - we :-) a pępek - pepek

Darunia nie masz co sie martwic - pisałam wam kiedys ze sa gadulki i takie milczki. Najwieksza bedzie róznica jak dzieciaki beda mialy po dwa lata. beda takie co nie beda nic mówily i takie co juz wierszyki beda gadac. Dobrochna bedziew wierszyki gadac. To tak jak z chodzeniem, siedzeniem, raczkowaniem i tak dalej - tylko tu jest mniejsza odległosc czasowa, a z gadaniem sie wyrównuje do trzeciego roku życia.
Dobrochna jestes wielka!

reklama
Do góry