reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co nowego w buteleczce i w miseczce...

Joasiek, Oli też ma długie zęby na kanapki, ale zauważyłam, że bułki jada chętniej.
Co do Twojego pytania - ja czasem daję Oliwce na śniadanie twarożek rozdrobniony z jogurtem naturalnym (ze szczypiorkiem może być lub inną zieleniną lub cebulką lub rzodkiewką). Oli zjada taki kubeczek i wtedy chleba też nie je do niego. Można też jajko na miękko lub twardo (my robimy na miękko, bo Oli nie lubi żółtka na twardo). Może Milenka zje też ryż z jabłkiem :confused:

A przepis na placuszki ciekawy, skorzystam :tak: a jaki danonek dodajesz Joasiek :confused:
Ja w ogóle rzadko robię placuszki, a ostatnio znalazłam w gazecie ciekawy przepis na placuszki z twarogu i obiecałam sobie, że w końcu się zmobilizuję i zrobię.

Przepis:
20 dag tłustego twarogu
ok. pół szklanki mleka
2 jajka
2/3 szkl mąki
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
Z białek ubić pianę dodając odrobinę soli. Żółtka wymieszać z pokruszonym twarogiem, dodać cukier i cukier waniliowy, dodać mleko i zmiksować na gładką masę. Do zmiksowanej masy przesiać mąkę, wymieszać. Do ciasta dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz i zrumienić z obu stron.
Można posypać pudrem cukrem, posmarować konfiturą wiśniową lub nutellą.

reklama
Kasiad z tego przepisu to wyjdą placuszki chyba dla całej rodzinki :-D
Twarożek u nas odpada :no: Milenka ogólnie jak tylko widzi coś o konsystencji serka/jogurtu to od razu odpycha to rączką jak najdalej od siebie :-( Żeby zjadła to musi to być coś co można wziąć do rączki a nie jeść łyżeczką, bo tego nie lubi :no:
Dziś zjadła 5 takich właśnie placuszków, owoce, petitki, na obiad 1,5 placka ziemniaczanego i 2 x mleko. Za to uwielbia makaron, ale też musi bo jeść rączkami a nie widelcem, więc makaron np. z serem też odpada.
A danonek obojetnie o jakim smaku, ale z tych mniejszych (Danone)

Cale szczęście że lubi warzywa, ale też muszą być tak podane żeby rączkami jadła, więc podaję jej Bonduelki dla dzieci albo lekko podgotowane warzywa na patelnie, czy w pół ugotowane marchewki, brokuła. wtedy chętnie zjada.

Wracając jeszcze do tego przepisu Kasiu - po nutelli Milenka miała takie zatwardzenie że aż bidulka płakała, więc tego nie polecam, dla starszych dzieci jak najbardziej :tak:
Za to muszę powiedzieć, że Milenka polubiła dzięki babci to co najzdrowsze, czyli... KIEŁKI :-) jak je widzi to od razu woła "Milenka chce kiełeczki" i je tak same, dodajemy jej kiełki do wielu posiłków, a ostatnio kupiłam kiełkownicę na Allegro i założyłam w domu własna plantację kiełków :rofl2:

fajny pomysl z ta kiełkownicą, ja tez uwielbiam kiełki:tak:
Joasiek u nas na topie jest smazenie na sniadanie nalesnika np. ze startym jabłuszkiem, kanapka z pasta jajeczną-Marta robi ja zawsze razem ze mna , dodaje szczypiorek i maslo dlatego pozniej sama chetnie je:tak:oraz....kopytka.
W przyszłym tegodniu idę do dietetyczki(po diete dla siebie;-))podpytam przy okazji o pomysły dla malucha:tak:

No przepis rzeczywiście dla całej rodziny, ale u mnie to zejdzie, bo mam czwórkę dzieci :tak:
Co do nutelli, to Oliwka nie ma kłpotów z zatwardzeniem, robi zawsze dość rzadką kupkę, więc nie boję się, że jej zaszkodzi, choć w sumie nie planowałam nią smarować placków, przepisałam tylko to co było napisane w przepisie. Oliwka za nutellą nie przepada, więc pewnie placki zrobię posypię pudrem cukrem lub konfiturą.

U nas faza na wszelkiego rodzaju placuszki, naleśniki i kluseczki trwa odkąd Victor tego spróbował, czyli już dobrze ponad rok:-p Uwielbia owocowe. Kiedyś nawet do placuszków dodawałam płatki owsiane i tak samo chętnie wcinał:tak:

Co zrobić dzieciowi na śniadanko, jeśli dziecię nie lubi kanapek w żadnej postaci, serków, kaszek itp.... a jajecznica i parówki/kiełbaski babci już jej bokiem wychodzą :confused:
Na razie mam w zanadrzu placuszki, ale boję się że niedługo też jej się znudzą. I nie wiem co będzie jak odmówi i tego :-( Macie jakieś pomysły?
Jeszcze mnie naszło po dzisiejszym naszym śniadaniu, że można dawać wszelkiego rodzaju galarety. U nas akurat dziś była galareta z indyczych żołądków, ale może też być z kurczaka czy też schab w galarecie.

Joasiek a moze takie kluseczki polane miodem:
ugotowane ziemniaki, udusić doadać makęz iemniaczana i jajko,szczyptę soli, makę pszenną i formować małe kluseczki (jak szagówki) albo kuleczki, ja ostatniow nawet sliaczki zrobiłam i to wrzuca sie na wrzaca woodę z olliwką z oliwek i solą, odcedzamy i polewamy miodem
Hubert to uwielbia na drugie sniadanko zajadać albo na podwieczorek:tak::-)

reklama
Oli ostatnio zażera się truskawkami. To dla niej nie nowość, ale w takich ilościach nigdy nie jadła. Potrafi tak długo podchodzić do miski, że przez całe popołudnie zje z pół kilograma :szok:

Do góry