reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Co nowego dzisiaj zjemy?

Basia dzisiaj pierwszy raz jadła zupę z soczewicy i smakowała:tak::-) Oczywiście nie zjadła całej porcji, ale tyle co w dobrym dniu do jedzenia:sorry2:

reklama
kasia ja nawet nie wiem jak soczewica wyglada:zawstydzona/y::szok:a co dopiero zupke z tego ugotowac hehe ale wazne ze Basia polubila:tak:

barszczyk byl blee:no: a tak wogole to was zaskocze i napisze ze dzisiaj oprocz kaszki na sniadanie i budyniu (pyszny z nestle maja po 10 m-cu)Emilka nie zjadla nic:szok::baffled::confused:nawet mleka z butli nie chciala...dziwnie wyciaga jezyczek z buzki i sie zastanawiam czy go jakos nie podraznila albo jakas -odpukac puk puk- plesniawka sie robi...

szmina moze zeby?? albo gardlo boli...

co do zup na kosci to juz teraz mozemy, duze mamy dzieciaki :-) a co do burakow to moze dodawaj do zwyklej jarzynowki troche?? mojej tak smakuje...

olcia ani zeby ani bolace gardlo ot kaprys po prostu:tak::-D:tak:
a chyba tak zrobie z tymi burakami,po troszke do jarzynowej niech sie pryzwyczaja:tak:
a dzisiaj kotleciki z mielonego indyczego zrobilam:tak:dodalam tylko byzyli i w smaku pychotka:tak:chcialam zamrozic ale nie uchowaly sie sama wiekszosc zjadlam ale Emilci tez smakowaly no i jutro tez zapodam bo kilka odlozylam dla niej:tak:
niczka nie wiem czy z serem to leniwe bo nie znam takiej potrawy jak leniwe pierogi,ruskie tylko znam i uwielbiammm och nie zasne musze je miec!!!

Ja wczoraj ugotowalam malemu łososia z sosem szpinakowym i puree ziemniaczano-marchewkowe z koperkiem - smakowalo..................ale zjedzona ilosc standardowo nie powaliła mnie :sorry2:

SZMINKA - takie kopytka z twarogiem sa tez nazywane wlasnie pierogami leniwymi ;-):tak:

Mmmmmmmm a ruskie pierogi chyba tez musze znowu zrobic :-).....zrobie sobie wiecej i zamroze :-p:-D

Jak ostatnio jadłam u mamy pierogi ruskie dałam Basi spróbować i smakowały:tak:-tylko na następny dzień wyskoczyła jej wysypka (pewnie od sera):szok:

Z tego co czytam to waswze maluch próbują wioele "dorosłych" potraw. Jestem ciekawa co dajecie na podwieczorek czy robicie dzieciom budynie kisiele itp. Bo ja chętnie bym spróbowała dać coś nowego mojej córci bo jest straszym łakomczuchem . jak na razie je owoce i obiad ze słoika a kaszkę robię taką półpłynną. Może zastąpić jedną kaszkę czymś na bazie mleka tylko czym?
A jogurty czy twarożki dajecie dzieciom jako jeden z posiłków? Można dodać do tego owocki i jest pych drugie sniadanie:-)

ma-ma tak tak twarozek podaje juz wiekszosc z nas...ja mieszam go z banankiem,albo innymi mrozonymi owocami i podaje jako deserek,czasem ciasteczko dodam i tez jes git:tak:kaszke jemy juz tylko na sniadanko :tak:kisielu nie dawalam jeszcze a budyn owszem ale taki z nestle pychotka...

a wczoraj kupilam z hippa ciasto jablkowe:tak:kawalki ciasta i jablka-smakowalo :tak:mysle ze jak sama babke upieke to tez nie zaszkodzi Emilce
aneta ty to gotujesz smakowitosci:tak:losos,sos szpinakowy ach zazdroszcze tych zdolnosci:tak:a jak robisz puure bo ja zawsze z torebki ale dla mlodej wolalbym sama:tak:

dajecie juz serki topione?chyba sie skusze...

a wczoraj kupilam z hippa ciasto jablkowe:tak:kawalki ciasta i jablka-smakowalo :tak:mysle ze jak sama babke upieke to tez nie zaszkodzi Emilce
aneta ty to gotujesz smakowitosci:tak:losos,sos szpinakowy ach zazdroszcze tych zdolnosci:tak:a jak robisz puure bo ja zawsze z torebki ale dla mlodej wolalbym sama:tak:

dajecie juz serki topione?chyba sie skusze...

Ja tez dalam skosztowac ciasta z jablkami :tak: - i tez bardzo smakowalo :-D

A puree robie bardzo prosto.......ugotowane warzywa miazdze, dodaje maslo i mleko (tyle zeby byla odpowiednia konsystencja), no i przyprawiam: sol, pieprz.....czasem swiezy koperek. Do samego ziemniaczanego galke muszkatolowa.

Hmmmmmm......serkow topionych nie dawalam jeszcze....poki co mam jeszcze obawy ze zbyt ciezkostrawne :dry:

reklama
Zrobiłam dzisiaj sobie na obiad kurczaka duszonego z groszkiem, a Basia oczywiście wsadziła rączkę do mojego talerza (nigdy nie je tylko się wymaże i wszystko dookoła przy okazji:-p). Dałam spróbować groszek-wypluła, potem kurczaka i... zasmakował, aż sama nie wierzę:tak::szok: I jak ładnie pogryzła:-) Mam nadzieję, że to nie chwilowy kaprys.

Do góry