moja dziewczynka ważyła 900g a była duża jak na 26tc.Mi też coś tu śmierdzi
reklama
Helena!
Moderator
i na pewno miała różne zdrowotne komplikacje zaraz po porodzie. Prawda?moja dziewczynka ważyła 900g a była duża jak na 26tc.
Lady Loka
Fanka BB :)
Jak najbardziej może jej nic nie dolegać poza tym, że jest wcześniakiem. Dostaje sterydy na płuca, pewnie jest podłączona pod respirator, ale układ pokarmowy działa dobrze, a to jest ważne.1200 w 26 tyg.? Wow. I nic kompletnie jej nie dolega? Przecież to skrajny wcześniak.
A co do wagi, to myślę, że po prostu to nie był 26 tydzień. Autorka u lekarza była raz, więc lekarz pewnie powiedział na oko, ale dziecko mogło być starsze.
Stan dziecka też w sumie przemawia za tym, że mogła być starsza ciąża.
Helena!
Moderator
chyba nie jest podłączona do respiratora, bo autorka twierdzi, że dziecko je.Jak najbardziej może jej nic nie dolegać poza tym, że jest wcześniakiem. Dostaje sterydy na płuca, pewnie jest podłączona pod respirator, ale układ pokarmowy działa dobrze, a to jest ważne.
A co do wagi, to myślę, że po prostu to nie był 26 tydzień. Autorka u lekarza była raz, więc lekarz pewnie powiedział na oko, ale dziecko mogło być starsze.
Stan dziecka też w sumie przemawia za tym, że mogła być starsza ciąża.
Nie podważam tego, co dziewczyna pisze. Jeśli miała wcześniejszą owulację dziecko mogło być większe. Zresztą na tym etapie każdy dzień robi różnicę.@Destino pamiętam Twoją historię, więc tym bardziej mi tu coś nie gra.
Helena!
Moderator
ja też znam kilka takich historii. Niektóre skończyły się tragicznie, inne pozytywnie, ale wszystkie łączyły się z walką, łzami, ciągłym strachem o dziecko. Znam wcześniaki urodzone w 36 tyg. i nawet o nich matki nie mówiły „dużo je”, „wszystko super”.@Destino pamiętam Twoją historię, więc tym bardziej mi tu coś nie gra.
Coffe18
Fanka BB :)
Najważniejsze ze dziewczynka żyje i wszystko pomalutku zmierza w dobrym kierunku …
Wasze domysły , pytania - czasem wścibskie i nie na miejscu nic nie zmienią…
Mama jest bardzo młoda , zapewne nie przekazuje ani nie chce wszystkim się spowiadać co i jak ! I jak najbardziej ma do tego prawo … musimy to uszanować …
Wypytywanie , ocenianie , doszukiwanie się jest na chwile obecna nie na miejscu … chyba żadna z nas by nie chciała osób trzecich które by podważały i oceniały wszystko co się powie … zwłaszcza w tak młodym wieku i kilka dni po porodzie …
Dziewczyna potrzebuje pomocy i wsparcia … nie osądów i waszej opinii lekarskiej …
Takową zapewne uzyskała od osób które jej dzieciątkiem się zajmują
Wasze domysły , pytania - czasem wścibskie i nie na miejscu nic nie zmienią…
Mama jest bardzo młoda , zapewne nie przekazuje ani nie chce wszystkim się spowiadać co i jak ! I jak najbardziej ma do tego prawo … musimy to uszanować …
Wypytywanie , ocenianie , doszukiwanie się jest na chwile obecna nie na miejscu … chyba żadna z nas by nie chciała osób trzecich które by podważały i oceniały wszystko co się powie … zwłaszcza w tak młodym wieku i kilka dni po porodzie …
Dziewczyna potrzebuje pomocy i wsparcia … nie osądów i waszej opinii lekarskiej …
Takową zapewne uzyskała od osób które jej dzieciątkiem się zajmują
reklama
Komplikacje... Moim zdaniem to horror, mimo, że u nas było łagodnie. Respirator min 7 dni, jeśli maluch jest silny. Wylew, z reguły też zawsze, rzadko udaje się go uniknąć na tym etapie, przetaczanie krwi, sepsy, itp... jednym słowem walka o życie. Na oddziale OIOM, gdzie była moja córcia nie mówiło się o stanie stabilnym. Taki stan osiągało dziecko po ok 2 miesiącach po porodzie, kiedy urosło, nauczyło się oddycha , jeść i można było powoli mówić o tym, że przeżyje. Choć aż do wyjścia do domu raczej było o to ciężko. Jednego dnia było dobrze, następnego dziecko walczyło o życie, czy też miało reanimację. To prawdziwy rollercoaster.i na pewno miała różne zdrowotne komplikacje zaraz po porodzie. Prawda?