reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co można a czego nie?

reklama
Powiedzcie mi, czy Clotrimazol mogę używać? na ulotce niby jest napisane, że po konsultacji z lekarzem, ale tak na każdym leku piszą... coś mnie zaczyna swędzieć, nie chcę żeby się pogorszyło a wizytę dopiero mam 16 marca...

Clotrimazol można, ale on bardzo delikatny jest. W pierwszej ciąży miałam grzybicę w jednym miejscu między palcami u stóp i smarowałam do wizyty, ale lekarz powiedział, że mogłabym sobie tak smarować miesiącami i by nie pomogło ;) Przepisał inne leki.
A gdzie Cię swędzi?? Bo jak miejsca intymne to przekładaj wizytę i konsultuj z lekarzem!

No pipka swędzi, ale tylko w nocy, bo często chodzę siku, chyba od tego sikania mnie podrażniło. W dzień nie swędzi. Pewnie by było idealnie jak bym się po sikaniu podmywała, ale wtedy to bym wcale nie spała... posmaruję się 2 dni, moja i tak dopiero we wtorek przyjmuje, poczekam co będzie...

Spraw sobie chusteczki nawilżane, takie dla dzieci i nimi się wycieraj. Ja miałam dwa razy infekcje dróg moczowych w ciąży i potem zaczęłąm korzystać właśnie z takich chusteczek zamiast papieru - infekcje się już nie pojawiły więcej ;)

Ja clotrimazol stosowałam i nie powinno się nic stać. Szczególnie że to tylko zewnętrznie. Największe zastrzeżenia odnośnie clotrimazolu są w pierwszym trymestrze. Potem już można. Zresztą któraś z dziewczyn pisała że w Anglii to nawet w I trym stosują, więc myślę że możesz się tym ratować. A z mojego doświadczenia wiem że działa rewelacyjnie i nie trzeba go jakoś długo stosować, więc te parę razy na pewno nie zaszkodzi, szczególnie że dzidzia już duża.

Spraw sobie chusteczki nawilżane, takie dla dzieci i nimi się wycieraj. Ja miałam dwa razy infekcje dróg moczowych w ciąży i potem zaczęłąm korzystać właśnie z takich chusteczek zamiast papieru - infekcje się już nie pojawiły więcej ;)
...albo nawilżany papier toaletowy Velvet. Mają taki wynalazek. W zasadzie jest to bardzo podobne do chusteczek.

Powiedzcie mi, czy Clotrimazol mogę używać? na ulotce niby jest napisane, że po konsultacji z lekarzem, ale tak na każdym leku piszą... coś mnie zaczyna swędzieć, nie chcę żeby się pogorszyło a wizytę dopiero mam 16 marca...

ja tego używałam co prawda bez konsultacji z lekarzem jakieś półtora miesiąca temu, bo do wizyty bylo kilka dni a ja umieralam. ale moja lekarka powiedziala, ze to akurat spokojnie mogłam stosowac. teraz coś znowu zaczyna mnie piec wieczorami własnie też... we wtorek już mam wizyte, ale bylam dzis u lekarki rodzinnej i zalecila mi łykanie 3 razy dziennie witaminy C. o_0 ale pewnie na wizycie znowu dostane antybiotyk. bo, co mnie az przerazilo, np przedwczoraj rano, po długiim śnie bez przerw na sikanie - sikałam na pomaranczowo aż . to chyba przez bakterie? dziś po użyciu clotrimazolu tak juz nie bylo.

reklama
Do góry