reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Co można a czego nie?

Na szczęście mam kolege który właśnie kończy jakąś szkołe masażu. I masuje swietnie. Postaram sie go odwiedzic w najblizszych dniach. bo jednak troche mi szkoda placic 150zl za jedną sesje.

reklama
To kosmiczne ceny masażu :) w Szczecinie mam super masażystkę, taka starszą panią, nie w jakimś SPA, gdzie tylko głaszczą albo kamyki układają, ona bierze 70zł za całe ciało, za same plecy 40zł i za same nogi też 40zł.
Ja się strasznych rzeczy od niej nasłuchałam, właśnie o takich początkujących, co chodzą na takie 3 tygodniowe kursiki a potem zabierają się np za masaże limfatyczne. Biedni ludzie w szpitalach potem lądują z zatorami, bo samo szkolenie z limfatycznego trwa rok... Albo opuszczają kręgi, przy masażu pleców a potem taki klient wychodzi z tej "kontuzji" kilka miesięcy. Uważaj, bo to nie jest taka łatwa sprawa. Na silne bóle pleców, najlepszy jest neurolog.

Ostatnia edycja:
No ja podałam akurat cene masażu ciążowego, w prywatnym gabiniecie w warszawie.
on chodzi 3 rok do tej szkoły, wiele razy masowal mnie bardziej w celach relaksacyjnych. od pazdziernika ma praktyki w szpitalu. myśle, że się zna, jesli uzna ze da rade mi pomoc to to zrobi - jesli nie to mnie odeśle z kwitkiem do kogos bardziej doswiadczonego

Coś można poradzić na ból kręgosłupa w ciąży?
boli strasznie - jak juz pisalam w wątku o objawach, a nie wiem czy mogę posmarować plecy np żelem voltaren. czy jakims innym... w ulotce nie ma jakiś wyraźnych przeciwskazań.

O ile nie masz diagnozowanych problemów z kręgosłupem, to voltaren może troszkę pomoże. Jeśli będziesz pytała swojego lekarza (a ja bym tak zrobiła), zapytaj czy można równie dobrze używać maści Ben Gay. Śmierdzi niemiłosiernie mentolem :-) , ale nie na każdy ból pomaga ciepło, na przykład ciepła kąpiel czy przyłożenie termoforka. Ben Gay delikatnie chłodzi i naprawdę pomaga. Tylko nigdy nie sprawdzałam, czy można używać tego w ciąży. Ja niestety mam dyskopatię odcinka lędźwiowego i uwierz mi wiele już sposobów było próbowanych :-). Jeśli masz problemy właśnie z dolnym odcinkiem kręgosłupa (lędźwiowo-krzyżowy) to pozwól mu codziennie odpocząć. Bardzo dobrą neutralną pozycją jest położenie się na plecach z uniesionymi nogami zgiętymi w kolanach tak, żeby uda były położone prostopadle do powierzchni na której leżysz, a kolana prostopadle do ud. Po prostu ułóż łydki na niskim stołeczku lub pufie. W takiej pozycji dolny odcinek kręgosłupa nie jest obciążony.

Nigdy wlasnie nie mialam problemow z kregoslupem, choc pewnie troche skrzywiony byl i tyle.
wlasnie narazie to nie tyle zastanawiam sie czy chociazby voltaren czy to co polecasz pomoze tylko czy w ogole moge użyć czegokolwiek bedac w stanie blogoslawionym :)
i az zaczynam podejrzewac ze to z nadmiaru odpoczynku.

plastre i kremy rozgrzewające są niewskazana, jak i masaże rozgrzewające, kamieniami itp.
ja stosuje masaże dosc często 20minutowe pomagają ale musze je miec regularnie np 2razy w tygodniu.. 20min kosztuje u nas 40zł dopóki mogę lezeć na plecach to leże a potem mozna siedziec na takim specjalnym fotelu:-)

(...) i az zaczynam podejrzewac ze to z nadmiaru odpoczynku.

Z moim wypadającym dyskiem jest to częste (no, już po dzisiejszej przeleżanej na kanapie sobocie czuję mój kochaniutki dysk), więc i może zwykłe bóle też mogą pochodzić od wylegiwania się :-). W końcu nie bez powodu ktoś wymyślił gimnastykę dla pań w ciąży... A ze wszelkimi specyfikami - jak najbardziej do lekarza prowadzącego ciążę. Lepiej dmuchać na zimne. Ale póki się da - lepiej walczyć "naturalnie": dać mu odpocząć choćby krótki czas w ciągu dnia i ćwiczyć. Ćwiczeń polecać jednak nie będę, bo nie jestem fizjoterapeutą, a ćwiczenia dyskopatyka pewnie nie wyglądają tak samo jak osoby bez dyskopatii...

Ostatnia edycja:
no ja co do tych ćwiczen to nie wiem, szczegolnie ze wysportowana nie jestem. na basen nie pojde - przynajmniej nie pływać, bo nie umiem :p staram sie zwiekszyc ilosc spacerów. no i zalatwiam masaze.

Takie ćwiczenia to nie zumba:-)Myślę, że mogłabyś spokojnie spróbować i zerknąć choćby na jedne zajęcia prowadzone dla mam w ciąży. A potem to już samemu w domu. Nie trzeba wydawać pieniędzy. Bardziej to wygląda jak fizjoterapia (czyli powoli i bez hardkoru) niż fitness. Naprawdę.
Masaże fajna sprawa. Tylko jak to się dzieje - na siedząco? :-). No bo na brzuchu leżeć nie da rady...

Ogólnie jednak zaczęłabym od poskarżenia się na ten kręgosłup lekarzowi prowadzącemu. Kto wie z czym się wiąże tak ból...

Ostatnia edycja:
reklama
Też bym zaczęła od poskarżenia się na ból lekarce prowadzacej, no ale boleć zaczelo w piątek wieczorem, wiec nie bylo jak sie do niej dobijac, wizyte mam za 10 dni, ale jutro dzwonie i staram sie przyspieszyc. albo nie wiem, na chama sie wbije miedzy pacjentki :p

osobiscie najchetniej poszlabym na jakis aqua-aerobik czy cos w tym stylu dla ciężarnych, ale obawiam sie ze moje miasto czegoś takiego nie proponuje. musze sie podowiadywac, bo do niedawna jakos nie odczuwalam takiej potrzeby, wiec nic nie wiem na ten temat.

z tym masażem to sama nie wiem jak to jest... moze w gabinetach gdzie proponuja masaz ciazowy maja jakies łóżka z dziurą pośrodku? :p
kolega-masazysta w kazdym razie kazal mi sie najpierw poradzic lekarki, zeby wiedziec czym te bole sa spowodowane, i czy moge, jakie ewentualnie.. choc troche watpie by ginekolog sie znala na rodzajach masażu, ale moze

Tak odchodząc troszke od tematu, wie któraś z Was czy można w ciaży korzystac z sauny??
chetnie bym sie wybrala.

Ostatnia edycja:
Do góry