reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co już umiem...czyli postępy rozwojowe i zachowanie Naszych Maluszków ;-)

reklama
To i ja się pochwalę osiągnieciami córci

Ola- siada z każdej pozycji-leżącej ,z raczkowania
raczkuje od kilku dni, coraz lepiej juz jej to idzie, podciąga sie do stania przy kanapie,ale jeszcze szybko siada na pupe, trzymana pod pachy robi kroczki, wyspiewuje dosłownie gdzie tylko może to swoje litanie:-), mama, tata,baba, dada,lala,nana,nene, aga no i hitem jest juz swiadome nie-oczywiscie prawie na wszystko o co sie spytam, świadomie mówi tata-patrzy sie czesto gdy M jest w pracy tam gdzie zawsze siedzi on z laptopem w domu i woła tata, kiedy pytam sie gdzie piesek patrzy tam gdzie lezy nasz golden, robi kosi,kosi, bije sobie brawo jak cos sie jej uda,czasami pokazuje jaka duża jest, daje reke do cześć, bardzo rzadko robi papa,uwielbia turlanie piłeczki, kiedy idziemy do łazienki i mówie pstryk to naciska kontakt i zapala światło

Ostatnia edycja:
A ja chyba przestanę czytać ten wątek bo się tylko denerwuje.
Aleksy fizycznie rozwija się super a psychicznie-emocjonalnie lipa totalna.
Nie mówi nic, żadne kosi kosi, papa, czesc go nie interesuje!! :-(

Reaguje jedynie na "nie wolno" i "zostaw" choć to kończy się złością i płaczem :-( próbuje wymuszać na mnie wiele rzeczy płaczem a ja mu nie pozwalam i wychodzę na tą złą.

Inka- u nas to samo, tzn Bartek rozumie wszystko , ale nie będzie ani pokazywał ani mówił....Robi teraz ciągle brawo-ale to sam tylko , nic na pokaz;-) i cmoka, czasem pokaże jaki jest duży. Z mowy kompletnie nic.
Chodzi przy pchaczu, puszcza się na 2-3 sekundy i łapie równowagę na stojąco . Na słowa nie wolno zabiera rękę , śmieje się i robi znowu to samo:cool: zabawa....

Adaś wczoraj wszedł sam pod całe schody w domu, a mam ich 16. Oczywiście z asekuracją, ale muszę go pilnować bo zaczyna wchodzić sam. Jak na mój gust dość dużo mówi. Składa różne sylaby te co coś znaczą typu mama tata i takie zupełnie nic nie znaczące typu titi itp.
Za to z zachowaniem katastrofa.. Nie reaguje na "nie wolno"- zachowuje się jakby nie słyszał. A jak czegoś zabronie jest krzyk wyrywanie gryzienie i bicie :szok: Widzę w jego oczach, że grzeczny to on nie będzie.. : Eek:

Benio przestal pelzac i juz pieknie raczkuje, przemieszcza sie przy pchaczu i przy meblach, puszcza sie na sekunde ale laduje na pupie, slicznie wspina sie po schodach, oczywiscie z mamusia ;) pije z normalnego kubecza-kapka bo z niekapkow powoli rezygnuje. Pokazuje 'oj, oj' paluszkiem, macha 'pa,pa', na slowo 'no' (nie) kreci glowa :-D I tez czesto sie smieje jak mowie ze czegos nie wolno ale zauwazylam ze coraz czesciej przestaje cos robic jak powtarzamy ze nie wolno i nieodpowiadamy usmiechem na jego. Z mowy to mowi mama, dada (tata) i takie dzieciece zbitki, ktorych nawet nie potrafie powtorzyc :-D i przychodzi sam sie przytulic no i dzieli sie ze mna swoim smoczkiem :-)

Gratuluje Postepow wszystkim dzieciaczkom! Tych malych i tych duzych bo wszystkie tak samo wazne :tak:

a Karola poza tym co juz pisalam na forum.. naauczyla się wchodzic na łóżka, krzesełko swoje itp... ma radochę.. tylko nei zawsze umie zejść, czasem zdarzy się jej zaliczyć glebę, albo pocałować się z kaloryferem w skrajnej euforii z wczesniejszego sukcesu wejscia. Chodzi za jedną rączke przy meblach ale tez trzymana, jak się jej nudzi i juz nie chce poprstu sama siada, albo sobie stoi bez trzymania, ale to glownie jak się zapomni.

nareszcie mogę się pochwalić postępami mojego Syna z mowie :-)
od poniedziałku zaczyna tworzyć nowe słowa. nie jest to jeszcze nic konkretnego bo łączy sylaby da, ga, ba, ma, ta, bu, ja, je i inne takie w różne "wyrazy" ale u nas to ogromny postęp bo do tej pory było tylko brrrrrrr i inne dzięwkonaśladowcze :-)
od wczoraj stoi sam bez trzymanki. ale jak już się zorientuje to próbuje się łapać najbliższej rzeczy lub osoby albo po prostu upada na pupę! za rączki chodzi a wręcz biega. przy meblach także.

więc u nas rozwój fizyczny zdecydowanie góruje nad mową!

reklama
Do góry