reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co już umiem...czyli postępy rozwojowe i zachowanie Naszych Maluszków ;-)

reklama
a Kasia dzisiaj pierwszy raz usiadła z pozycji leżącej :) Ola mnie zawołała, była świadkiem. Mam nadzieje że nie kłamie i jej nie pomagała !

Emila zwykle jak stoi przy meblach to trzyma się jedną ręką a dziś puściła się i ok. 30 sekund stała bez trzymanki na prostych nogach :)

Kacperek siedzi sam, stoi przy meblach, zabawkach, próbuje się puszczać na kilka sekund.
Mówi babu, mama, ma dwa ząbki i uwielbia się bawić w paluszek, tzn wyciągamy do małego palca wskazującego, mówimy paluszek i on robi to samo i stykają się nasze paluszki, radochę mamy z tego niesamowitą.

Maciuś chodzi za jedną rączkę, stoi i puszcza się przy meblach, wchodzi po schodach, opanował do perfekcji wejście na 1 schodka i zejście w tył (akrobata), mówi mama, tata, baba, nie, tak, daj, am, mniam i cmoka jak chce pić ... i jeszcze kilka takich prostych słówek zdarza mu się mówić.
Robi pa pa, kosi kosi, brawo, pokazuję nosek, daje cześć, piję przez słomkę, no i odstawia arie operowe swoim piskiem.
I dalej nie pamiętam co chciałam napisać =/

Ostatnia edycja:
Wiec tak Zuza stoi przy menlach i sie przemieszcza i czesto sie puszcza:) wola mama , tata, baba, i dzadza na mojego tate:) mniam,am i czesto ale nie zawsze daj:)
Dorotar u nas tez jest taka zabawa z paluszkiem:)

Też spróbuję Wam trochę przybliżyć nasze osiągi,ale zacznę od tego,że dziewczynki zupełnie inaczej się rozwijają,ale to chyba z racji temperamentu i charakteru.Pierwsza zaczyna "robić"coś nowego Ania,a Halincia po 1-2 tyg.

Ania
stoi przy meblach czy zabawkach,wchodzi na stopień,ale już z niego nie zejdzie.Puszcza się jedną rączką,przechodzi podpierając się o meble i baaaaaaardzo szybko raczkuje,a czasami patrząc na nią to mam wrażenie,że ona przeskakuje dystans np.po to,żeby siostrzyczce odebrać jakąś zabawkę:tak:. Mówi: mama,baba,dada,nie nie nie,pstryk tzn.bardziej "pstyk"-jak włączam światło,papapa. Kiwa główką na nie,nie,nie. Uwielbia wszystkich ciągnąć za włosy i szyderczo się przy tym uśmiechać;-)i tak o ile babcię to cieszy to Halince w takim wypadku już nie jest do śmiechu i jest draka.I jak już opisywałam przy zdjęciach ma 8 ząbków po 4 na górze i dole.

Halineczka jest z natury ostrożniejsza i bardziej wrażliwa,też ładnie i pewnie stoi,schyla się po zabawki do podłogi przytrzymując się jedną rączką ,przechodzi przy meblach kilka kroczków.Trzymana pod paszki "ładniej"od Anusi stawia pierwsze kroczki.Fajnie reaguje na muzykę kręci dupką i kiwa główką,a uśmiech ma wtedy nieziemski:-). Mówi: baba,mama,bubu,tiatia. Uwielbia się przymilać do pluszaków i robić "baran,baran,puc"Halusia ma po 2 ząbki na górze i dole.
Obydwie mówią "am,am" gdy chcą jeść i jeszcze na moje hasło jakie duże urosną podnoszą rączki do góry.

Ostatnia edycja:
Julka stoi przy meblach i puszcza się na kilka sekund. Robi papa i kosi kosi. Daje buziaka jak się ja poprosi. Wola mama,tata,baba,dziadzia,dada,am,nie. Ma dwa ząbki,dwie dolne jedynki ktore wyszły jej w 6 miesiącu życia i teraz cisza:)

Elenka robi kosi kosi, pa pa, daje cześć. "mówi" mama, tata, baba, da (jak chce, żeby coś jej dać) czasami jak coś jej spadnie mówi ba ;-) przy meblach nie stoi, o kroczkach nawet nie myśli, choć czasem jak ją trzymam pod paszki to coś tam kombinuje nóżkami...

reklama
Adaś staje już gdzie tylko może, raczkuje z prędkością światła, jak jest głodny woła AM , mówi też mama, baba, dada, tata, tyty lub titi i ogólnie jest bardzo głośny- zawsze rano śpiewa aaaaaaaaaaaaaa i eeeeeeeeee. Od wczoraj chodzi trzymany za dwie rączki.

Do góry