Greta826
Fanka BB :)
salami nie jest zakazane o ile ze sprawdzonego źródła jak każda inna wędlina.Co do kawy i coli, to jest ograniczona ilość. Wiem, że coli można około 4 puszki dziennie max,a kawy około 2 kubki. Podwyższone ciśnienie w ciąży to nic dobrego. Ja musiałam całkowicie odstawić te napoje na początku ciąży
Teraz pozwalam sobie na puszkę pepsi o ile ciśnienie mam niskie.
Energetyków nie można w ciąży pić wcale, są całkowicie zakazane. Nawet na każdym opakowaniu jest informacja o tym.
Jeszcze radziłabym uważać na herbaty ziołowe. Osobiście byłam bardzo zdziwiona jak dowiedziałam się od lekarza że nie można pić naparu z pokrzywy, bo może wywołać krwawienia.
Z ulubionych rzeczy zrezygnowałam też z salami, bo podobno nie można go jeść w ciąży.
Jeśli chodzi o napoje słodzone czy kawę to owszem, należy mieć na uwadze kofeinę i cukier i ciśnienie. Jednak, to że są zakazane to mit - dlatego tam je zamieściłam a jesli chodzi o ilość, to kwestia kofeiny niżeli samego napoju.
Energetyki są w mojej wiadomości są w pierwszym dziale „nie powinno”. Trzeba mieć jednak na uwadze, że jesli powąchaniu energetyka, bądź weźmiemy przysłowiowego łyka świat się nie zawali. Tak jak napisałam, wszystko z głową.