Wszystko można jeść, byle posiłki były częste i niewielkie. Jeśli chcesz to możesz próbować takiej "diety dla leniwych" gdzie się określa na mniej więcej co i ile można Link do: Dieta odchudzająca dla leniwych | Odchudzimy każdego
reklama
Ja proponuje zrobić sobie zdrowe ciastka owsiane: łączymy jajko, dojrzałego banana i płatki owsiane, możemy dodać trochę miodu żeby było troszkę słodsze i jakieś ulubione orzechy lub suszone owoce, do piekarnika na 15 minut i zdrowa przekąska gotowa, a do tego bardzo dobrze syci. A z innych przekąsek to polecam surowe warzywa, ja często robię sobie sałatkę warzywną z połówką awokado, co prawda jest ono dość kaloryczne, ale jednak syci na dłużej no i jest bardzo zdrowe
najlepiej 5 posiłków dziennie, bardzo dużo warzyw i owoców, gotować dużo rzeczy na parze, a nie smażyć. przydatny w przygotowywaniu takich posiłków może być multicooker, bo w nim można właśnie gotować na parze, piec, dusić, grillować, czyli wszystko to, co podczas diety potrzebne ja mam redmonda, praktycznie codziennie coś w nim robię.
dardella
Zaciekawiona BB
I niestety, trzeba obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne, takie, które pozwoli na utrzymanie wagi i brać to pod uwagę, gdy planuje się posiłki. Plus odpowiedni dla danej osoby rozkład makroskładników (węglowodany, białka, tłuszcze) w ciągu dnia.
W tym myślę, że pomoże Ci jakiś dietetyk internetowy do którego warto się zgłosić. Samej na własną rękę raczej ciężko
sylwiawalerianczyk
Zaangażowana w BB
Spożywanie pięciu posiłków: 3 głównych i 2 przekąsek. Pomiędzy posiłkami nie wolno podjadać, wówczas można sięgnąć po wodę mineralną, herbatkę ziołową lub owocowa nie słodzoną. Woda właśnie daje uczucie sytości. W następnej kolejności proponowałabym surowe warzywa takie jak: marchewka, papryka, ogórek, seler naciowy lub porcję różnych odmian sałat z odrobiną ziół i oliwy z oliwek. Po warzywach owoce, ale ze względu na ich wyższą kaloryczność niż warzywa należy ograniczyć ich ilość. Najmniej kalorii mają truskawki, maliny, porzeczka, arbuz, melon, grejpfrut lub pomelo.
Hej jestem tu nowa ale popieram evelke też mam multicookera Redmond i duża zaleta jest możliwość gotowania na parze. Moja mama potrzebowała trochę schudnąć wiec postanowiłam razem z nią pogotować sobie w multicookerze. Chociaż nie potrzebuję diety pomyślałam sobie, że nie zaszkodzi trochę zdrowiej się poodżywiać. Fajnie bo macie książkę z przepisami, które możecie modyfikować. Np nie dodawać mięsa. My gotujemy na parze warzywa dodajemy ryż ( ja jem więcej ) zupy bez mięsa i dają radę. nawet moja dwuletnia córeczka mówi ze mniam
Absolutnie bezpieczne pod względem tycia są warzywa - marchew, seler, buraki - można ich jeść naprawdę dużo bez obaw o przybranie na wadze. Niestety gorzej jest z owocami, które mają już sporo kalorii. Jako słodką przekąskę mogę polecić chudy jogurt naturalny z niedużą garścią suszonej żurawiny i małą łyżeczką miodu - bardziej dietetyczne i zdrowsze niż baton
reklama