reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co jeść a czego nie gdy karmi się piersią?

reklama
Ja już daję warzywka, ale tylko 1/3 słoiczka dziennie od poczatku piątego m-ca zycia, czasem ale nie codziennie daję trochę soczku. Jak Oliwka zacznie szósty miesiąc zwiększę porcję i dorzucę owoce, a jak skończy szósty miesiąc to wprowadzę kaszki - takie mam plany.
A karmic piersią zamierzam do 2 roku zycia - jeśli się uda.

ja tez myslalam ze po ostatnim szczepieniu bedzie miala 4 miesiace i tydzien dam mu pierwsze jabluszko w nagrode. bo gdzies czytalam ze do 5 miesiaca nic nie trzeba dawac jak sie karmi.
musze poszukac jakiejs fajnej tabeli co kiedy aby powiesic w widocznym miejscu

Karola, nie wiem czemu, ale eksperci radzą, żeby najpierw u dzieci cycusiowych wprowadzić zupkę warzywną a dopiero w następnej kolejności owoce.

Znalazłam też w Internecie tabelę kiedy jakie owoce i warzywa wprowadzać, ale to chyba jakaś nieaktualna, bo zupki w sprzedaży w słoiczkach po 4 miesiącu zawierają dużo więcej warzyw niż w tej tabeli. Najlepiej poczytać na słoiczkach po 4 miesiącu jaki mają skład (i zupki i deserki) i bedziesz wiedziała co możesz małemu wprowadzić.
Z zupek na poczatek to marchewka a potem marchewka z ziemniakiem, a potem z większą ilością składników. Tylko ja osobiście nie radzę brokułów, choć Gerber opisuje, że po 4 miesiącu bo Oliwka, Sara i jakiś jeszcze maluch z lutowych dzieciaczków miał po nich kłopoty brzuszkowe.

Karola podrzucam Ci coś z czego ja korzystam - kalendarz żywienia:-)

http://gerber.adv.wroc.pl/download/kalendarz_zywienia.pdf

Co do wprowadzania najpierw warzyw a potem owoców, u wszystkich dzieci, nie tylko tych karmionych piersią - to jest tak dlatego, że owoce są słodkie i większość dzieci jak dostanie je jako pierwsze nie chce spróbować warzyw, bo te nie smakują już tak dobrze. A więc proponują zaczynać od warzyw:tak: Marchewka i ziemniak na początek mogą być:tak:

Brokuł należy do grupy warzyw ciężko strawnych tak samo jak kalafior. Czasem ja potrafię czuć go długo po zjedzeniu i dlatego nie będę ryzykowała ze swoim Victorkiem:tak: Może jak już podrośnie - to i owszem próbujemy, ale jeszcze nie teraz;-)

No właśnie, bardzo mnie dziwi, że Gerber wprowadził go tak wcześnie. Mnie samej nie szkodzi w żaden sposób, nie mam po nim żadnych wzdęć, ale dla takiego małego dziecka to jednak obciążenie. Sama nie wiem, czemu podałam go Oliwce, chyba straciłam czujność przez ten opis <po 4 miesiącu>.

reklama
To tak samo, jak ja sie dziwię temu, że w jednej firmie np.brzoskwinie są w słoiczkach od 4 miesiąca- Hipp, a w innych od 6 miesiąca...

Do góry