reklama
Ja już daję warzywka, ale tylko 1/3 słoiczka dziennie od poczatku piątego m-ca zycia, czasem ale nie codziennie daję trochę soczku. Jak Oliwka zacznie szósty miesiąc zwiększę porcję i dorzucę owoce, a jak skończy szósty miesiąc to wprowadzę kaszki - takie mam plany.
A karmic piersią zamierzam do 2 roku zycia - jeśli się uda.
A karmic piersią zamierzam do 2 roku zycia - jeśli się uda.
karola-04
Mamy lutowe'07 Wdrożona(y)
ja tez myslalam ze po ostatnim szczepieniu bedzie miala 4 miesiace i tydzien dam mu pierwsze jabluszko w nagrode. bo gdzies czytalam ze do 5 miesiaca nic nie trzeba dawac jak sie karmi.
musze poszukac jakiejs fajnej tabeli co kiedy aby powiesic w widocznym miejscu
musze poszukac jakiejs fajnej tabeli co kiedy aby powiesic w widocznym miejscu
Znalazłam też w Internecie tabelę kiedy jakie owoce i warzywa wprowadzać, ale to chyba jakaś nieaktualna, bo zupki w sprzedaży w słoiczkach po 4 miesiącu zawierają dużo więcej warzyw niż w tej tabeli. Najlepiej poczytać na słoiczkach po 4 miesiącu jaki mają skład (i zupki i deserki) i bedziesz wiedziała co możesz małemu wprowadzić.
Z zupek na poczatek to marchewka a potem marchewka z ziemniakiem, a potem z większą ilością składników. Tylko ja osobiście nie radzę brokułów, choć Gerber opisuje, że po 4 miesiącu bo Oliwka, Sara i jakiś jeszcze maluch z lutowych dzieciaczków miał po nich kłopoty brzuszkowe.
Z zupek na poczatek to marchewka a potem marchewka z ziemniakiem, a potem z większą ilością składników. Tylko ja osobiście nie radzę brokułów, choć Gerber opisuje, że po 4 miesiącu bo Oliwka, Sara i jakiś jeszcze maluch z lutowych dzieciaczków miał po nich kłopoty brzuszkowe.
WolfiA
Lutowa MaMa ''07 i ''09
Karola podrzucam Ci coś z czego ja korzystam - kalendarz żywienia:-)
http://gerber.adv.wroc.pl/download/kalendarz_zywienia.pdf
Co do wprowadzania najpierw warzyw a potem owoców, u wszystkich dzieci, nie tylko tych karmionych piersią - to jest tak dlatego, że owoce są słodkie i większość dzieci jak dostanie je jako pierwsze nie chce spróbować warzyw, bo te nie smakują już tak dobrze. A więc proponują zaczynać od warzyw Marchewka i ziemniak na początek mogą być
http://gerber.adv.wroc.pl/download/kalendarz_zywienia.pdf
Co do wprowadzania najpierw warzyw a potem owoców, u wszystkich dzieci, nie tylko tych karmionych piersią - to jest tak dlatego, że owoce są słodkie i większość dzieci jak dostanie je jako pierwsze nie chce spróbować warzyw, bo te nie smakują już tak dobrze. A więc proponują zaczynać od warzyw Marchewka i ziemniak na początek mogą być
WolfiA
Lutowa MaMa ''07 i ''09
Brokuł należy do grupy warzyw ciężko strawnych tak samo jak kalafior. Czasem ja potrafię czuć go długo po zjedzeniu i dlatego nie będę ryzykowała ze swoim Victorkiem Może jak już podrośnie - to i owszem próbujemy, ale jeszcze nie teraz;-)
No właśnie, bardzo mnie dziwi, że Gerber wprowadził go tak wcześnie. Mnie samej nie szkodzi w żaden sposób, nie mam po nim żadnych wzdęć, ale dla takiego małego dziecka to jednak obciążenie. Sama nie wiem, czemu podałam go Oliwce, chyba straciłam czujność przez ten opis <po 4 miesiącu>.
reklama
Podziel się: