Mam pytanie do mam, ktore karmią albo karmiły piersią... Otóż w sobote planuje zrobić niespodzianke mojemy facetowi i przygotować kolacje... ale taka bardziej romantyczną... tylko, że karmie piersią 11-nasto dniowego synka i nie wiem co przygotowac żebym mogla zjeść ja i żeby nie zaszkodziło małemu! Macie może jakieś pomysły??
reklama
misia83_83
Mama Alusia i Tymusia
aaniaa- karmienie piersia nie wymaga wprowadzania zadnych diet. Zasadniczo mozna jesc wszystko. Ale skoro synus ma dopiero 11 dni to na wszelki wypadek zrob cos lekkostrawnego, duzo zielonego- tylko nie wzdymajacego. Najlepiej zrobic cos z piekarnika- jakas pieczen moze? Albo piersi z kurczaka nadziewane serem? Albo poledwiczki wieprzowe, ktore sa pyszne z piekarnika (mozna je zrobic w jakims fajnym sosiku np z pomidorow). POlecilabym rybe ale skoro ma byc romantycznie to moze lepiej sie obyc bez zapachu rybnego Duzo salatki z oliwa z oliwek. Nie uzywaj tylko cebuli i czosnku bo zmieniaja smak mleka. To takie luzne sugestie. Mam nadzieje, ze wieczorek sie uda rewelacyjnie, a malenstwo bedzie dlugo spalo:-) I zapraszamy czesciej na watek 'Mamy z Irlandii'. Widze, ze jestes z Galway. Sporo nas z tego miasta wiec moze i Ty zawitasz kiedys na nasze spotkanie:-)
wolfia ja zawsze kupuje gotowy :-) Ale mam przepis w swojej ksiazce mniej wiecej taki.Gotujesz go na rosole. Tzn najpierw gotujesz rosol drobiowy albo wolowy.Gdy miesko juz zmieknie wsadzasz wloszczyzne(seler,por,pietruszke itp), pare burakow plus zabek czosnku. Trzeba pogotowac to z ok godzinke na malym ogniu.Nastepnie wszystko wyciagasz, rosol przecedzasz, wkladasz z 2 surowe, starte buraki(zeby nabralo lepszego koloru). Jesli chcesz czysty rosol, to je pozniej wyciagasz. Przyprawy: sol,pieprz,ziele angielskie, listek laurowy, majeranek.
Jesli na Wigilie t raczej proponuje zrobic barsz na wloszczyznie nie na miesku.Nie na darmo wigilijny barszcz nazywany jest postnym.Ale jesli ma to byc barszczyk z innej okazji np do krokietow ten jest wysmienity.
U mnie dzis naobiad bitki wieprzowe Pauletty
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
To samo chciałam napisać!Jak postny to postny
A u nas:gyros+tzatzyki,pieczone ziemniaczki,suróweczka.Mąż będzie wniebowzięty,uwielbia takie jedzonko
A u nas:gyros+tzatzyki,pieczone ziemniaczki,suróweczka.Mąż będzie wniebowzięty,uwielbia takie jedzonko
zuska85
Aktywna w BB
u mnie w domu wigilijny barszcz robilo sie na rybnym bulionie
a na obiadek mam kotlety mielone w borowikowym sosie z ziemniaczkami i buraczki jako suroweczka :-)
a na obiadek mam kotlety mielone w borowikowym sosie z ziemniaczkami i buraczki jako suroweczka :-)
wiesienka123
mama Asi
hejka,
a u nas dziś mamcia robiła kotleciki mielone do tego sos pieczarkowy i makaron+ogóreczek korniszony własnej roboty
a u nas dziś mamcia robiła kotleciki mielone do tego sos pieczarkowy i makaron+ogóreczek korniszony własnej roboty
anineczka ja uwielbiam polaczenie piersi i ananasa. Razem jeszcze nigdy nie zapiekalam. Tylko piers polewam majonezem i tartym serem, w ten sposob zapiekam. A ananas plus zwykla szynka plus kostki sera zoltego jako surowka :-)
pauletta robilam kiedys bardzo podobny przepis. Tez mi smakowalo. Ale rozwalalo mi sie troche, mysle ze dlatego,bo pieczarki powinny byc wczesniej troche posmazone, wtedy nie puszcza juz wody i ciasto bedzie lepiej trzymac. Polecam
pauletta robilam kiedys bardzo podobny przepis. Tez mi smakowalo. Ale rozwalalo mi sie troche, mysle ze dlatego,bo pieczarki powinny byc wczesniej troche posmazone, wtedy nie puszcza juz wody i ciasto bedzie lepiej trzymac. Polecam
anineczka
królowa mrówek :P
Larcia spróbuj z ananasem.
Pyszne mi wyszło.
Do ziemniaczków zrobiłam sosik pomidorowy z bazylią.
Pyszne mi wyszło.
Do ziemniaczków zrobiłam sosik pomidorowy z bazylią.
reklama
Puletta ja robilam kiedys takie kotleciki tylko nie z pieczarkami a z cebulka tez pyszne......
A piersi pieczone z serem i ananasem tez jadlam i jak dla mnie super.....sama jeszcze nie robilam ale chyba czas to zmienic
A piersi pieczone z serem i ananasem tez jadlam i jak dla mnie super.....sama jeszcze nie robilam ale chyba czas to zmienic