Ja znalzałam taką listę na portalu gazeta.pl możecie skorzystać jak chcecie ;-)WYPRAWKA DLA MALUCHA Ubranka • 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku) - • 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku -• 4 bawełniane pajacyki -• 2 cieplejsze pajacyki -• 4 bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki) -• 5 par śpioszków -• 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych -• 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu -• 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą -• gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach) -• kombinezon – śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach) -Kosmetyki i artykuły higieniczne • mydło lub płyn do kąpieli -• myjka -• oliwka pielęgnacyjna -• krem na odparzenia (np. Sudocrem, Linomag) -• zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka -• miękka szczoteczka do włosków - • nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami -• płatki kosmetyczne (przydatne do obmywania twarzy dziecka i okolic oczu) -• miseczka na wodę do obmywania twarzy malucha -• patyczki do uszu (specjalne dla dzieci) -• gumowa gruszka do oczyszczania noska -• proszek do prania przeznaczony dla niemowląt -• chusteczki pielęgnacyjne nawilżone -• zestaw do przemywania pępka (70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe) - • sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska -• termometr do mierzenia temperatury dziecka -• wkładki laktacyjne dla mamy - Inne • 2 ręczniki kąpielowe - • wanienka (bardzo wygodna jest wanienka ze stelażem) -• termometr do sprawdzania temperatury wody - • pieluchy tetrowe (ilość zależna od tego, jakich pieluch będziesz używać do przewijania malucha, jeśli zdecydujesz się na tetrę, to kup ok. 40 sztuk) -• pieluszki jednorazowe -• 2-3 pieluchy flanelowe - • wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej, parasolce i osłonce z siateczki przeciwko owadom – szczególnie przydatna latem). Nie zapomnij również o torbie podręcznej, w którą zapakujesz rzeczy potrzebne poza domem.- • fotelik samochodowy -• łóżeczko, deska do przewijania - • materacyk -• kołderka, poduszka (wybierz takie, które można prać w pralce) - • 2-3 zmiany bawełnianej pościeli i 3-4 prześcieradła (ewentualnie ceratka do podłożenia pod prześcieradło) • kocyk, rożek • 1-2 butelki i smoczki w razie konieczności wprowadzenia mleka modyfikowanego • 3-4 śliniaczki • podgrzewacz do butelek (nie trzeba kupować od razu, gdyż nie wiadomo, czy będzie potrzebny) • termos do butelek • szczotka do mycia butelek • smoczek uspokajacz, jeśli chcesz go wprowadzić do użytku • laktator (dla mamy) Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka.
reklama
Miłka - bardzo fajna lista - ja bym tylko wywaliła z niej puder, krem na odparzenia zamieniła na tańszy,nożyczki do obcinania paznokci - jak kto woli, ale ja nie potrafiłam odbinać tymi zaokrąglonymi końcówkami i dodała pozytywkę - karuzele do powieszenia nad łożeczko. Taka pozytywka bardzo, ale to badzo uspokaja dziecko, nawet noworodka. Sama sie zdziwiłam!
dobry pomysł :-) :
do szpitala :
niewielka paczka pampersów ( tak szpital sobie życzy )
niewielka paczka mokrych chusteczek ( pampers - bo sama do swojej pupy takich używam )
rożek
kocyk ( taki grubszy )
tzy kawtaniki
body ( 3 szt. )
trzy pary śpioszków ( rozpinanych w kroku )
sweterek ( taki cieplejszy )
dwie czapeczki
rękawiczki
na pierwsze dni życia w domku :
proszek do prania JELP
2 komplety pościeli ( jeden już mam )
pampersy ( duża paczka )
pieluszki tetrowe ( 10 szt. )
pieluszki flanelowe ( 2 szt. )
oliwka w żelu JJ rumiankowa ( bo sama jej uzywam )
mydełko JJ ( w płynie - takie , które nadaje się na szampon )
Sudokrem ( bo nie liczę na próbkę ze szpitala )
termometr ( taki dla niemowląt )
obcinacz do paznokci
ręczniki bawełniane z kapturkiem ( 2 szt. )
10 kawtaników ( 2 rozmiary )
śpioszki rozpinane w kroku ( 10 szt. ; 2 rozmiary )
pajacyki ( piżamki - 4 szt. ; 2 rozmiary )
cieplejsze sweterki ( 2 szt. , w tym jeden polarowy )
skarpeteczki ( 6 par )
body ( z długim rękawkiem ; 6 szt. )
2 komplety ubranek na cele reprezentacyjne ( spodenki+bluzeczka ; jeden już mam )
czapeczki bawełniane ( 3 szt )
kombinezon na wyjście na dwór
dla mamy :
laktator
wkładki laktacyjne
podpaski ( tu poważnie zastanawiam się nad pieluchami - przynajmniej na kilka pirwszych dni połogu - takimi , dla starszych osób z zaawansowaną chorobą alzheimera )
stanik z odpinanymi miseczkami ( 3 szt. )
Tak wygląda moja lista "sklejona" z kilkunastu znalezionych w necie .
Myślę sobie , że na dwa pierwsze dwa tygodnie tyle mi wystarczy ( czy tak ? ) - część brakujących na liście spraw wyniknie w praniu , ale może Wy widzicie czy brakuje mi czegoś co faktycznie jest niezbędne noworodkowi w pierwszych godzinagh - dniach jego zycia ?
do szpitala :
niewielka paczka pampersów ( tak szpital sobie życzy )
niewielka paczka mokrych chusteczek ( pampers - bo sama do swojej pupy takich używam )
rożek
kocyk ( taki grubszy )
tzy kawtaniki
body ( 3 szt. )
trzy pary śpioszków ( rozpinanych w kroku )
sweterek ( taki cieplejszy )
dwie czapeczki
rękawiczki
na pierwsze dni życia w domku :
proszek do prania JELP
2 komplety pościeli ( jeden już mam )
pampersy ( duża paczka )
pieluszki tetrowe ( 10 szt. )
pieluszki flanelowe ( 2 szt. )
oliwka w żelu JJ rumiankowa ( bo sama jej uzywam )
mydełko JJ ( w płynie - takie , które nadaje się na szampon )
Sudokrem ( bo nie liczę na próbkę ze szpitala )
termometr ( taki dla niemowląt )
obcinacz do paznokci
ręczniki bawełniane z kapturkiem ( 2 szt. )
10 kawtaników ( 2 rozmiary )
śpioszki rozpinane w kroku ( 10 szt. ; 2 rozmiary )
pajacyki ( piżamki - 4 szt. ; 2 rozmiary )
cieplejsze sweterki ( 2 szt. , w tym jeden polarowy )
skarpeteczki ( 6 par )
body ( z długim rękawkiem ; 6 szt. )
2 komplety ubranek na cele reprezentacyjne ( spodenki+bluzeczka ; jeden już mam )
czapeczki bawełniane ( 3 szt )
kombinezon na wyjście na dwór
dla mamy :
laktator
wkładki laktacyjne
podpaski ( tu poważnie zastanawiam się nad pieluchami - przynajmniej na kilka pirwszych dni połogu - takimi , dla starszych osób z zaawansowaną chorobą alzheimera )
stanik z odpinanymi miseczkami ( 3 szt. )
Tak wygląda moja lista "sklejona" z kilkunastu znalezionych w necie .
Myślę sobie , że na dwa pierwsze dwa tygodnie tyle mi wystarczy ( czy tak ? ) - część brakujących na liście spraw wyniknie w praniu , ale może Wy widzicie czy brakuje mi czegoś co faktycznie jest niezbędne noworodkowi w pierwszych godzinagh - dniach jego zycia ?
Cholerka jak tak czytam wasze posty to mam wrażenie, że części nie widze:-(
Ja swoją wyprawkową liste skleciłam z wielu innych jakiś miesiąc temu
Troche tego jest
Luckymama Tomek nie chce się zgodzić na Mikołaja i to kategorycznie mówi NIE!!! Miał być Maksymilian ale nie chce,żeby mówili Maksio bo tak się pies znajomych nazywa a nie mam zamiaru ciekać za ludźmi i prosić, żeby tak do niego nie mówili:-(Nikodem hmm...jakos nie mam przekonania...Julian (Julek) też mi się podoba ale mówią, że Tomcia brat powie, że spapugowaliśmy po nich bo jego córcia Julia :-( A co do Jasia to nic pewnego bo Wam mówie, że się zdecydować nie moge A coś czuje, że sobie przyniesie imię sam Juz się tak bardzo nie przejmuje Chociaż czasem mam takie dni, że już jestem pewna, że będzie ........ a za godzine zmiana zdania
Ja swoją wyprawkową liste skleciłam z wielu innych jakiś miesiąc temu
Troche tego jest
Luckymama Tomek nie chce się zgodzić na Mikołaja i to kategorycznie mówi NIE!!! Miał być Maksymilian ale nie chce,żeby mówili Maksio bo tak się pies znajomych nazywa a nie mam zamiaru ciekać za ludźmi i prosić, żeby tak do niego nie mówili:-(Nikodem hmm...jakos nie mam przekonania...Julian (Julek) też mi się podoba ale mówią, że Tomcia brat powie, że spapugowaliśmy po nich bo jego córcia Julia :-( A co do Jasia to nic pewnego bo Wam mówie, że się zdecydować nie moge A coś czuje, że sobie przyniesie imię sam Juz się tak bardzo nie przejmuje Chociaż czasem mam takie dni, że już jestem pewna, że będzie ........ a za godzine zmiana zdania
reklama