reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciuszki, wózeczki i inne cuda dla naszych dzieciątek :) :) :)

Ja znalzałam taką listę na portalu gazeta.pl możecie skorzystać jak chcecie ;-)WYPRAWKA DLA MALUCHA :-DUbranka • 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku) - • 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku -• 4 bawełniane pajacyki -• 2 cieplejsze pajacyki -• 4 bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki) -• 5 par śpioszków -• 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych -• 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu -• 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą -• gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach) -• kombinezon – śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach) -Kosmetyki i artykuły higieniczne • mydło lub płyn do kąpieli -• myjka -• oliwka pielęgnacyjna -• krem na odparzenia (np. Sudocrem, Linomag) -• zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka -• miękka szczoteczka do włosków - • nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami -• płatki kosmetyczne (przydatne do obmywania twarzy dziecka i okolic oczu) -• miseczka na wodę do obmywania twarzy malucha -• patyczki do uszu (specjalne dla dzieci) -• gumowa gruszka do oczyszczania noska -• proszek do prania przeznaczony dla niemowląt -• chusteczki pielęgnacyjne nawilżone -• zestaw do przemywania pępka (70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe) - • sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska -• termometr do mierzenia temperatury dziecka -• wkładki laktacyjne dla mamy - Inne • 2 ręczniki kąpielowe - • wanienka (bardzo wygodna jest wanienka ze stelażem) -• termometr do sprawdzania temperatury wody - • pieluchy tetrowe (ilość zależna od tego, jakich pieluch będziesz używać do przewijania malucha, jeśli zdecydujesz się na tetrę, to kup ok. 40 sztuk) -• pieluszki jednorazowe -• 2-3 pieluchy flanelowe - • wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej, parasolce i osłonce z siateczki przeciwko owadom – szczególnie przydatna latem). Nie zapomnij również o torbie podręcznej, w którą zapakujesz rzeczy potrzebne poza domem.- • fotelik samochodowy -• łóżeczko, deska do przewijania - • materacyk -• kołderka, poduszka (wybierz takie, które można prać w pralce) - • 2-3 zmiany bawełnianej pościeli i 3-4 prześcieradła (ewentualnie ceratka do podłożenia pod prześcieradło) • kocyk, rożek • 1-2 butelki i smoczki w razie konieczności wprowadzenia mleka modyfikowanego • 3-4 śliniaczki • podgrzewacz do butelek (nie trzeba kupować od razu, gdyż nie wiadomo, czy będzie potrzebny) • termos do butelek • szczotka do mycia butelek • smoczek uspokajacz, jeśli chcesz go wprowadzić do użytku • laktator (dla mamy) Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka.

reklama
Miłka - bardzo fajna lista - ja bym tylko wywaliła z niej puder, krem na odparzenia zamieniła na tańszy,nożyczki do obcinania paznokci - jak kto woli, ale ja nie potrafiłam odbinać tymi zaokrąglonymi końcówkami i dodała pozytywkę - karuzele do powieszenia nad łożeczko. Taka pozytywka bardzo, ale to badzo uspokaja dziecko, nawet noworodka. Sama sie zdziwiłam!

dobry pomysł :-) :

do szpitala :
niewielka paczka pampersów ( tak szpital sobie życzy )
niewielka paczka mokrych chusteczek ( pampers - bo sama do swojej pupy takich używam :zawstydzona/y: )
rożek
kocyk ( taki grubszy )
tzy kawtaniki
body ( 3 szt. )
trzy pary śpioszków ( rozpinanych w kroku )
sweterek ( taki cieplejszy )
dwie czapeczki
rękawiczki

na pierwsze dni życia w domku :
proszek do prania JELP
2 komplety pościeli ( jeden już mam )
pampersy ( duża paczka )
pieluszki tetrowe ( 10 szt. )
pieluszki flanelowe ( 2 szt. )
oliwka w żelu JJ rumiankowa ( bo sama jej uzywam )
mydełko JJ ( w płynie - takie , które nadaje się na szampon )
Sudokrem ( bo nie liczę na próbkę ze szpitala )
termometr ( taki dla niemowląt )
obcinacz do paznokci
ręczniki bawełniane z kapturkiem ( 2 szt. )

10 kawtaników ( 2 rozmiary )
śpioszki rozpinane w kroku ( 10 szt. ; 2 rozmiary )
pajacyki ( piżamki - 4 szt. ; 2 rozmiary )
cieplejsze sweterki ( 2 szt. , w tym jeden polarowy )
skarpeteczki ( 6 par )
body ( z długim rękawkiem ; 6 szt. )
2 komplety ubranek na cele reprezentacyjne ( spodenki+bluzeczka ; jeden już mam )
czapeczki bawełniane ( 3 szt )
kombinezon na wyjście na dwór

dla mamy :
laktator
wkładki laktacyjne
podpaski ( tu poważnie zastanawiam się nad pieluchami - przynajmniej na kilka pirwszych dni połogu - takimi , dla starszych osób z zaawansowaną chorobą alzheimera )
stanik z odpinanymi miseczkami ( 3 szt. )

Tak wygląda moja lista "sklejona" z kilkunastu znalezionych w necie .
Myślę sobie , że na dwa pierwsze dwa tygodnie tyle mi wystarczy ( czy tak :confused: ? ) - część brakujących na liście spraw wyniknie w praniu , ale może Wy widzicie czy brakuje mi czegoś co faktycznie jest niezbędne noworodkowi w pierwszych godzinagh - dniach jego zycia ?

anita ja też używam chusteczek do pupy ale dzidziuś i się nie wstydze, jak latam do kibla co chwile to lepsza chusteczka niż wkładka :-D

Cholerka jak tak czytam wasze posty to mam wrażenie, że części nie widze:-(

Ja swoją wyprawkową liste skleciłam z wielu innych jakiś miesiąc temu:tak:
Troche tego jest :-p

Luckymama Tomek nie chce się zgodzić na Mikołaja i to kategorycznie mówi NIE!!! Miał być Maksymilian ale nie chce,żeby mówili Maksio bo tak się pies znajomych nazywa a nie mam zamiaru ciekać za ludźmi i prosić, żeby tak do niego nie mówili:-(Nikodem hmm...jakos nie mam przekonania...Julian (Julek) też mi się podoba ale mówią, że Tomcia brat powie, że spapugowaliśmy po nich bo jego córcia Julia :-( A co do Jasia to nic pewnego bo Wam mówie, że się zdecydować nie moge:-p A coś czuje, że sobie przyniesie imię sam:tak: Juz się tak bardzo nie przejmuje :tak: Chociaż czasem mam takie dni, że już jestem pewna, że będzie ........ a za godzine zmiana zdania :-p

reklama
Do góry