reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciuszki, wózeczki i inne cuda dla naszych dzieciątek :) :) :)

wracam do tematu odparzen, ostatnio Aenye pisala o odparzeniach wiec podaje sprawdzony przezemnie sposob na chusteczki do pupy dziecka czyli wipki:-)
u nas zawsze jak Brunio mial odparzenie ogromnym klopotem bylo mycie pupy
chuseczkmi nie dawal sobie wytrzec bo szczypalo, darl sie w nieboglosy:-(
wiec jedynym rozwiazaniem bylo mycie pod prysznicem sama woda bo cokolwiek do mycia-wrzask
ostatnio szukajac informacji na temat uzywania pieluch tetrowych natrafilam na strone na ktorej babka podala przepis na domowe chuseczki, zero chemii i syfow, sama natura. stosujemy, zaczerwienienia znikaja blyszkawicznie i koszt prawie zaden. no i pozatym ze samemu sie je robi sa tak samo skuteczne i wygodne jak kupne chusteczki

potrzebne sa papierowe reczniki kuchenne mocne [srajtaśma sie nie nadaje]
rolke przecinamy ostrym nozem na pol- powstaja 2 rolki wielkosci rolki srajtaśmy
taka jedna polowke wkladamy do pojemnika na chusteczki-ja mam takie plaskikowe po johnsonie, ale moze tez byc inny plastikowy pojemnik
zalewamy wszysko lotionem
jak jest nasiakniete wyciagamy tekturkowy srodek i gotowe

a teraz przepisy na lotion- skladniki wszystkie mieszamy
1. my uzywamy
kubek cieplego rumianku
2 duze lyzki coconut oil[daje bo kupilam duza pake organicznego na ebayu, ale moze byc tez olejek migdalowy-super, albo najzwyklejsza oliwka dla dzieci]
1 lyzka baby wash/szamponu

2. 1 kubek cieplej wody
2 lyzki oliwki dla dzieci
2 lyzki plynu do kapieli dla dzieci

3. podobno najlepsze przy odparzeniach
kubek cieplego 2rumianku
2 lyzki oliwki dla dzieci/coconut oil/almond oil
2 lyzki miodu

jest bez chemii wiec nie mozna uzywac w nieskonczonosc, co pare dni trzeba robic nowe
polecam:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
kasuelf fajne sposoby.
My od kiedy zaczelismy po kazdym wytarciu wilgotna chusteczka wycierac pupcie/cipcie sucha chusteczka nigdy zadnego zaczerwienienia. Zamierzam u Sary tak robic bo to dziala.
Teraz juz Mercunia odpieluchowana wiec mam spokoj .

Dzięki za nianio-propozycje. Pingwinek, wlasnie gdzies widzialam Babyono w sklepie i sie zastanawialam jak sie sprawuje. Pewnie taka kupimy zatem :-)

Kasu, super sposoby :tak:!

a moj nie ma w ogole takich tradycyjnych odparzen na pupie, zadnego zaczerwienienia tak naprawde, tylko wylaza mu takie rzadkie, bolesne krosteczki w samym, ze sie tak wyraze, rowku i wokol. od zawsze tak ma. i tylko sudocrem daje rade. ale ma takie kropki raptem moze raz na miesiac, albo rzadziej.

teraz tylko mu sie ten syf zrobil, jakby na biodrach, no nie wiem, co za szit. wyglada jak gruba zaczerwieniona kaszka, az skorupieje momentami. nic nie dziala. troche blednie i wraca. teraz np zupelnie ladnie wyglada, nie wiem, moze juz wreszcie scierwo zniknie, po 6 tyg..
a moze cos tam w tej Lubianie mu nie pasowalo??? i teraz wraca do normy?
Maksowi te placki tez sie tam zrobily.. moze to od wody jakiejs dziwnej..???

kasu
, wielkie dzieki za przepis na domowe chusteczki, my wydajemy mase kasy na to, sprobuje na pewno!
a do mycia buzi/rak to sie nadaje? czy tylko pupa?

kasia
, my mamy nianie angelcare, super daje rade. innych nie znam.

Aenye - u mnie takie krostki się robią właśnie od pieluch (huggiesy) i sudokremu jak smarujemy np. kilka razy dziennie to nast. dnia wyskakują, z podrażnienia. Co do placka to u mnie się raz taki zrobił w pachwinie właśnie i też nie wiadomo od czego, pediatra dał cutivate (maść sterydową) na to. W ogóle to sobie wyrzucałam że późno poszliśmy, po dwóch tyg. walki jakimiś specyfikami domowymi, a po tej maści w kilka godzin praktycznie do zera zeszło (3 smarowania).

reklama
Mercunia miala kiedys takie krostki na cipce (na zewnatrz) i ponad 2 tygodnie stosowalam rozne sposoby,Poszlismy do lekarza i dala nam recepte na masc zrobiana specjalnie dla Mercuni, jak na moj wzrok i wech na bazie tormentiolu. Przeszlo w 2 dni!!!! Tez sobie plulam w twarz ze od razu do lekarza nie poszlam.

PS podobno tormentiol powodowal jakies smiertelne przypadki u niemowlat.ja sie nie martwilam bo masc byla specjalnie do wieku Mercuni dostosowana skladem

Do góry