reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

Wg mojej ginekolog i poloznej z szkoly rodzenia, kazda pozycja, w ktorej Ci wygodnie jest dobra. Nie musi byc na lewym boku. Masz poduszke taka duza (dluga), ktora sama mozesz sobie troche uformowac? Bo ja bez niej nie wyobrazam sobie spania i mimo, ze mi coraz ciezej to i tak poki co przesypiam noce w miare dobrze...

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Ale nie powinno sie spac na plecach...cos tam cos uciska i z tego co pamietam malo krwi dochodzi...dokladnie nie pamietam. Najlepiej na lewym boku...

reklama
W pierwszym trymestrze ciąży również ta pozycja uznawana jest za bezpieczną. Jednak powiększająca się macica zaczyna uciskać kręgosłup oraz żyłę główną dolną, którą powraca krew z dolnych partii ciała do serca, dlatego już pod koniec pierwszego trymestru unikaj spania w tej pozycji.

Spanie w ciąży na boku
Lekarze zalecają, jako najbardziej odpowiednią i bezpieczną pozycję snu, drzemki czy leżenia dla kobiety ciężarnej na lewym boku. Dla zwiększenia wygody leżenia w tej pozycji pomiędzy nogi włóż dość sporą poduszkę. Nogi możesz zgiąć w kolanach i dodatkowo pod kolano podłożyć sobie kolejną poduchę. Również pod plecy czy biodra możesz podłożyć poduszkę, które zwiększą komfort leżenia w tej pozycji. Znajdź dla siebie odpowiednie ułożenie w tej bezpiecznej pozycji.

Leżąc na plecach lub na prawym boku w ciąży uciskana jest żyła główna dolna, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa. Ucisk ten zaburza prawidłowe krążenie krwi w Twoim organizmie. Co może powodować słabsze dotlenienie rozwijającego się płodu, a ty możesz mieć zawroty głowy, słabe samopoczucie, mroczki a nawet omdlenia.

Leżąc na lewym boku w ciąży nie zaburzasz prawidłowego krążenia a dodatkowo wspomagasz pracę nerek. Prawidłowa praca nerek zapewnia usuwanie toksyn z organizmu oraz pomaga unikać obrzęków stóp.

W ciąży bardzo ważny jest odpoczynek i dobry sen – wietrzenie sypialni przed snem oraz prawidłowa pozycja podczas snu czy odpoczynku zapewnią Ci odpowiedni relaks.

Ale nie powinno sie spac na plecach...cos tam cos uciska i z tego co pamietam malo krwi dochodzi...dokladnie nie pamietam. Najlepiej na lewym boku...

Mi powiedzili, ze jesli Ty mozesz oddychac to dziecko tez. Jesli Tobie jest trudniej to i maluchowi i logiczne, ze jak aci bedzie zle to tak lezec nie bedziesz. Ale jesli nie masz dolegliwosci, to mozesz i na plecach. Mi sie zdaza czasami tak spac jak kregoslup mi dokucza

Mi powiedzili, ze jesli Ty mozesz oddychac to dziecko tez. Jesli Tobie jest trudniej to i maluchowi i logiczne, ze jak aci bedzie zle to tak lezec nie bedziesz. Ale jesli nie masz dolegliwosci, to mozesz i na plecach. Mi sie zdaza czasami tak spac jak kregoslup mi dokucza

To prawda. Podobno teoria o lewym boku już jakiś czas temu padła. Na plecach też można spać, jeśli mamie jest tak wygodnie i może swobodnie oddychać.

Dzieki za info o dawkowaniu kropelek. Ciekawe jestem nocki.
Ja w ciazy rzucalam sie co 15 minut z boku na bok. A teraz cala noc na lewej stronie zeby obserwowac lozeczko:)

Ja kupilam to, ale nie w Lidlu[emoji12]
1486045139-aaaaaa.jpeg
1486045144-aaaaaa.jpeg
1486045151-aaaaaa.jpeg

Napisane na LG-D620 w aplikacji Forum BabyBoom
Spodenki boskie :) ja też wczoraj poszalalam na zakupach w smyku i h&m oczywiście Alan pozwolił tylko na zrobienie zakupów dla niego o sobie mogłam już zapomnieć; )

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Peugeotka dobrze ze juz jestescie w domku i z toba i Nicol wszystko w porzadku. Teraz juz tylko odpoczynek koniec z praca i tancem przy mopie.

Do góry