reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ciężaróweczki po in vitro

I to jest super podejście do pacjentki ❤️. A w pl to w niczym nie możesz mieć swojego zdania i o niczym nie różnią samemu decydować. Bo kuwa wszyscy lepiej wiedzą od ciebie samej co jest dla ciebie najlepsze 🤦
8 lat temu byla u nas 'moda' na cesarkę na raty.... Uratowało mi to tylek ale nie powiem chamstwo to żeby do czegos takiego dopuszczać...

reklama
@motylek24 bugajska ma bardzo dobra opinie wiele o niej słyszałam zresztą z tego co kojarzę to cała jej rodzinka to sami lekarze 🤔tradycja rodzinna 🤷 będziesz w dobrych rekach 😍😘 jak byś potrzebowała Fizjoterapeuty w Krk to polecam Krzysztofa Ciepielewskiego- jest fenomenalny on zresztą z Chrzanowskim współpracował kiedyś👍

Przesrane trochę bo tak wyczekana ciąża, więc masz prawo mieć jakieś fobie, lekarze powinni szanować wybór pacjentki. Ja miałam tak jak nieagatka że poprosiłam i lekarka sama potwierdziła że to dobry wybór i zapisze mnie na CC bez problemu, a ta rozmowę miałyśmy już w 22tc ! W UK nawet przepisy są takie że nie można przymusić kobiety do sn, ma prawo się uprzeć na cesarkę.. W szpitalu gdzie rodziłam 50% to właśnie cesarki
U nas CC też na potęgę. Brak znieczulenia do porodu to jedna z przyczyn załatwiania CC. Teraz poród jest dobrze monitorowany, ktg w każdej sali, sporo kobiet może chciałaby spróbować. Jeśli jednak jedziesz do szpitala i proponują gaz to jest śmieszne..bo brak anestezjologa. Nic się nie zmienia, to już tyle lat. W małych szpitalach dają znieczulenie, taki sobie wybrałam do porodu sn, było naprawdę ok.

U nas CC też na potęgę. Brak znieczulenia do porodu to jedna z przyczyn załatwiania CC. Teraz poród jest dobrze monitorowany, ktg w każdej sali, sporo kobiet może chciałaby spróbować. Jeśli jednak jedziesz do szpitala i proponują gaz to jest śmieszne..bo brak anestezjologa. Nic się nie zmienia, to już tyle lat. W małych szpitalach dają znieczulenie, taki sobie wybrałam do porodu sn, było naprawdę ok.
dokladnie tak plus brak empatii. Gdyby mozna bylo rodzic po ludzku, bez strchu przed bolem, przed brakiem szacunku do Twoich decyzji to wiele kobiet rodziloby naturalnie, a nie decydowalo sie na operacje. No, ale jeszcze duzo wody musi niestety uplynac, bo poki co prawa kobiet znikaja…

@motylek24 bugajska ma bardzo dobra opinie wiele o niej słyszałam zresztą z tego co kojarzę to cała jej rodzinka to sami lekarze 🤔tradycja rodzinna 🤷 będziesz w dobrych rekach 😍😘 jak byś potrzebowała Fizjot
Mam dobrego fizjo, zresztą zobaczymy.
Dr jest polecana, mam bliżej do innych ośrodków, ale wole jechać tam gdzie robią te brzuchy od dłuższego czasu. U nas mnie nie chcą, a z drugiej strony dopiero raczkują i jednak strach, jeszcze przekroja mnie na 360 stopni albo zrobią psie uszy😂

Wczoraj na IP lekarz zmierzył 15x25mm a dzisiaj na wizycie gin zmierzył krwiak 5,9cm. Muszę dużo odpoczywać. Nie biorę ani heparyny ani acardu. Nie było powodu. Leukocytow mam 30 a powinnam w ciąży mieć max 15. Zaraz doszukam się jednostek.

I jak by tego było nie dość przed chwilą lubego wymazałam i pozytywny 😭 Przerasta mnie to już. 🥺
Ja w 12 tc miałam krwiak 80mmx 40 mm myśleli ze to 3 zarodek na prenatalnych. Długo krwawiłam, potem już nie mierzyli.
Covid przeszłam tez w ciąży w 7 tc i słabo się czułam. Ale na studiach ( międzynarodowych) złapałam coś około 41-42 stopnie przy próbie wstania mdlałam a po przejściu miałam wylewy na nogach i wybroczyny na twarzy. Covid przy tym to był pikus.
W ciąży tez się szczepiłam.
Pisze, żeby podnieść na duchu ciąża trwała dalej. Myśle, ze w moim przypadku poród przedwczesny wynikał z innych czynnnikow.
Chociaż krwiaka przed covidem nie było, ale brałam acard a on powoduje kruchość naczyn.
Jak krwawiłam to kazali odstawić accard.

@kate_p7 zapytam Ciebie bo Ty będziesz bardziej zorientowana No więc : w szpitalu wyszły mi D-dimery na poziomie 3500tys mimo że biorę acard 150mg, zlecili mi jeszcze zastrzyki neoparin 40mg. Żebym zakrzepicy nie dostała 🤷acard na noc, neoparin rano. I wszystko było by ok gdyby nie fakt że ja po tych zastrzykach to się czuję fatalnie... Mam koło tanie serca, w głowie helikopter a ciśnienie mi skacze z dołu do góry... Z tym ciśnieniem to już od tyg mam przypuszczam że przez ciśnienie zasłabłam za nim trafilam do szpitala w pt. 🤔🤷 Ale pytanie czy odstawić te zastrzyki czy je zostawić? Mojego doktorka nie ma i nie mam się jak poradzić a z drugiej strony na ostatniej wizycie on mi mówił że acard mam brać do 36tc i odstawić... Więc w sumie za 3 dni powinnam go odstawić 🤷🤷pogubiłam się już a wizytę mam dopiero w czwartek

reklama
@Justi92 przykro mi. Ja na prowadzeniu ciąży się nie znam. @Aduś16 na tych najróżniejszych lekach chyba się zna. Może któraś z dziewczyn…
Zatem wypowiadać się nie będę, bo nie brałam heparyny. W pierwszej ciąży był epizod po transferze przepisał mi lekarz. Drugi 15dpt nakrzyczał i kazał odstawić 👩‍🔧zostawiłam accard. Przy bliźniakach nic podać nie chcieli w klinice. A w szpitalu, ze jest duże ryzyko rzucawki ciążowej i mam brac accard. A ja bradykardia - puls 50, ciśnienie 90/60. Jak zapytałam o wskazania to C. Bliźniacza, wiek - stara jestem :p, i chyba krwawienie o dziwo. A ze krwiak cały czas się oczyszczał i cały czas krwawiłam to mówię, ze u mnie raczej jest tendencja do krwotoków niż odwrotnie i ze ten accard pogarsza sprawę.
Ja mam krwawienia z nosa po aspirynie a mój brat krwotoki i moja mama tez. W domu nie używany. I jak ręką odjęło krwawienie :-) ale jakby nie było poród przedwczesny był, wiec nie ma co się wzorować.

Do góry